Türk otomotivi devler ligine çıktı

Türk otomotivi devler ligine çıktı

Dünyanın dev otomotiv ülkeleriyle karşılaştırıldığında Türk otomotivini tarihi oldukça kısa. 50'li yıllarda temelleri atılan Türk otomotiv sanayisinin...

Dünyanın dev otomotiv ülkeleriyle karşılaştırıldığında Türk otomotivini tarihi oldukça kısa. 50'li yıllarda temelleri atılan Türk otomotiv sanayisinin gelişimi 60'ların sonunda kurulan montaj fabrikaları ile başladı. Dünya ölçeğinde üretim ise 90'lı yıllarda yapılan yatırımlarla gerçekleşti. Türk otomotivi özellikle son yıllarda yapılan yatırımlarla bugün Avrupa'da otobüs üretiminde birinci, hafif ticari araç üretiminde ikinci, ağır kamyon üretiminde yedinci, otomobil üretiminde dokuzuncu sıraya yerleşti. İhracat rakamı ise 25 milyar doları buldu. Türkiye, otomotivde devler ligine çıktı.

YATIRIMLAR ARTTI

45 yıllık bir geçmişe sahip olan Türk otomotiv sanayisi için bugüne kadar yapılan yatırım nedir? Bu sorunun yanıtı bulmak hiç kolay olmadı. Yıllar önce yapılan yatırımların farklı para birimleriyle hesaplanmış olması ve şirketlerin el değiştirmesi gibi faktörler, toplam yatırım miktarını hesaplamayı zorlaştırdı. Ancak, uzun süren bir araştırma sonucunda bugüne kadar pek üzerinde durulmamış olan yatırım rakamına ulaştık. Firmaların beyanları ve dolar cinsinden hesaplanan rakama göre Türk otomotiv sanayisinin toplam yatırım tutarı 17.5 milyar doları bulmuş. Bunun için de yan sanayi firmalarının yaptığı yatırımlar da var. Özellikle, 1997 sonrasında yeni model ve yenileme yatırımlarının hız kazanmasıyla yatırım tutarının yükseldiği görülüyor. Ancak, tutarın son yıllarda artmasının en büyük nedeni; mevcut üreticilerin arasına yenilerinin katılması oldu. Ana sanayi firmalarının yaptığı yatırım içinde yeni model, yenileme, mühendislik harcamaları bulunuyor. Ana sanayi kadar yan sanayi firmaları da son yıllarda özellikle 2000'li yıllarda büyük yatırımlara imza attı. Sektörde faaliyet gösteren yaklaşık 500 firmanın bugüne kadar yaptığı yatırım tutarının 5 milyar doları bulduğu söyleniyor.

SABAH

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.