Türkmenistan ihracat ve ithalat nakliye çalışmaları

Türkmenistan ihracat ve ithalat nakliye çalışmaları

Ülkeye araç girişi sadece treyler bazında olup çekici ve sürücüler Bakü limanda beklemektedir. Yük teslimatları Türkmen tır çekicileri tarafından taşınan dorselerin iç kesimlere yük teslim etmeleri şeklinde gerçekleşmektedir.

Orta Asya ülkeleri arasında yer alıp aynı zamanda Türki Cumhuriyetler içerisinde bulunan Türkmenistan ile ticaret yollarımız son dönemlerde ortaya çıkan salgına bağlı olarak çeşitli zorluklara uğramış olsa da alternatif yolların kullanılması ile birlikte eskisi kadar olmasa da belirli bir seviyede ilerleme kaydetmektedir. Salgın öncesi sıklıkla kullanılan İran üzeri güzergahın Türkmenistan’ın sınırları kapatmasının ardından uzunca bir süreden bu yana kullanılmamaktadır.

Türkiye’den Türkmenistan’a yapılan ihracat ve ithalat yük taşıma organizasyonlarında Gürcistan, Azerbaycan üzeri güzergahı yoğun olarak kullanan Türk ve Türkmenistan nakliye firmaları Azerbaycan’ın Bakü limanlarından Türkmenistan’ın Türkmenbaşı limanı arası çalışan roro gemileri üzerinden sevkiyatlarını sürdürmektedir. Ülkeye araç girişi sadece dorse bazında olup çekici ve sürücüler Bakü limanda beklemektedir. Yük teslimatları Türkmen tır çekicileri tarafından taşınan dorselerin iç kesimlere yük teslim etmeleri şeklinde gerçekleşmektedir.

Ortaya çıkan bu olumsuz durum hem işleyiş hem de maliyet açısından zorluklara sebep olmuş olsa da iki ülke arasında ki ticaretin yıllık bazda ki verilerinde çok önemli olumsuzluklar meydana getirmemiştir. Daha önce yapılmış anlaşmalar gereği devam eden ticaret hem ihracatçı hemde Türkmen ithalatçıların bir takım zorluklarla süreci yürütme noktasında devam etmektedir.

Türkiye ile Türkmenistan arasında yapılan sevkiyatlar genel itibarı ile komple tır taşımacılığı anlamında ilerliyor olsa da parsiyel ve kargo kapsamında bulunan ürün gönderim talepleri de azımsanamayacak boyutlarda yer almaktadır. Bu duruma bağlı olarak Türkmenistan nakliye çalışmaları yapan firmalarımızın büyük bölümü aynı zamanda parsiyel nakliye hizmetleri de sunmaktadırlar.

Türkmenistan parsiyel nakliye çalışmaları diğer tüm ülkelere yapılan çalışmalarda olduğu gibi İstanbul’da bulunan depolardan çıkışlar yapmak sureti ile gerçekleştirilmektedir. Ebat ve ağırlıkları itibarı ile parsiyel yük kapsamında bulunup aynı zamanda gümrüklü ve ticari eşya kapsamında bulunan ürün grupları ülkemizin tüm bölgelerinden İstanbul parsiyel depolarına iç nakliye ile gönderildikten sonra yine İstanbul’da bulunan gümrük noktalarından ihracat gümrük işlemlerinin yapılmasının akabinde yola çıkarılmaktadır. Parsiyel yük taşımacılığı komple tır nakliyesinde izlenen yollar ile aynı yöntemler izlenerek gerçekleştirilmektedir.

Haber: Mehmet Ali BAL
Haber kaynağı: Lojistik firmaları

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.