Trende kadına kontenjan var, yasak yok

Trende kadına kontenjan var, yasak yok

 Kadın yolculara yönelik kontenjan uygulamasının tarihinin, demiryollarının tarihi kadar eski olduğunu, belirten Süleyman Karaman, “Burada bir ayrımcılık...

 

Kadın yolculara yönelik kontenjan uygulamasının tarihinin, demiryollarının tarihi kadar eski olduğunu, belirten Süleyman Karaman, “Burada bir ayrımcılık varsa o da pozitif  ayrımcılıktır” dedi. Karaman, Yüksek Hızlı Tren (YHT) dahil tüm trenlerde yüzde 10 kadın yolcu kontenjanının “kadın yanı yasağı” olarak yansıtılmasının, TCDD Genel Müdürlüğü ve ulaşım sistemini bilmemekten kaynaklandığını belirtti.

 

Yüzde 10 kadın kontenjanı

 

Demiryollarındaki pulman sisteminde de koltuk sistemi olmadan önce kadın kontenjan uygulaması bulunduğunu anlatan Karaman, şöyle konuştu: “İşin aslı şu: Trenlerde yüzde 10 kadın kontenjanı var. Bu yerler gişeye gelip ‘ben kadınım, yanımda kadın istiyorum’ diyen tek kadın yolculara veriliyor. Kontenjan dolu ise sefer sistem otomatik olarak neresi boşsa oraya yerleştiriyor. Kontenjan dolmadıysa trenin hareketine bir saat kala sistem otomatik olarak boş kalan yerleri satışa açıyor.  Gişeden bilet alırken kadın olsa dahi ‘kadın yanı istiyorum’ diye belirtmeyen yolcular da kadın kontenjanına yerleştirilmiyor. Bilgisayarlı sisteme geçilmeden önce de klasik  yöntemlerle bu uygulama vardı.” 

 

Bekleme yerleri de var

 

Karaman, “Bizi ‘kadın yanı yasakçısı’ diye itham edenler Behiç Erkin’i ve Atatürk’ü de bu şekilde itham ederlerse hiç şaşmam. Bunların Anayasa’dan haberi yok. Bu, kadın  yolcuların talebi üzerine oluşmuş bir teamül. Kendi halkının sosyolojisinden habersiz olanlar TCDD’yi de Türkiye’yi de tanımıyor” diye konuştu.

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.