Türkiye’nin Cruise’de önemi arttı

Türkiye’nin Cruise’de önemi arttı

DÜNYADA 18 milyon kişinin, Türkiye’de de 55 bin kişinin seyahat tercihi olan cruise turlarda, Türkiye limanları da bu tip turları düzenleyen kuruluşların...

DÜNYADA 18 milyon kişinin, Türkiye’de de 55 bin kişinin seyahat tercihi olan cruise turlarda, Türkiye limanları da bu tip turları düzenleyen kuruluşların ilgisini çekmeye başladı. Türkiye pazarının önemli bir pazar olduğunun fark edildiğini söyleyen ETS Tur Cruise Departmanı Müdürü Ahmet Yazıcı, “Son dönemde Türkiye çıkışlı turların sayısında da artış var. Toplam uğrama sayısı da artıyor. İstanbul’a 400, Kuşadası’na 680 uğrama var. Limanlar tam kapasite çalışıyor. Hatta bazı yoğun limanlarda açıkta kalacak cruise gemiler için kura bile çekiliyor” dedi. Yazıcı, gelecekte de İstanbul çıkışlı Karedeniz turlarının ön plana çıkacağını anlattı.

Bu yıl 65 bin kişi olacak

Ahmet Yazıcı, Türk insanının yurtdışı seyahat alışkanlıklarının yüzde 15’inin yurtdışı turlar olduğunu ve son yıllarda da gemi turlarına olan ilginin yüzde 100 arttığını belirterek, şu bilgileri verdi: “Türkiye’de 55 bin kişi cruise turlara çıkıyor. Bu yıl bu rakamın 65 bine çıkması bekleniyor. Ancak 88 bin seviyesine gelmesi gerekir. Türk insanının en çok tercih ettiği destinasyon vizesiz olması nedeniyle Yunan adaları oluyor. Son dönemde fiyatların da cazip olmasıyla bu turlara 30 yaş altı kişiler de ilgi göstermeye başladı.”

Cruise turlara başlıyor

ETS Tur’un da Aegean Paradise gemisi ile cruise turlara başladığını açıklayan Yazıcı, şunları söyledi: “Cruise Lines International Association tarafından onaylanan ve bakımları yapılan bu gemi ile ilk seferimizi 1 Haziran’da yapacağız. ETS Tur olarak 22 bin paks yapmayı hedefliyoruz. Şu anda aldığımız talep 10 bine yaklaştı. Yunanistan’ın ünlü kadın sanatçıları Angela Dimitriou ve Kaiti Garbi de gemide sahne alacak. Gemide 327 kabin bulunuyor ve bunların 77’si balkonlu. Bu hizmetimizi uluslar arası pazara da açtık.Yurtdışındaki acentelerimizle satış yapıyoruz.”  

İndirime değil, fiyata bakın

ERKEN rezervasyon konusunda tüketicilerin dikkatli olması gerektiği konusunda uyaran ETS Tur Yurtiçi Turlar Müdürü Suat Özbek, “Erken rezervasyon yaptıracakların sunulan indirim oranına değil, indirim sonrasında oluşacak fiyata dikkat etmesi gerekiyor. Fiyatlarını önce yükselten sonra da yüksek indirim telaffuz eden kampanyalara karşı bilinçli olunmalı” dedi.

Erken rezervasyonda Ege ön plana çıktı

TURİZMDE son yıllarda yaygınlaştırılmaya çalışılan erken rezervasyona Türk turizmcisinin ilgisi de yıldan yıla artıyor. Genellikle nisan ya da mayıs ayında son bulan erken rezervasyonların, normal rezervasyona oranı da yarı yarıya geldi. Bu yıl aralık ayında erken rezervasyon kampanyası başlatan ETS Tur’un Yurtiçi Turlar Müdürü Suat Özbek, Türkiye’de 2003 yılında uygulanmaya başlanan erken rezervasyon sisteminin toplam satış içindeki payının yüzde 12’den geçen yıl yüzde 47’ye ulaştığını belirterek, “Bu oranın 2012’de yüzde 50’ye çıkması bekleniyor” dedi. ETS Tur’un 30 Nisan’da son bulan erken rezervasyon kampanyasından 180 bin kişinin yararlandığını söyleyen Özbek, şöyle konuştu: “Bu yıl erken rezervasyonda geçen yıla oranla yüzde 19’luk bir artış sağladık. Bu yıl Antalya’daki tesislerde yüzde 20-25 oranında fiyat artışı olmasından dolayı tatilciler Ayvalık-Fethiye bandındaki Ege Bölgesi’ne yöneldi. Ege Bölgesi’nde fiyatların uygun olmasıyla bu bölgeye olan rezervasyonlarda yüzde 45’e varan artışlar yaşandı.”

HÜRRİYET

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.