Türkiye-Irak lojistik hattında yoğunluk devam ediyor

Türkiye-Irak lojistik hattında yoğunluk devam ediyor

Türk lojistik firmaları için önemli cazibe merkezleri halinde bulunan Irak’a sevkiyatlar genel itibarı ile Habur sınır kapısı üzerinden karayolu tır ve kamyon taşımacılığı yöntemi ile gerçekleştirilmektedir.

Türkiye olarak yurtdışı ihracat ve ihracata bağlı lojistik alanında Avrupa ve Asya ülkelerinin tamamı ile olduğu gibi Ortadoğu ülkesi olup güney sınır komşularımızdan olan Irak ile de kesintisiz ticari faaliyetlerimiz devam etmektedir. Özellikle Irak’ın kuzeyinde yer alan bölgesel yönetime bağlı iller ağırlıklı olmak üzere ihracat oranımız yıllık bazda oldukça yüksek düzeylere taşınmıştır.

Genel itibarı ile karayolu üzerinden yapılmakta olan ticaret kapsamında lojistik çalışmalarını ülkemizde faaliyet gösteren Türk ve Irak nakliye firmaları ortaklaşa yürütmektedirler. Gerek komple tır sevkiyatı gerekse düzenli parsiyel nakliye çalışmaları ile devam etmekte olan ihracat Kuzey Irak şehirlerinin başta Erbil olmak üzere tamamına ulaşım sağlanacak şekilde ilerletilmektedir. Kuzey bölgesel yönetime bağlı illerin yanı sıra merkezi yönetime bağlı Bağdat, Basra ve Musul gibi Arap şehirlerine de önemli oranda sevkiyatlar gerçekleşmektedir.

Türk yatırımcılarımız ile iş insanlarımızın uzun bir süreden beri bölgeye yatırım amaçlı yaptıkları hizmet iki ülke arasında ki ticari ve insani ilişkileri de olumlu anlamda etkilemektedir. Ülkenin üretime dayalı imkan ve politikalarının yetersizliği nedeni ile temel tüketim mamullerinden sanayi ekipmanlarına, iş makinası gruplarından tekstil sanayine varıncaya kadar yüzlerce ürün çeşidini yurt dışından ithal etmek durumunda bulunuyor olması hem fiyatların makul hem de mesafenin kısa bulunmasına bağlı olarak en fazla ithalatı yine ülkemizden temin etmektedir.

Türk lojistik firmaları için önemli cazibe merkezleri halinde bulunan Irak’a sevkiyatlar genel itibarı ile Habur sınır kapısı üzerinden karayolu tır ve kamyon taşımacılığı yöntemi ile gerçekleştirilmektedir. Ülkemiz genelinde faaliyet gösteren bir çok lojistik şirketi Irak nakliye konusuna ayrıca stant açmış olup gerek komple tır ve parsiyel nakliye gerekse gabari dışı ağır nakliyat, frigo tır taşımacılığı ve konteyner nakliyesi gibi alanlarında tamından destek hizmetleri sunabilir pozisyonda yer almaktadırlar.

Irak’a lojistik çalışmaları ülkemizden yapılan ihracat düzeyinde olmasa da Avrupa ülkelerinden de önemli ölçüde sevk işlemleri yapılmaktadır. Avrupa ülkelerinden Irak’a taşıması yapılan ürünlerin nakliye işlemlerinin büyük bölümü de yine Türk nakliye şirketleri tarafından gerçekleştirilmekte olup bu sevkiyatlar gönderici ve alıcı firmaların taleplerine bağlı olarak aktarmalı veya direkt servis hizmeti şeklinde sağlanmaktadır.

Haber: Mehmet Ali BAL
Haber kaynağı: Mersin nakliye firmaları

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.