Uçak topla benim için

Uçak topla benim için

Lufthansa, Türkiye’deki 5 milyar dolarlık uçak bakım, onarım ve dekorasyon pazarını 35 yaşındaki ‘Hamburg’lu Fulya Türköz’e emanet etti. 450 civarındaki...

Lufthansa, Türkiye’deki 5 milyar dolarlık uçak bakım, onarım ve dekorasyon pazarını 35 yaşındaki ‘Hamburg’lu Fulya Türköz’e emanet etti. 450 civarındaki Türk uçağının işlerini almakla görevli Türköz, “Geç geldik ama 2 yılda arayı kapattık” diyor.

Alman havacılık devi Lufthansa, dünya semalarında süzülen 450 civarındaki Türk uçağının bakım, onarım ve dekorasyon işlerini kapmak için Hamburglu Fulya Türköz’ün gözünün içine bakıyor.

35 yaşındaki Fulya Türköz, Lufthansa’nın uçak ve motor servisi veren, aynı zamanda uçakların iç dekorasyon ve sistemlerini değiştiren şirketi Lufthansa Technik’in Türkiye bürosunu yönetiyor. Türkiye bu anlamda yaklaşık 5 milyar dolarlık bir pazar...

Türköz, büro 2 yıl önce kurulduğundan bu yana başında. Hamburg’da Lufthansa Technik’in merkezini birlikte gezdiğimiz Türköz, “Gelmekte biraz geç kaldık ama arayı neredeyse kapattık” diyor.

Türköz’ün ailesi 3 kuşaktır havacı. Dedesi Edremit’te Türk Hava Kuvvetleri için teknisyenlik yapmış, babası halen Lufthansa Technik’te iniş takımları teknisyeni. Dede ve baba mesleğini sürdüren Fulya Türköz ise, kendisini hem kültür, hem de iş açısından bir köprü gibi görüyor.

‘Boğaz Köprüsü gibiyim’

Türköz şunları dile getiriyor: “Adeta Boğaz Köprüsü gibi faaliyet gösteriyorum. İstanbul’da Lufthansa Technik’in, Hamburg’da ise Türkiye’deki 13 civarındaki havayolu şirketinin temsilcisiyim. Önümüzdeki 10 yılda Türkiye pazarında çok büyük bir gelişim bekliyoruz. Türkiye’de yolcu ve kargo taşıyan aktif 400 - 450 uçak var. Önümüzdeki 10 sene içinde 300 uçak daha gelecek. O yüzden büyümeye çok açık bir pazar. Türk Hava Yolları’na (THY) rakip değil, müşterimiz olarak bakıyoruz. THY Teknik’in portföyü bizim kadar geniş değil. Onların da şimdilerde özel jetler için VIP alanını araştırdığını biliyorum.”

Hamburg doğumlu Türköz, endüstri işletmesi eğitimi görmüş. 2002 yılında Lufthansa’ya staj için girmiş. Şirkette yükselerek insan kaynakları bölümünden teknik alana yönelmiş. Türköz, “Teknik alanlar dünyada genelde erkek ağırlıklı. Ancak dikkat ediyorum, Türkiye’de çok kadın mühendis var” diyor.

Önde Rolls Royce arkada ahır var

Lufthansa Technik’ten emekli olan üst düzey yöneticilerden Michael Witt, Lufthansa Technik gezimize eşlik ediyor. Witt şirketin emeklilerine tanıdığı bedava business uçuşlarla dünyayı gezdiğini anlatıyor.

Kendilerine yıllar boyunca ilginç modifikasyon istekleri geldiğini anlatan Witt, “Ortadoğu’dan, Rusya’dan, Çin’den çok müşterimiz oldu. Özel uçaklarının içini yaptırdılar. 1990’lı yıllarda Ortadoğulu bir müşterimiz uçağının önüne Rolls Royce’u için bir garaj, arkasına ise atları için ahır yaptırdı” diyor.

Tanktan uçağa...

Lufthansa Technik’in Uluslararası İletişim Direktörlüğü’nü Wolfgang Reinert yürütüyor. Reinert iletişim dünyasına girmeden 12 yıl Alman ordusunda tankçı olarak görev almış, Leopard tanklarını sürmüş, komutanlığını yapmış. Lufthansa’nın uçuş ağı Star Alliance’taki ortağı Türk Hava Yolları (THY) ile ortak uçuş ve mil programında köprüleri atmasını sorduğumuz Reinart, bu konuya ticari gözle baktıklarını ve konunun kapandığını söylüyor.

HÜRRİYET

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.