THY’den alınan motorun İran’a satışına ABD’den veto

THY’den alınan motorun İran’a satışına ABD’den veto

ABD Ticaret Bakanlığı, iki adet Amerikan üretimi ticarî uçak motorunun bir Türk firması tarafından İran’a reeksport yoluyla satışını durdurdu. Satış,...

ABD Ticaret Bakanlığı, iki adet Amerikan üretimi ticarî uçak motorunun bir Türk firması tarafından İran’a reeksport yoluyla satışını durdurdu.

Satış, bakanlığın çok ender başvurduğu bir yöntem olan acil emir çıkarılması ile önceki gün engellendi. İhracat işlemlerinden sorumlu Ticaret Bakan Yardımcısı David Mills, 3K Havacılık Danışmanlık ve Lojistik şirketinin General Electric yapımı iki motoru Pouya adlı bir İran hava taşımacılık şirketi ile İran’a göndereceği bilgisi üzerine işlemi durdurmak için cuma günü acil emir imzaladı. Altı ay süreyle geçerli olacak emir, 3K Havacılık, Pouya Hava Yolları ve ikinci el motorları Türkiye’ye gönderdiği bildirilen Adaero International Trade adlı firmayı da bağlıyor. Bir bakanlık yetkilisi bu tür emirlerin yılda ancak bir ya da iki kez çıkarıldığını söyledi. Illinois eyaletinde kurulu olan Adaero şirketin adının temize çıkarılması için Amerikan ve Türk makamlarıyla temasa geçtiklerini söyledi. Reuters’e bilgi veren Ilgın, THY’den alınan ikinci el motorları 4,1 milyon dolara ABD’deki International Aerospace Group’a sattıklarını ve motorların İstanbul’dan Almanya’nın Frankfurt kentine gönderildiğini söyledi. “Biz motorları 3K şirketine satmadık, bütün işlemlerimiz doğru ve belgeli.” diyen Ilgın, motorların Sibirya Havayolları için Rusya’ya gönderileceği yolunda bilgisi olduğunu, dolayısıyla ABD Ticaret Bakanlığı’nın yasağına çok şaşırdığını söyledi. Ilgın, Türk makamlarının, Pouya Hava Yolları’nın motorları Antalya’dan teslim almasına izin vermediğini ve 3K yetkililerinin de kendisine, motorların Almanya’ya geri gönderileceğini söylediklerini belirtti. 3K Havacılık ve International Aviation Group tarafından ise herhangi bir açıklama yapılmadı.

REUTERS -WASHINGTON

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.