"Taşıtanlar, artık havayı en az kirleteni seçecek"

"Taşıtanlar, artık havayı en az kirleteni seçecek"

DTO Başkanı Tamer Kıran, 17 büyük yük sahibi firmanın iş verdikleri armatörlerden yıllık olarak hava kirliliğine ne kadar sebebiyet verdiklerini raporlamalarını ve bunu yıllık olarak açıklamalarını isteyeceklerini gündeme getirdiğini söyledi.

İMEAK Deniz Ticaret Odası Ekim Ayı Olağan Meclis Toplantısı video konferans sistemiyle YouTube üzerinden yapılan canlı yayınla gerçekleştirildi.

Ekim ayı Meclis Toplantısı’nın açılış konuşmasını İMEAK DTO Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır yaptı. Çakır, konuşmasına yokluğunda Eylül ayı meclisini yöneten Kenan Türkantosa teşekkür ederek başladı.

Çakır, ardından 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nı hatırlatarak ''Ekim ayında çok önemli bir bayramımız var. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı. Başta Cumhuriyetimizi kuran Mustafa Kemal Atatürk ve onun silah arkadaşları olmak üzere şehit ve gazi olan tüm kahraman askerlerimizi rahmet ve şükranla anıyor, bayramınızı kutluyorum.'' dedi.

salih-zeki-cakir-010.jpg“AZERBAYCAN'I CANI GÖNÜLDEN DESTEKLİYORUM”

Çakır, Azerbaycan ile Ermenistan arasında yaşanan çatışmaların bir diğer önemli gündem olduğunu hatırlatarak “Kardeş ülke Azerbaycan'ın vatan topraklarını geri almak için vermiş olduğu haklı mücadelesini canı gönülden destekliyor, Azerbaycan Türk'ü kardeşlerimize ve ordusuna rabbimden muvaffakiyetler diliyorum. Gazaları mübarek olsun” dedi.

Salih Zeki Çakır yönetimindeki meclis gündeminin 1. maddesi olan 30 sayılı meclis toplantı zabıtlarının görüşüldü ve onaylandı.

Ülkenin ve dünyanın ekonomik gidişatının önemini vurgulayan Çakır, geçen hafta Piri Reis Üniversitesi Rektörü Oral Erdoğan'ın Türk ve Dünya ekonomisi gidişatı ile ilgili sunum yapıldığını belirttikten sonra sözü, son gelişmeleri güncellemesi için ise sektörün yakından tanıdığı, daha önce DTO'da sunum yapmış TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Öğretim Üyesi ve TEPAV İcra Direktörü Prof. Dr. Güven Sak ile TEPAV politika analisti Taylan Kurt'a 2020 Yılı Ekonomisi Değerlendirmesi sunumu için söz verdi. Sunumda, 2020 Yılı Ekonomi Değerlendirmesi yapılırken sunumunun ardından soru cevap yapıldı.

TERCİH SEBEBİ, AZ HAVA KİRLETME

Daha sonra sözü alan İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, sunum için Prof. Dr. Güven Sak’a teşekkür ederek “Tekrar aramızda olduğunuz için çok teşekkür ediyorum, söylenenlerden çok faydalandık. Avrupa Birliği’nin Yeşil Mutabakat konusu, tespit ettiğiniz üzere önümüzdeki günlerin önemli konulardan birisi olacaktır. Denizcilik ayağına baktığımızda çok yeni olduğunu görüyoruz. Ayrıca basına düşen bir haber var. Yaklaşık 17 tane büyük yük sahibi firma aldıkları bir karar ile iş verdikleri armatörlerden yıllık olarak hava kirliliğine ne kadar katkıda bulunduklarını raporlamalarını ve bunu yıllık olarak açıklamalarını isteyeceklerini gündeme getirdiler. Yani gemi sahiplerinin filoları havayı ne kadar kirlettiklerini takip edip raporlamak zorunda olacaklar. Ne kadar az hava kirletiyorsanız o kadar tercih sebebi olacaksınız. Dolayısıyla önümüzdeki günlerde önemli şeylerden birisi Yeşil Mutabakat olacak gibi görünüyor” dedi.

2020 Yılı Ekonomik Değerlendirmesi sunumunun ardından verilen vefat haberlerinden sonra gündem maddelerinin görüşülmesine 3. Gündem maddesi ile devam edildi.

2020 Ağustos ayı mizanı ve fasıllar arası aktarımı görüşüldü ve oybirliği ile kabul edildi.

TURMEPA’ya daha önce aktarılan yıllık 300 bin TL’lik kaynağın 2021 ve 2022 yılları için bu rakamı 500 bin TL’ye çıkaran madde görüşülerek TURMEPA’ya 2021-2022 yılları arasında yıllık 500 bin destek talebi oybirliği ile kabul edildi.

dto-ekim-toplantisi.jpg“PİRİ REİS ÜNİVERSİTESİ’NE BİN 251 ÖĞRENCİ KAYIT YAPTIRDI”

İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, “Deniz Ticaret Odası olarak bizde denizcilik eğitimini her zaman önemsedik ve her zaman desteği yıllardır verdik. Bu inançla kurduğumuz Piri Reis Üniversitemiz de başarıları ile göğsümüzü kabartmaya devam ediyor. Her geçen yıl öğrencilerden gördüğü talep artan üniversitemizde yeni akademik yılda bugün itibari ile 1.251 yeni öğrenci kayıt olmuştur. Buna ilaveten ek kontenjan ve dikey geçiş sınavı ile kayıt yapma hakkı kazanan yaklaşık 70 öğreniciyi daha katarsak bugün itibari ile yaklaşık 1.320 yeni kayıt, toplam 5.200 öğrenci ile 2020-2021 akademik yılına başlıyoruz. Her yıl daha da ileri giden üniversitemiz sadece Denizcilik Fakültesi olarak değil, iktisadi ve idari bilimler fakültesi, hukuk fakültesi ve denizcilik meslek yüksekokulunda neredeyse tam doluluk oranına ulaşmıştır. Çok yoğun geçen kayıtlama sürecinde özveri ile çalışan, üniversitemizin tercih edilmesinde emeği başta sayın rektörümüz Prof. Dr. Oral Erdoğan olmak üzere tüm akademik ve idari kadroya huzurlarınızda camiamız adına teşekkür ediyorum. Bu vesile ile 2020-2021 akademik yılının başladığı bugünlerde tüm denizci okullarımıza hayırlı ve başarılı bir eğitim yılı diliyorum. İnanıyorum ki, okullarımızdan çıkan gençlerimiz donanım ve bilgi birikimleri ile yeni dünyada güçlü bir şekilde yer almamızın en önemli kaynakları olacaklardır” diye konuştu.

“TÜDAV’DA DÜZENLEMELER İÇİN GENEL KURUL YAPACAĞIZ”

Kıran, Türk Deniz Eğitim Vakfı ile Piri Reis Üniversitesi arasındaki bağı daha da güçlendirmek amacıyla bazı düzenlemelerin yapılması için önümüzdeki günlerde Genel Kurul yapacaklarını söyledi.

Kıran, “Piri Reis Üniversitesi’nden bahsetmişken önemli olduğunu düşündüğüm bir konuyu da hatırlatmak istiyorum. Hali hazırda odamız ile üniversitemizi vakfeden Türk Deniz Eğitim Vakfı (TÜDAV) arasında mevzuat ve fiiliyat açısından güçlü ve kuvvetli bir bağ mevcuttur. Bu bağı daha da güçlendirmek amacıyla vakıf senedinde bazı bazı düzenlemeler yapmak için 15 Nisan 2020 tarihinde Genel Kurul yapmayı planlamış ancak Covid-19 salgını bu planımızı ertelememize neden olmuştur. Akabinde Genel Kurulumuzu Ekim-Kasım aylarında Covid tedbirleri altında yapmayı planlarken İçişleri Bakanlığı’nın genelgesi doğrultusunda yine bir erteleme ile karşı karşıya kaldık. Üzerinde çok çalışarak nihai hale getirip Şubat ayında sizlere gönderdiğimiz değişiklikler için en az 180 kişinin katılımı ile toplanmamız gerektiğinden pandemi şartlarının elverdiği ilk müsait zamanda Genel Kurulumuzu yapacağımızı buradan hepinize hatırlatıyorum” dedi.

Kıran, konuşmasının sonunda 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nı kutladı.

DENİZ HABER AJANSI

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.