Tek Bir Yanlış Karar Koca Gemiyi Batırdı

Koskoca gemiyi yanlış bir kararla batırmana mı yanalım yoksa bir kaptan olarak gemiyi 'ilk' senin terk etmene mi? Costa Concordia felaketi, tarihin 'insan hatası' ile yapılan en sinir bozucu kazası olabilir. Ayrıntılar haberimizde....

Costa adlı bir denizcilik firmasının yaptırdığı en büyük 'cruise' gemisi olan Costa Concordia, devasa boyutu ile dikkatleri üzerine çekiyordu.

290 metre uzunluğu, 35 metre direk boyu ve 13 adet güvertesi ile ihtişamın vücut bulmuş hali olan bu gemide konforlu bir yolculuk imkanı için her şey düşünülmüştü.

Kaptan Francesco Schettino'nun komutasında ilk yolculuğuna çıkmak üzere hazırlanan gemi, 11 Ocak 2012'de Cagliari Limanı'ndan serüvenine start verdi.

Buradan başlayarak tüm Akdeniz sahillerini dolaşacak olan Costa Concordia için başta her şey harika ilerliyordu.

İlk günü sorunsuz geçen gemi yolculuğu tüm yolcuları memnun ederken, 2. gün kaptan Francesco Schettino ani bir kararla rotasını değiştirmeye karar veriyor.

costa-concordia.jpgGiglio Adası'nın tam ortasından geçmesi gereken gemi kaptanın adadaki gemicileri selamlamaya karar vermesi ile değişiyor ve gemi karaya normalden tam 659 metre daha fazla yaklaşıyor.

Akşam saat 21:40 dolaylarında anormal derecede meydana gelen bu yakınlaşmadan dolayı gemi su altı kayalıklarına çarpar. Ve bu çarpma sonucunda geminin alt kısmında tam 53 cm'lik bir yarık oluşur.

Akşam yemeklerini yiyen yolcular meydana gelen bu patırtıdan dolayı meraklansa da mürettebat onlara 'basit' bir elektrik kesintisi olduğunu söyleyerek teskin etmeye çalışır.

Mürettebat hem yolcuları hem de durumun farkına varan sahil güvenliği önemli bir durum olmadığı konusunda ikna etmeye çalışsa da gemi yavaş yavaş yan yatmaya başlar ve acilen gemiyi terk etme çağrısı yapılır.

Gemi yan yatarken bu olayın nedeni olan kaptan Francesco Schettino'yu hiçbir yerde bulamayan sahil güvenlik, gemiyi ilk terk eden kişinin bizzat kaptan olduğunu fark eder.

costa-concordia2.jpgSahil güvenlik kaptan Schettino'ya gemisine geri dönmesini ve yolcuların güvenliğini sağlamasını teskin etse de kaptan bunu dinlemez ve sonrasında 2. kaptan ve tüm mürettebat da kaptanları gibi gemiyi terk eder. Kaptan ve ekibi gemiyi terk etmişken gemi 80 derece yan yatar ve tamamen karaya oturur.

Yolcular kurtarma botlarına yönelse de gemi çok fazla yan yattığı için botlar denizden 30 cm havada kalır.

Olaya bizzat neden olan ve gemiyi ilk terk eden kaptan Francesco kendini kurtarsa da gemidekileri kurtarma çalışmaları haftalar boyu sürdü.

Gemideki büyük çoğunluk kurtulabilse de 27'si yolcu 32 kişi ne yazık ki hayatını kaybetti.

Kaptan Franceso Schettino hem kasten adam öldürme hem de batmakta olan gemiyi yolculardan önce terk etme suçlarından 16 yıl 1 ay hapis cezasına çaptırıldı.

Kaynak: https://www.history.com/news/costa-conco...

ALINTI: ONEDİO.COM

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.