Tersane İstanbul'un temeli atıldı

Tersane İstanbul'un temeli atıldı

İçinde 2 adet yat limanı, 3 otel, 3 müze, perakende alanları, ofis binaları ve lokantalar bulunacak olan Tersane İstanbul'un temeli atıldı. İnşaatın 3 yılda bitirilmesi hedefleniyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beyoğlu Camikebir'deki Tersane İstanbul Temel Atma Töreni'ne katıldı.

Burada yaptığı konuşmada, projenin İstanbul'u çok farklı bir konuma taşıyacağını anlatan Erdoğan, 238 bin metrekarelik alanda yap-işlet-devlet modeliyle Tersane İstanbul'u hayata geçirdiklerini söyledi.

Proje kapsamında 2 adet 70 yat bağlama kapasiteli yat limanı  ve toplam yatak sayısı 1200 olan 5 yıldızlı 3 otel inşa edileceğini aktaran Erdoğan, ayrıca yine proje içinde 3 müze inşa edileceğini söyledi.

Erdoğan, bunlardan birinin Sarıyer'deki Sadberk Hanım müzesi olacağını ve müzenin buraya taşınacağını ifade ederek, "Onun için de Koç grubuna teşekkür ediyorum. Burada bir de Kadın Müzesi aynı şekilde inşallah inşa edeceğiz. Zira ülkemiz bu yönde çok çok fakir. İlk defa bir Kadın Müzesi'ni burada inşa etmiş olacağız. Bir üçüncü müze de Türk İslam Eserleri Müzesi olarak burada inşa edilecek" şeklinde konuştu.

80 bin metrekare perakende alanı

Projede; kültür merkezi, sergi alanı, tiyatro, sinema, eğlence tesisleri ve 5 bin 700 araç kapasiteli kapalı otoparkın yer alacağını belirten Erdoğan, apart ünite ve 100 bin metrekarelik açık yaşam alanı ile 80 bin metrekare perakende alanının da projenin bir parçası olduğunu dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yine proje muhteviyatı içinde ofis binaları, dükkanlar, lokantalar ile bin kişilik bir de cami bulunduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

"Müştemilatıyla, muhtevasıyla, mimarisiyle, konumuyla şehrimize layık bu projenin yatırım süresi tamamıyla 3 yıl ama kasım ayında inşallah ilk etabı diyebileceğimiz bölümünü açmış olacağız. İşletme süresi 45 artı 4 yıl, 49 yıl inşasıyla beraber. İhale bedeli 1 milyar 429 milyon lira olan Tersane İstanbul Projesi'nden devlet sadece kira bedeli olarak toplam 1 milyar 346 milyon dolar artı KDV geliri elde edecektir. Bunun yanında projenin Haliç ve İstanbul için oluşturacağı katma değer ile ülkemizin kazancı daha da artacaktır. Proje yapım aşamasında 4 bin kişilik, hizmete girmesiyle doğrudan 15 bin, dolaylı 45 bin olmak üzere 60 bin insanımıza yeni istihdam sağlayacaktır."

Yıllık 30 milyon turist hedefi

Bu proje ile İstanbul'un marka değerinin artacağını belirten Erdoğan, şöyle konuştu:

"Tersane İstanbul Projesi'nde tarihi ve tescilli yapılarla ilgili süreç de büyük bir hassasiyetle yürütülüyor. SİT alanının tarihi değeri korunarak kentsel dönüşüm, sosyal dönüşüm ve ekonomik dönüşüm bir arada gerçekleştiriliyor. İnşallah buraya yıllık ortalama, yerli - yabancı 30 milyon ziyaretçi bekliyoruz. Proje, İstanbul'umuzun marka değerini artırmakla kalmayacak. İnşallah Türkiye'nin turizm gelirine de olumlu katkı yapacaktır. Böylece Haliç tamamlanınca Avrupa'nın en büyük bilim merkezi olacak, Haliç, bilim merkezinin yanı sıra bölgenin güzelliğine güzellik katacak muhteşem bir esere daha kavuşacaktır."

DÜNYA

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.