Toyota'da üçüncü model yolda

Toyota'da üçüncü model yolda

Japon otomotiv devi Toyota Türkiye'deki tesislerinde küçük SUV sınıfında bir aracın imalatına başlayacak. Araç 2016'da banttan çıkacak. Japon otomotiv...

Japon otomotiv devi Toyota Türkiye'deki tesislerinde küçük SUV sınıfında bir aracın imalatına başlayacak. Araç 2016'da banttan çıkacak.

Japon otomotiv devi Toyota, Türkiye ’deki tesisleriyle yeni bir sınıfta rekabete girmeye hazırlanıyor. Yaklaşık 150 milyon euroluk yatırımla Corolla modelini yeniden Adapazarı fabrikasında üretmeye hazırlanan marka küçük SUV sınıfında bir aracın da imalatına geçmeyi planlıyor. Toyota, Adapazarı’nda Verso ve Corolla modellerinden sonra üçüncü bir model daha üretecek. Şirketin üretmeyi planladığı model, ekonomik krizde yeni trend olan B sınıfı kompakt crossover olacak. Aracın kompakt SUV RAV4’ün küçüğü olarak imal edileceği tahmin ediliyor.

2016’da banttan çıkacak Adapazarı’nda üretimi hedeflenen modelin 2016’da banttan inmesi ve dünya pazarlarına ihraç edilmesi planlanıyor. Fabrikanın mevcut 150 bin adetlik kapasitesi yeni Corolla ile ilk etapta 200 bin adede, üçüncü modelle de 300 bin adede yükselecek. Toyota Türkiye CEO’su Orhan Özer, Türkiye’de üretilecek üçüncü bir model üzerinde çalıştıklarını, bunun devreye girmesiyle yeniden yüksek üretimli rakamlara ulaşacağını belirtti. Özer, “Yeni bir modelle Toyota Türkiye’nin eski parlak günlerine dönmesini istiyoruz. Ancak modelin ne olacağını henüz açıklamıyoruz Önümüzdeki aylarda resmen açıklanması planlanıyor” dedi.

SUV pazarı büyüyecek

Toyota’nın hali hazırda mini SUV segmentinde Urban Cruiser modeli bulunuyor. Ancak marka 2009’dan bu yana üretilen modelle beklediği başarıya yakalayamadı. Aracın özellikleri güncel B crossover modellerinin gerisinde kaldı. Pazara sunulan Nissan Juke, Opel Mokka, Renault Captur, Peugeot 2008 gibi modeller SUV’ları aratmayan özellikleriyle dikkat çekiyor. Toyota Türkiye 2012’de sadece 18 adet Urban Cruiser sattı. 2012’de Türkiye’de 155 bin adet olarak gerçekleşen mini SUV pazarının 2015’te 500 bin adede çıkması bekleniyor.

Corolla töreni için Başbakan’a davet

Tepeden tırnağa yenilenen yeni Toyota Corolla ise 6 Haziran’da ilk kez Türk basınına gösterilecek. Otomobilin resmi tanıtımı ise 3 Temmuz’da. Toyota Türkiye CEO’su Orhan Özer, yeni Corolla’nın bantlardan iniş törenine Toyota Başkanı’nın geleceğini belirterek aynı zamanda Başbakan Erdoğan ’ı da davet edeceklerini açıkladı. Markanın yeni yatırımıyla ilgili ipuçları Otomotiv Sanayi Derneği’nin genel kurulundaki ihracat ödül töreninde ortaya çıktı. Ekonomi Bakanı Çağlayan törende Özer’e, “Sizi 1 milyarlı değil 4 milyarlı rakamlarla ödüllendirmek istiyoruz. Yeni yatırımınız için en kısa sürede sizi bakanlığımıza bekliyoruz” dedi. Özer ise henüz yeni yatırıma teşvik için başvurmadıklarını ama hazırlıklarının sürdüğünü belirterek, en kısa sürede hazırlıkların tamamlanacağını vurguladı. Özer “2016’da piyasaya çıkacak ve Toyota için yepyeni bir araç olacak” dedi.

MEHMET ALİ KANTARCI / RADİKAL

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.