TÜİK açıkladı: Sanayi üretimi düşüyor

TÜİK açıkladı: Sanayi üretimi düşüyor

TÜİK Haziran ayına ait sanayi üretim endeksini açıkladı. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi, Haziran ayında, bir önceki aya göre yüzde 1.4 azaldı.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre, Haziran ayında bir önceki aya göre madencilik ve taş ocakçılığı sektörü üretimi yüzde 6.3 artarken, imalat sanayi sektörü üretimi yüzde 2.4 azaldı ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 2.1 arttı.

“YILLIK BAZDA İMALAT SANAYİ ÜRETİMİ YÜZDE 0.4 AZALDI”

Yıllık bazda ise, madencilik ve taş ocakçılığı sektörü üretimi yüzde 7.9 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü üretimi yüzde 9.3 artarken, imalat sanayi sektörü üretimi yüzde 0.4 azaldı.

“EN YÜKSEK AZALIŞ DAYANIKSIZ TÜKETİM MALI ÜRETİMİNDE”

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış ana sanayi gruplarında en yüksek azalış dayanıksız tüketim malı üretiminde gerçekleşti. Ana sanayi grupları sınıflamasına göre, Haziran ayında bir önceki aya göre en yüksek azalış yüzde 4.8 ile dayanıksız tüketim malı imalatında gerçekleşti.

Haziran ayında bir önceki aya göre en yüksek azalış yüzde 32.8 ile diğer ulaşım araçlarının üretiminde gerçekleşti. Bu azalışı, yüzde 14.0 ile temel eczacılık ürünlerinin ve eczacılığa ilişkin malzemelerin üretimi ve yüzde 7.7 ile makine ve teçhizat dışındaki fabrikasyon metal ürünleri üretimi izledi.

"EN YÜKSEK ARTIŞ BİLGİSAYAR VE ELEKTRONİK ÜRÜNLERİN ÜRETİMİNDE”

Haziran ayında bir önceki aya göre en yüksek artış ise yüzde 12.2 ile bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin üretiminde gerçekleşti. Bu artışı, yüzde 7.8 ile kok kömürü ve rafine edilmiş petrol ürünleri üretimi, ve yüzde 6.9 ile elektrikli teçhizat üretimi izledi.

2016 yılı ikinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretimi yüzde 0.6 azaldı. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 2.5 arttı.

7DENİZ

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.