THY, bu yıl 10.1 milyar dolar gelir hedefliyor

THY, bu yıl 10.1 milyar dolar gelir hedefliyor

THY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı İlker Aycı, “2017 yılında yaklaşık 10.1 milyar dolar gelir elde etmeyi, birim giderlerde ise yüzde 3-5 arasında düşüş hedefliyoruz” dedi.

 

Türkiye ekonomisinin 2016 yılında AHL saldırısından darbe girişimine, küresel gelişmelere kadar pek çok gelişmeyle mücadele ettiğini hatırlatan İlker Aycı, yaşanan gelişmeleri özetlerken ‘Muhammed Ali yumruğu’ dedik benzetmesi yapıp “Bu kadar yumruk alıp, 15. raundu da ayakta geçiren ülke yoktur” diye konuştu. Gelecek döneme ilişkin özetle “Savunmayı yaptık, şimdi hücum zamanı” mesajını veren Aycı, “Türkiye’ye gelen ziyaretçi sayısı yeniden mevsim normallerine dönerse 2015 yılındaki 9 sıfırlı, tarihi bilançoya çok alışırsınız” ifadesini kullandı. Geçen yılki gelişmelerin ardından son çeyrekte 250 milyon dolarlık tasarruf sözünü verdiklerini hatırlatan İlker Aycı, şöyle konuştu: “250 milyon dolarlık tasarruf sözünü fazlasıyla tuttuk. Yüzde 12’lik bir kapasite artışı sağladık. Yaraları sarıp ikmallerimizi yapıp pist başına yeni kalkış için geldik. Her şeye rağmen geldiğimiz nokta IATA ortalaması. Yolcu ile aramızdaki sadakat köprüsünü koruduğumuzu görüyoruz. Transit yolcuda 21 milyona yaklaştık. Toplam 63 milyon yolcuya hizmet veriyoruz. Türkiye varışlı yolcu geri döndüğünde agresif kar dönemini yeniden yaşayacağız. Biz bu döneme tepeden tırnağa hazırız. Defanstan çıkıp hücum oynayacağız.” Aycı’nın verdiği bilgiye göre THY, akaryakıt, handling, reklam ve ikramda tasarruf yaptı. Yatırımın kesilmediği en önemli alan ise teknoloji tarafı oldu.

thy_3-001.jpg

Bilanço 10 Mart’ta açıklanacak

THY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı İlker Aycı, vergi dairesine sundukları bilançolarının ardından ‘6.3 milyar TL zarar ettiler bu nedenle fona devredildiler’ şeklinde söylentilerin çıktığına işaret ederek “Son çeyrekte etkin gider ve varlık yönetimi yaptık. Dinamik bir frekans ve hat yönetimiyle geçirdik. Vergi Usul Kanunu (VUK) ile yaptığınız amortisman ve kur farkı hesabıyla UFRS farklıdır. 10 Mart’ta bilançomuzu açıklayarak merakları gidereceğiz. Çok büyük bir geri çevirmeyi başardık. Örneğin kargoda yaptığımız planlamanın üzerinde yılı tamamladık. 1 milyar doları aştık” değerlendirmesini yaptı. THY’nin geçtiği türbülans sırasında personelin de büyük desteğini gördüklerinin altını çizen Aycı, normal şartlarda yüzde 8 zam yapılması gereken senede çalışanın sendika yetkilileri aracılığıyla ‘Sıfır zamma’ razı olduğunu mesajını ilettiğini söyledi. Aycı, yüzde 1.5 + yüzde 1.5 zam verdiklerini sene sonunda hedefe ulaşılması halinde ise geriye dönük haklarını karşılayacaklarını da ifade etti. Şu anda 49 bin çalışanı olan şirket yıl sonunda gereken birimlere 1.000 yeni personel alımı da yapacak.

2017 için temkinli, iyimser

Bu yıla ilişkin beklentilerini anlatırken “Yine tedbirli iyimserim” diyen İlker Aycı, maliyetleri ve nakdi iyi yönetip petrol ve kur hedingi uygulamaya devam edeceklerinin sinyalini verdi. 3. Havalimanı yatırımı için E&Y’ın finansman temini konusunda çalıştığını ve bu yatırımın maliyetini 2017 ve 2018’e yüklemeden yapmak istediklerini aktaran Aycı, bu yıl daha önceki yıllarda yaptıkları stratejik anlaşmalara yoğunlaşacaklarını da vurguladı. Ortadoğu pazarı için Karadeniz’de Trabzon-Ordu, güneyde ise Antalya’yı dünyaya bağlamak istediklerini de aktaran Aycı, 120 ülkede 298 destinasyona uçar hale geldiklerini hatırlatarak “Bilançoyu mevsimsellikten kurtarmak için sezonu ters olan hatlarımızı açarak dengelemek istiyoruz” ifadelerini kullandı. İlker Aycı, özetle şu açıklamaları yaptı:

Transit yolcu sayısını artırdı

• 2016 yılında Türkiye gelen direkt yolcuda yüzde 21 kayıp yaşanmasına rağmen THY dıştan-dışa transit yolcusunu yüzde 14 oranında artırdı. 2016’da yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen THY toplam yolcu sayısını yüzde 4 büyüttü. En önemli yolcu segmentlerimizden biri olan dıştan dışa transit yolcuda 2016 yılında 20 milyon yolcu eşiğini geçtik. 2017de de bu rakamı daha yukarılara çekmeyi hedefliyoruz. 8.2 milyar dolarlık hizmet ihracatı ile yılı kapattık. En yakın rakibimiz 3-3.5 milyar dolar seviyesinde.

• 250 milyon dolarlık tasarruf paketini hayata geçirdik. Kabaca bir hesap vermek gerekirse bu rakamda; son çeyrekte park ettiğimiz uçaklardan yaklaşık 40 milyon dolar, daha dikkatli reklam ve sponsorluk kampanyaları ile yaklaşık 50 milyon dolar, bakım – akaryakıt – ikram vb. giderlerinde yaklaşık 70 milyon dolar tasarruf ettik. Ayrıca ortaklaşa çalıştığımız 3. partilerle gerçekleşen yani anlaşmalarla yaklaşık 22 milyon dolar ve kur etkisi vb. konularda aldığımız mesafe ile bu tasarruf rakamına ulaştık.

Uçak finansmanında maliyet düştü

• 2017 yılında gelişme beklediğimiz Türkiye varışlı pazarlarda, Rusya, İran ve Suudi Arabistan’da geçen seneye oranla daha fazla rezervasyon almış durumdayız. 355 günlük ileri rezervasyonu görüyoruz. Bazı ülkelerde rezervasyon artışlarımız var. Ama 3 ay önce uçağın yüzde 50’si dolarken artık 1 ay kala doluyor. 90 binden fazla pazara günde 31 milyar fiyatlama kararı sunuyoruz.

• 2005-2015 yılları arasında 12 milyar dolar değerinde 196 uçağın finansmanını başarıyla gerçekleştirdik. Yalnızca 2015 yılında filomuza toplam 2.6 milyar dolar değerinde 33 adet yeni sipariş uçak katıldı. Bu uçakların finansmanı yine ortalama yüzde 2.5 seviyelerindeki düşük faiz oranları ve 10-12 yıl vadelerle, tamamının faaliyetlerden yaratılan nakitle karşılanması önceliklenerek başarılı bir şekilde gerçekleştirildi. 2016 yılında da yurtdışındaki kredibilitesi ve güvenilirliği neticesinde çeşitli ülkelerden geniş yelpazedeki yatırımcı ve finansörlerin farklı yapılardaki tekliflerinin değerlendirilmesi ile 3 milyar dolar değerindeki 43 uçağın finansmanını önceki yıllara göre daha da düşük oranlarla yüzde 2.5 seviyelerinde temin etmiş bulunmaktayız.

• 2017 yılında Gine’de Conakry şehrine 31 Ocak tarihi ile seferlere başladık, Mart ayında Harkiv, Rusya Federasyonunda Samara ve Voronej, Temmuz ayında Tayland’da Phuket noktalarına ilk uçuşumuzu gerçekleştireceğiz, şu an itibariyle bu hatlarımıza aktif olarak satış yapmaktayız.

• 2017 yılında yaklaşık 10.1 milyar dolar gelir elde etmeyi birim giderlerde ise yüzde 3-5 arasında düşüş hedefliyoruz. 2017 yılında iç hatlarda 32 milyon; dış hatlarda 37 milyon olmak üzere toplam 69 milyon yolcu taşımayı hedefliyoruz. Amerika ve Avrupa’da herhangi bir değişiklik olmaksızın, Türkiye’de yüzde 12, Afrika’da yüzde 7, Uzak Doğu’da yüzde 2 ve Orta Doğu’da yüzde 8 kapasite artışı gerçekleştirerek toplamda yüzde 3 artışla 177 milyar AKK’ya ulaşılması planlanırken yolcu doluluk oranının yüzde 76-77 aralığında olmasını bekliyoruz. 2017 yılında yüzde 7 artış ile 920 bin ton kargo taşınması hedefleniyor.

Le Soleil du Turc

İlker Aycı, Amerikan bir havacılık dergisinde yayınlanan bir analizde THY’nin çok zor bir yılda zor bir akrobasi gerçekleştirdiğine dair bir analize yer verildiğine de dikkat çekti. Aycı, derginin dünyaca ünlü sirk, Cirque du Soleil’e (Güneşin Sirki) atfen Le Soleil du Turc (Türk’ün Güneşi) başlığını attığını da belirtti. Aycı ayrıca Avrupa’da dar gövdede en iyi havayolu şirketi seçildiklerini belirterek geniş gövdede aynı ödülü Singapur Havayolları’nın aldığını da belirtti.

'Türkiye seni özledi' kampanyası

CRM altyapılarını hayata geçirdiklerini artık müşterilerine özel tekliflerle gideceklerini de anlatan İlker Aycı, Türkiye’ye 2014 - 2015 yılında geldiği halde 2016 yılında gelmeyen dünya yolcusu müşterilerine cazip kampanyalarla ulaşacaklarını da aktardı. Aycı, ‘Türkiye’de keşfettiklerin bitti mi?’, ‘Türkiye seni özledi’ ve ‘Bir mil uzağındayız’ adını verdikleri kampanyaları hayata geçireceklerini belirtti. Örneğin Türkiye’yi ve Türkleri çok seven Pakistan pazarına yönelik de farklı bir kampanya çıkacaklarını aktardı. Pakistan hattında ABD’ye giden transit yolcuya İstanbul’da ekonomi uçanlar için 1 gece, business uçan yolcular için 2 gece İstanbul kalmalı konaklama hediye edeceklerini söyledi.

NİSANDA PARKTA UÇAK KALMAYACAK

Geçen yıl aldıkları önemli tasarruf kalemlerinden birinin bazı uçakları parka çekmek olduğunu da belirten Aycı, ilk olarak 24 uçağı yere indirdiklerini bu sayının 30’a kadar çıktığını ardından 21’e düştüğünün bilgisini de verdi. Nisan ayıyla birlikte park eden uçak kalmayacağının altını çizen Aycı, “Bu dönemi de koltuk ve kabin içi eğlence sistemlerinin yenilenmesi için kullandık. Filomuzda şu anda 235 dar gövdeli, 88 geniş gövdeli ve 12 kargo uçağımız var. 335 uçağımızla havada olacağız. 2017 yılında filomuza 3 dar gövdeli uçak katılacak” dedi. THY, ortalama 7 yaş ile en genç filoya sahip. (Dünya)

thy-kargo-001.jpg

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.