Türkiye ile Kolombiya arasında STA imzalanacak

Türkiye ile Kolombiya arasında STA imzalanacak

Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan Türkiye ile Kolombiya arasında imzalanacak Serbest Ticaret Anlaşması (STA) ile iki ülkenin ticaret...

Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan Türkiye ile Kolombiya arasında imzalanacak Serbest Ticaret Anlaşması (STA) ile iki ülkenin ticaret hacminin 1 milyar doları bulacağını belirtti.

Bakan Çağlayan konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada Türkiye ile Kolombiya arasında STA imzalanmasına dair ön görüşmelerin 14-15 Mart 2011 tarihlerinde Ankara'da yapıldığına işaret ederken "Burada bir çerçeve belgesi imzalanarak iki ülke arasında STA görüşmeleri resmen başlamış bulunmaktadır" ifadesini kullandı.

Latin Amerika ülkelerinden Kolombiya ile Türkiye arasında muhtelif sektörlerde önemli ortaklıkların bulunduğunu vurgulayan Çağlayan, bu imkânların en iyi biçimde değerlendirilmesi ile ülkeler arası ithalat ve ihracatta gözle görülür bir artış olacağını savundu.

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan konuyla ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:

"Latin Amerika, çok büyük bir piyasa olmanın yanı sıra ekonomik anlamda son senelerde kaydettiği gelişmelerle gelecek vaat eden önemli bölgelerin başında gelmektedir. Brezilya, Şili ve Uruguay gibi pek çok Latin Amerika ülkesinin ekonomik bunalımdan minimum etkilenerek çıkması bunun en iyi kanıtıdır. Türkiye ile Latin Amerika ülkelerinin ticari münasebetleri, aralarındaki fiziki uzaklık ve birbirlerini yeterince tanımamaları gibi sebeplerle seneler boyu potansiyelin çok altında seyretmiştir. Ancak, son dönemde bu durum her iki tarafın da girişimleriyle yerini güç birliklerine ve gün geçtikçe artan ticari ve ekonomik bağlara bırakmış. Latin Amerika bölgesi Türkiye için önemli ticaret ortaklarından biri haline gelmiştir.

Latin Amerika'ya ihracatımızın artırılması amacıyla 'Latin Amerika Ülkeleri ile Ticari ve Ekonomik Münasebetlerin Geliştirilme Stratejisi' uygulamaya konmuştur. Söz konusu stratejinin önemli taraflarından bir tanesi de STA'lardır. Bu çerçevede, Türkiye'nin bölgede sonuçlandırdığı ilk STA 14 Temmuz 2009 tarihinde Santiago'da imzalanan ve 1 Mart 2011 tarihinde yürürlüğe giren Türkiye-Şili STA'sıdır. Latin Amerika'ya atfedilen önem çerçevesinde ülkemizin bölge ülkelerinden Ekvator ile STA müzakereleri devam etmekte olup Peru, MERCOSUR (Arjantin, Brezilya, Uruguay, Paraguay), Orta Amerika Ülkeleri (El Salvador, Kosta Rika, Panama, Nikaragua, Honduras, Guatemala) ve Meksika ile STA müzakerelerine başlamak amacıyla girişimlerde bulunulmuştur. Bu kapsamda Latin Amerika ülkelerinden Kolombiya ile Türkiye arasında muhtelif sektörlerde, pek çok ortaklık imkanının bulunduğu göz önüne alınarak Türkiye ile Kolombiya arasında STA akdedilmesine yönelik ön inceleme görüşmeleri 14-15 Mart 2011 tarihlerinde Ankara'da yapıldı. Söz konusu görüşmeler sonucunda STA müzakerelerinin kapsamı ve takviminin belirlenmesine imkan veren bir müzakere çerçeve belgesi imzalanmış olup, böylece iki ülke arasında STA görüşmeleri resmen başlamış bulunmaktadır.

 

Kolombiya'nın üyesi olduğu tercihli ticaret düzenlemeleri göz önüne alındığında, Türkiye için Latin Amerika pazarına girişte önemli kapılardan biri olacaktır. Kolombiya, tüm dünyadan 48 gelişmekte olan ülkenin üye olduğu 'Gelişmekte olan Ülkeler Arasında Küresel Tercihli Ticaret Düzenlemeleri Anlaşması'na (GSTP), 12 Latin Amerika ülkesinin üye olduğu 'Latin Amerika Entegrasyon Birliği'ne (LAIA) ve 4 Güney Amerika ülkesinin üye olduğu 'Andean Gümrük Birliği'ne taraftır. Kolombiya 45 milyonluk nüfusu ve 285 milyar dolarlık gayri safi yurt içi hasıla ile dünyanın 29. büyük ekonomisi konumundadır. Türkiye ile Kolombiya arasında bir STA imzalanması halinde iki ülkenin iş çevreleri 1 trilyon dolardan fazla ekonomik büyüklüğe ve 120 milyonluk pazara sahip bir serbest ticaret alanına kavuşmuş olacaklardır.

Kolombiya, 2010'da 40 milyar dolarlık ihracat ve 38 milyar dolarlık ithalat yapmış olup, ticaret hacmi 78 milyar dolar olmuştur. Kolombiya ile olan ikili ticaret hacmimiz 2009 yılında 419 milyon dolar iken, geçen sene 350 milyon dolar seviyesine gerilemiştir. Kolombiya'ya ihracatımız 2010'da 2009'a göre yüzde 46'lık bir artışla 53 milyon dolar olurken, Kolombiya'dan ithalatımız aynı dönemde yüzde 22'lik bir düşüşle 297 milyon dolar seviyesine gerilemiştir.

Türkiye-Kolombiya STA'sının imzalanması ile birlikte, iki ülke ticaret hacminin, ürün artışı ile zamanda bir milyar dolar seviyesini yakalayacağına inanıyorum. Bugüne kadar imzalanan 27 STA'da bu sonuç açık biçimde görülmektedir. Örneğin, 2007'de yürürlüğe koyduğumuz Türkiye-Mısır STA'sı kapsamında, 2007-2010 döneminde, ithalatımız 680 milyon dolardan 926 milyon dolara, ihracatımız ise 902 milyon dolardan 2 milyar 261 milyon dolara çıkmıştır. Bu verilerde STA'ların ticareti artırmada önemli bir argüman olduğunu ortaya koymaktadır. Kolombiya ile gerçekleştirilecek STA'da ihracatımızı artırmaya hizmet edecektir." 

ZAMAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.