
Taşımada TÜRSAB belgesi olacak diye bir kural olamaz
TOBB Karayolu Yolcu Taşımacılığı Sektör Meclisi Başkanı Mustafa Yıldırım: Taşımacılık faaliyetleri ile seyahat acenteliği kavramlarını birbiri ile karıştırmayalım” dedi.
TTDER Genel Sekreteri Mehmet Öksüz: Herkes kendi işini yapsın. D2 belgesi ile TÜRSAB belgesi birbirine karıştırılmasın. TÜRSAB plakasını isteyen taşımacı aracının önüne koyabilir. Ama polisin denetim kapsamı içerisinde TÜRSAB belgesi sorması doğru değil. Güzergah izin belgesinin verilmesinde TÜRSAB belgesi şart olarak sunulması doğru değil. D2 belgeli taşımacılar, seyahat acentesi belgesini almak zorunda bırakılamaz” diye konuştu.
UKOME Toplantısı’nda gündem içerisinde yer alan turizm servis aracı güzergah izin belgesi teklifi içerisinde (tüm yolculukların yetkilendirilmiş TÜRSAB acentesi tarafından en az 120 dakika öncesinden sisteme girilmesi ve E-Tuhim ile TÜRSAB sistemi entegrasyonu ile TÜRSAB üyesi acentelerin doğrudan sözleşmeli oldukları taşımacı bilgilerini ve sözleşmelerini, yolcu sayı ve kimlik bilgilerini, güzergah başlangıç-bitiş-ara noktalarını girmesi) yönündeki yer alan düzenleme TÜRSAB olmasın tartışması yaşanmasına neden olmuştu.
TÜRSAB belgesi almasına gerek yok
TOBB Karayolu Yolcu Taşımacılığı Sektör Meclisi Başkanı Mustafa Yıldırım: D2 ve B2 belgeli araçlar, UETDS sistemine giriş yaptıktan sonra herhangi bir belgeye ihtiyaç duymadan taşıma yapabilir. TÜRSAB seyahat acenteleri birliğidir. D2 ve B2 belgeli taşımacılar, TÜRSAB belgesi almasına gerek yok, hiçbir işe de yaramıyor. Polisin denetimlerde TÜRSAB elemanları ile birlikte denetim yapması da doğru değil. TÜRSAB bizim sonuçta işveren konumunda bir birliktir. Meslektaşlarımıza iş veriyorlar. Bir taşımacı TÜRSAB acentesinden bir iş almışsa TÜRSAB belgesini aracın önüne koyabilir, bunda bir mahzur yok.
Turisti taşırken TÜRSAB belgesi olacak diye bir yasa yok
Ama bütün araçlarda TÜRSAB belgesi olacak diye bir kural olamaz. Biz okul gezisi yapıyoruz, şirketlerin gezisini yapıyoruz. Bunların illa bir seyahat acentesi ile bağlantılı yapılması doğru değil. Taşımacılık faaliyetleri ile seyahat acenteliği kavramlarını birbiri ile karıştırmayalım. Kurumları birbiri ile savaştırmayı ve yarış halinde bir sürece sokmayı doğru bulmuyoruz. Sayın Taşkın Arık, hem TTDER üyesi hem de TÜRSAB’da başkanın danışmanlığını yapıyor. İki gömleği var. Hem seyahat acentesi hem de taşımacı. TÜRSAB şunu, teklif edebilir; biz UETDS sistemine entegre olmak istiyoruz. Acentelerimiz bilgilerini girsinler, bizde TÜRSAB olarak kimin nereden nereye taşındığını istatistiklerimizde yer verelim. Bu isteğe bir şey demiyoruz. Bir okul gezisi için illa bir acenteye mi gidilmeli? Bizim D2 belgeli taşımacılarımızın önüne TÜRSAB belgesi engeli koymanın bir anlamı yok. Turisti taşırken TÜRSAB belgesi olacak diye de bir yasa da yok zaten.
Seyahat acentesi belgesi keyfidir, zorunlu olmamalıdır.
Ama bunu bütün denetimlerde kapsama koyarak, taşımacıyı mağdur etmeye kimsenin hakkı yok. Ben UETDS sistemine bilgilerimi girmişim, polisin TÜRSAB belgesini sormasının bir anlamı da yok. Seyahat acenteliği ayrı bir belge ile yapılan bir iştir. Bizim taşımacılık tarafında zorunlu kılınamaz. TÜRSAB şunu diyebilir; Acenteler gruplarını taşırken araçların önüne bu belgeyi koysunlar. Ben ne işe yarayacağını sormuyorum. Bu belge zorunlu olamaz. TÜRSAB belgesi bu işte hiçbir tanıma girmiyor. Ama turistlerin daha nitelikli taşınması için taşımacılar TÜRSAB ile işbirliği yapabilirler, buna mani olan bir durum yok. Ulaşımın önüne konulan her bürokratik engel bir eziyet ve maliyettir. D2 belgesinin tanımı da yasa da zaten turizm taşımacısı olarak değil, grup ve arızı taşımacılık olarak yer alıyor. Ben grubu taşırım, turisti de taşırım, okul da, işçi de taşırım. n için TÜRSAB belgesi olmasına gerek yok. Mevsimlik işçiler taşınıyor, onlar TÜRSAB belgesi ile mi taşınıyor? Bizim işimizde TÜRSAB belgesi bir ihtiyaç değildir. Bunu zorlamak, zorunlu kılmak yanlıştır. Bizim TÜRSAB’la konuşabileceğimiz konu, turistlerin taşınmasının daha konforlu, güvenli şekilde yapılması. Bunda işbirliğine varız. İşleri karmaşık hale getirmeye gerek yok. Doğru olan hiçbir şeyin karşısında değiliz, yanlış olan her düzenlemenin de karşısında oluruz.
Herkes kendi işini yapsın. D2 ve TÜRSAB belgesi karışmasın
TTDER Genel Sekreteri Mehmet Öksüz: Herkes kendi işini yapsın. D2 belgesi ile TÜRSAB belgesi birbirine karıştırılmasın. Her taşımacıya D2 belgesi yanında seyahat belgesi almak zorunda bırakırsanız bu iş daha farklı yönlere çekilecek. Korsanlık daha da artacak. Otobüsler seyahat acentesinin yolcusunu da çalabilecek. TÜRSAB plakasını isteyen taşımacı aracının önüne koyabilir. Ama polisin denetim kapsamı içerisinde TÜRSAB belgesi sorması doğru değil. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin de yol belgesi verirken TÜRSAB belgesini düzenleme içerisinde şart olarak sunması doğru değil. D2 belgeli taşımacılar, seyahat acentesi belgesini almak zorunda bırakılamaz. TÜRSAB belgesi ile D2 belgesinin kapsamının iyi bilinmesi gerekiyor. Kavramları birbirine karıştırmamak, belge tanımlarının içinde olmayan, kapsamında şart koşulmayan maddeleri işin içine sokmak ve taşımacının önüne yeni engeller çıkarmak doğru değil.
KAYNAK: TÜRKİYETURİZM
LOJİPORT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Kahverengi tabela olan yerde olması sorulması normaldir. Ama yola cıkıp polisle birlikte belge sorması normal değildir havalimanında sorulması normal değildir D2 belgesi amacı a noktasından b noktasına tarifesiz yolcu taşımacılığı için verilir tursap cı kolluk kuvvetleri ile yol kesip belge soruyor buna bi düzenleme gelmesi gerekir kolluk kuvvetlerini yanına katmadan yapması gerekir çünkü kendi sorumluluk alanında olmadığı için böyle yapıyor
Yanıtla (0) (0)Bir yorum yapılmış şimdi dikkatimi çekti aradan bir hayli de zaman geçmiş .Madem turizm ile taşımacılık birbirine karıştırmayalım diyoruz o zaman yapılan açıklama doğru tasimaciya tursab zorunlu olamaz aşı ustunde taşımacı tursab ise acentaci durum bu şekilde devam eder ise vede ediyor korsan taşımanın önüne geçilemez çünkü yasada olmadığı halde her acenta d2 belgesi kiralıyor anlaşma yapmak yerine bu gidişatın böyle kalmasını isteyenler bireysel araç sahipleri acentelerdir malesef aslında belge ticaretinin önüne gecilse belgeler havada ucusmasa tursabinda yolda bir etkisi kalmiyacak herkes işini yapacak
Yanıtla (0) (0)Talihsiz bir açıklama olmuş. Böylesine tecrübe dolu isimlerin bu denli talihsiz açıklamalarını genç bir kardeşiniz olarak şaşkınlıkla takip ediyorum. isminde turizm geçen şirketin olacak ama sözlükteki turizm kelimesinin anlamını bilmeyeceksin, enteresan gerçekten :)
Yanıtla (2) (0)En basit açıklama ile "Turizm: İnsanların yerleşik yaşadığı bölgeden gezi maksatlı ayrılmasına denir."
Bu arkadaşların turist kelimesinin anlamını bilmediği gibi taşıdıklarının da elma armut vs olduklarını zannetiklerini düşünüyorum. Taşımacılık ile Turizm birbirine karıştırılmamalıdır. ve hatta daha ileriye giderek şunu belirtmeliyim ki Turizm ve Taşımacılık kelimelerinin farklarını bu yaşlarına kadar idrak edememiş kişilerin sektörlere yön veren mevkiilerden çekilmeleri gerektiğini düşünüyorum.