Toplu taşımada 'doğalgaz' dönemi

Toplu taşımada 'doğalgaz' dönemi

Adana Büyükşehir Belediyesi, toplu taşımada 'sıkıştırılmış doğalgaz sistemi'ne geçti. Belediye bünyesindeki otobüsler, artık sıkıştırılmış...

Adana Büyükşehir Belediyesi, toplu taşımada 'sıkıştırılmış doğalgaz sistemi'ne geçti. Belediye bünyesindeki otobüsler, artık sıkıştırılmış doğalgaz ile çalışacak. Her bir araçta yüzde 35'lik yakıt tasarrufu sağlayan sistem, yılda 11 milyon TL'nin de belediye kasasında kalmasını sağlayacak.

Büyükşehir Belediyesi Otobüs İşletmesi Müdürlüğü'nde modifiye edilen belediye otobüsünü inceleyerek, burada sıkıştırılmış doğalgaz sistemi hakkında yetkililerden bilgi alan Büyükşehir Belediye Başkanvekili Zihni Aldırmaz, İHA muhabirinin sorularını da yanıtladı. Doğalgazın Adana'ya gelmesinin ardından bu kaynaktan nasıl faydalanabilecekleri üzerinde çalışma yaptıklarını anlatan Aldırmaz, "Araştırmalarımız sonucu doğalgazın, toplu taşıma araçlarında da kullanılmasının hem doğa açısından, hem de tasarruf anlamında önemli bir adım olacağını düşündük. Bu konuda kapsamlı bir proje hazırladık. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 800 milyon TL'ye mal olacak olan sıkıştırılmış doğalgaz ile çalışan otobüs ithal ettiğini, bizzat İstanbul'da konuşmacı olarak katıldığı bir toplantıda duydum. Bu da bizim belediye olarak doğru yolda olduğumuzu gösteriyor" dedi.

"BİR YILDA 11 MİLYON TL TASARRUF EDECEĞİZ"

Proje üzerinde yaklaşık 3 aydan bu yana çalıştıklarını dile getiren Aldırmaz, daha önce motorin ile çalışan bir otobüsü, yapılan modifiye çalışmalarının ardından sıkıştırılmış doğalgaz ile çalışır hale getirdiklerini dile getirdi. Söz konusu otobüsün çevreci bir toplu taşıma aracı olarak öne çıkmasının yanında belediyeye önemli bir tasarruf da sağlayacağı yorumunda bulunan Aldırmaz, "Bu sistem bize yakıtta yüzde 35'lik bir tasarruf sağlayacak. Bu da yıllık 11 milyon TL'lik tasarruf anlamına geliyor. Bu para ile de diğer hizmetleri yerine getireceğiz" ifadesini kullandı.

"ÇEVREVCİ VE TASARRUFLU BİR FİLOYA KAVUŞACAĞIZ"

Şu anda da belediye bünyesinde toplam 200 otobüs olduğuna dikkat çeken Aldırmaz, bundan sonraki süreçte belediyeye alınacak araçların da sıkıştırılmış doğalgaz ile çalışan araçlar olacağını, mevcut otobüslerin de modifiye edilerek hizmet sunacağını vurguladı. Bir belediye otobüsünün 3 günlük bir çalışmanın ardından sıkıştırılmış doğalgaz ile çalışır hale getirildiği bilgisini de veren Aldırmaz, böylelikle de tamamen çevreci ve tasarruflu bir otobüs filosuna kavuşmuş olacaklarını söyledi.

"HER BİR OTOBÜS 600 KİLOMETRE YOL GİDEBİLECEK"

Makine mühendisi Umut Mete de, sıkıştırılmış doğalgazın araca yerleştirilen toplam 12 adet tüpün içinde muhafaza edildiğini ifade ederek, "Bu tüplerin 6'sı arabanın bagaj kısmında, geriye kalan 6'sı da tepedeki özel bölüme monte edildi. Bu tüplerin her biri de 75 metreküplük doğalgaz alıyor. Toplamda da 300 metreküplük bir hacme sahip bu tüpler. Otobüsler, metreküp başına da yaklaşık 2 kilometrelik bir yolu kat edebiliyor. Bu da tüplerin tamamen dolu olduğunda 600 kilometre yol gidebileceğini ortaya koyuyor. Otobüsün motoru da motorinden tamamen benzinli motora dönüştürüldü. Yani enjeksiyon sistemi kaldırılıp, yerine buji sistemi takıldı" diye konuştu.

"SIKIŞTIRILMIŞ DOĞALGAZIN PATLAYICI ÖZELLİĞİ YOK"

Motorun 220 beygir gücünde olduğuna işaret eden Mete, motorda da tamamen sıkıştırılmış doğalgaz kullanıldığını, bunun çok güvenli bir gaz olmasının yanında patlayıcı özelliğinin de bulunmadığını dile getirdi. Herhangi bir kaza anında tüplerdeki doğalgazın sıkıştırılmış olması nedeniyle gazın havaya karıştığını anlatan Mete, bu sistemin aynı zamanda da motorun ömrünü uzattığını, herhangi bir motorlu araçta her 10 bin kilometrede bakım yapılırken, bu araçlarda 30 bin kilometreye kadar yağ değişiminin yapılabildiğini de sözlerine ekledi.

www.bustruck.net

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.