Türkantos’dan PAGEV ve ÜNSPED’e veryansın

Türkantos’dan PAGEV ve ÜNSPED’e veryansın

İMEAK DTO Meclis toplantısında konuşan Vapur Donatanları Derneği Başkan Yardımcısı Kenan Türkantos, Ünsped Gümrük Müşavirliği yönetimi ve PAGEV Genel Sekreteri’ni, ordino için söylediklerinden dolayı ağır bir şekilde eleştirdi.

Günlerdir lojistik sektörüyle ihracatçılar arasında büyük polemik konusu olan ordino tartışmaları Deniz Ticaret Odası’na da taşındı. Odanın Kasım ayı meclis toplantısında konuşan VDA Başkan Yardımcısı Kenan Türkantos, ordino polemiğinin konteyner taşımacılığından kaynaklandığının altını çizerek başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Ordino patırtısı konteyner taşımacılığından çıkıyor. UTİKAD’ı ayrı tutuyorum. Konteyner vermiyorlar söylentileri çıkardılar. Konteyner taşımacılığı yapanlar, milyonlarca dolar zarar ettiler. Bu patırtıyı kopartanlar armatörlere yardımda mı bulundu? Bakanlara gittiler, basınla konuştular, öldük bittik engelleyin dediler. Acentenin bir günahı yok, haberi bile yok. Herkes suskun. İnsanda biraz vicdan olur.  Geçtiğimiz günlerde Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı PAGEV’in Genel Sekreteri, acentelerin 6 bin dolar avanta aldıklarını söylemiş. Bilenler bunun çok komik bir iddia olduğunu biliyor rezil oldu ama kamuoyu oluşturuyorlar. Genel Sekretere sesleniyorum, elinde varsa böyle bir ordino getir şu 6 bin dolarlık ordino bedelini DTO Başkanı’na teslim et. Ordino ücreti 50-60 dolardır. 6 bin dolar nereden çıkıyor?  Bu ordino sadece denizcilik camiasında mı geçerli? Yük teslim belgesinde armatör acenteyle birlikte sorumludur. Yük ulaşana kadar birkaç kez sahip değiştirir. Sağlıklı teslimat da o tu kaka dedikleri acenteler sayesinde olur.

“ORDİNONUN KALDIRILDIĞINI SÖYLEYEREK BİLGİ KİRLİLİĞİ YAPIYORLAR”

Çok büyük bir holdingimiz de, ordino yok diye konşimentoyla mal çekmeye kalktı. Hele Ünsped Gümrük Müşavirliği’nin yaptığı açıklamaya ise hiç inanamadık. Bu kadar rezil ifadeleri acentelere nasıl yakıştırabilirsin? Yazıklar olsun. Güya, 1998’den sonra uygulamanın gereksiz olduğunu gören gümrük idaresi ordinoyu kaldırmış. Sen git bunu Yeşilköy şubesine sor. Birçok isim kullanarak gerçek olan bahşiş kelimesini kullanmaktan çekinmişlerdir diyorlar, böyle bir suçlama yapamazsın yazıklar olsun. Başka bir gümrük müşaviri de şöyle diyor. Değişen bir şey yok. Bazı kurum ve kuruluşlar Bakanlığa ordinonun kaldırıldığını söyleyerek bilgi kirliliği yapıyor.

THY ordino ücreti alıyor. Ordino kalktıysa bu kuruluşumuz niye 250 lira ordino ücreti keser. 16:30’da gidiyorsunuz hoop mesaiye kaldınız 300 dolar, PAGEV Sekreteri sen bununla uğraş. Bu PAGEV’ci beyefendi, dünyanın hiçbir yerinde bu uygulama yok diyor. Sen o genel sekreterlikten bugün istifa etmelisin. Dünyanın her tarafında bu uygulama var. Öyle yalanla bu işler yürümüyor.”

kenan-turkantos.jpg

Selçuk ONUR - LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.