TREDER'den T9 belgesi açıklaması

TREDER'den T9 belgesi açıklaması

Treyler Sanayicileri Derneği'nden (TREDER) sitemize gönderilen açıklama aynen şöyle:Ülkemizde, tehlikeli madde taşımacılığıyla ilgili olarak ADR mevzuatı...

Treyler Sanayicileri Derneği'nden (TREDER) sitemize gönderilen açıklama aynen şöyle:

Ülkemizde, tehlikeli madde taşımacılığıyla ilgili olarak ADR mevzuatı bu yıl başında devreye girmiştir. TREDER olarak şimdiye kadar, çeşitli Bakanlıklar nezdinde yaptığımız görüşme ve ortak çalışmalarda, ADR ile ilgili alt yapı çalışmalarının devam ettiği görülmüştür fakat Türkiye’de bu çalışmalar henüz tamamlanmamıştır.

“ADR’nin taşıma tanklarında uygulanması, üç kademeli bir sistemle mümkün olmaktadır. İlk aşamada,  tankların ADR’ ye uygun imal edilip, belgelendirmesinin yapılması gerekmektedir. Bu aşamada, ADR belgesi yurtdışından temin edilebilmektedir. İkinci aşamada ise semitreyler uygulamalarında altyapının, kamyon uygulamalarında ise kamyonun ADR’ ye uygun olması ve bunun belgelendirilmesi gerekmektedir.

Üçüncü aşamada ise tankın ve alt yapının, kamyonun belgelerinin sunulabilmesidir.  Bunların birleştirilmesi sonucunda da T9 Belgesi elde edilmektedir.

ADR regülasyonunun 9.1.3.1 maddesi uyarınca T9 belgesinin aracın trafiğe tescil edildiği ülkedeki atanmış kurum veya kuruluşlar tarafından verilmesi gerekir.

Türkiye’de henüz T9 belgesini onaylayacak bir kurum yada kuruluş bulunmamaktadır, bu sebeple Türkiye plakalı araçlara T9 belgesinin alınması henüz mümkün değildir. ADR’ye uygun olarak üretilen araç ile ADR belgeli araç arasındaki farkın doğru anlaşılması gerekmektedir. Türkiye’de henüz hiçbir kurumun T9 belgesi veremediğinin bir kere daha altını çizer, tehlikeli madde taşımakla sorumlu nakliyecilerin ve tüm kamuoyunun bilgisine sunarız.

Saygılarımızla,

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.