Sürücüsüz araçlar bu sene yola çıkıyor

Sürücüsüz araçlar bu sene yola çıkıyor

Sürücüsüz araçlar bu sene yola çıkıyorbosh

Bosch Türkiye Temsilcisi Steven Young, yoğun trafikte 0-60 kilometre arasında kısmi otonom (sürücüsüz) sürüş imkanı sağlayan araçların bu yıl sonunda piyasaya çıkacağını söyledi.Dünyadaki 5 dizel aracın birinin setinin Bursa’daki tesislerinde üretildiğini açıklayan Young, cep telefonuyla talimat verilen aracın, sürücüsüz olarak katlı otoparka park etme döneminin ise 3 sene içerisinde başlayacağını bildirdi. Bursa Hilton Otel’de basın mensuplarıyla bir araya gelen Bosch Türkiye Temsilcisi Steven Young, 1972′den bu yana Türkiye’de 2 milyar Euro yatırım yaptıklarını, grubun Türkiye cirosunun geçen yıl 1.53 milyar Euro olarak gerçekleştiğini dile getirdi. 2013-2016 döneminde Türkiye’de 1.1 milyar liralık yatırım yapacaklarını anlatan Bosch Türkiye Temsilcisi Young, 2017′ye kadar dünyadaki 10 milyonu aşkın aracın Bursa ürünlerini kullanacağını kaydetti. Bursa’daki tesislerinde ürettikleri ürünleri 30′dan fazla dünya markasına ihraç ettiklerini vurgulayan Young, “Dünyadaki her 5 dizel aracın birinin seti Bursa’da üretiliyor, Bursa’dan gidiyor. 112 kişinin görev yaptığı Bursa’daki Ar-Ge merkezi dünyanın önde gelen otomobil üreticilerinden Amerika, Hindistan gibi ülkelerdeki Bosch fabrikaları için geliştirmede karar merkezi konumuna ulaştı. Merkezde geçen yıl 4 patent başvurusu yapıldı ve 2 patent alındı. Dizel sistemler Ar-Ge merkezi kurulduğundan bu yana 17 patent alma başarısı gösterdik. 2014 yılında 155 milyon Euro’luk yatırım yapacağız. Bu yatırımlarda aslan payı Bursa’ya gidecek. Bursa’daki 5 fabrikamızda toplam 7 bin kişiyi istihdam ediyoruz. 30′u aşkın otomobil markası için dizel ve benzinli enjeksiyon sistemleri enjektörleri üretiyoruz.” diye konuştu.

SÜRÜCÜSÜZ ARAÇLAR BU SENE YOLLARA DÜŞÜYOR, SÜRÜCÜSÜZ PARK DÖNEMİ BAŞLIYOR

Geleceğin otomotiv teknolojileri hakkında da bilgi veren Steven Young, ‘yoğun trafik destek’ projesi adı altında yürütülen otonom (sürücüsüz) sürüş uygulamasının bulunduğu araçların bu sene piyasaya çıkacağını söyledi. Sürücüsüz araçların, kendi kendini katlı otoparkta park etme döneminin 3 yıl içerisinde başlayacağına dikkat çeken Young, aracın kendi kendini kullanabileceğini belirtti. Şoförün aracı otomatik moda geçirmesiyle birlikte aracın öndeki aracı takip ederek şeritteki takibini denetleyip kendi kendine fren, gaz, direksiyonu kullanabileceğini anlatan Young, şunları kaydetti: “Araç, önceki araç hareket ettiğinde onunla birlikte hareket ediyor. Katlı otoparka aracınızı park etmek istiyorsunuz, arabayı dışarıda bırakıp dışarı çıkıp akıllı telefonla talimat verip, araç şoförsüz halde katlı otoparka giriyor, müsait yer tespit ediyor ve ben buraya park ederim diyor. Birkaç grupla birlikte ortak proje olarak götürüyoruz. Araştırma geliştirme merkezleri, üretici firma var. Bu, üç sene içerisinde yola çıkacak. Yoğun trafik destek bu sene çıkacaktır piyasaya. Bu ikisine otonom sürüş diyoruz. Otonom sürüşün ucunda sıfır kaza felsefesi var. Bütün bunlar araba kazalarını engellemek için. Dünyada 1.2 milyon insan trafik kazalarında hayatını kaybediyor. Bunun sebebinin yüzde 90′ı sürücü hatası. Bu riski ortadan kaldırdığımız zaman böyle katkıda bulunuyoruz. Gelişme, kademeli olarak hayata geçecek. Bir gün sabah uyanıp da otonom sürüş dünyası olmayacak. Geçen sene akıllı telefonla dışarıda nasıl park edecek bu sene sonunda üreticiler piyasaya sunmaya başlıyorlar. 0 ile 60 kilometre arasında kısmi otonom sürüş sağlayan yoğun trafik destek sistemine sahip otomobilleri bu senenin son çeyreğinde, 2015′in başında yollarda göreceğiz zaten, ABD’de başladı. Kademeli olarak düşüş destek, orta destek ve yüksek destek olarak üç kademeli geçiş nihayetinde tam otonom sürücüler yolcu olacak arabada. Arabayı kullanmaya gerek olmayacak.”ÇOK PAHALI OLMAYACAKBosch Türkiye Temsilcisi Steven Young, sürücüsüz olarak seyredebilecek ve park etme becerisine sahip olacak araçların fiyatlarının astronomik olmayacağının altını çizdi. Young, “Ölçekler ekonomisini dikkate aldığımızda hava yastıkları, ABS frenleri gibi uygulamaların çoğu artık standart paketin içinde, size cüzi fiyata aksesuar olarak sunuluyor. Bu geliştirdiğimiz iki projede de farklı pazarlama stratejisi olmayacak. Yani herkesin ulaşabileceği bir ekonomik değerde olabilecek.” dedi.

ELEKTRİKLİ ARAÇ OTOPARKTA KABLOSUZ ŞARJ EDİLEBİLECEK

Bosch Grubu’nun elektrikli araçları otoparkta kablosuz olarak şarj etme sistemleri üzerinde çalıştığını belirten Steven Young, şunları söyledi: “Araç nasıl park ederken bir santimetre tolerans park etmemiz gerekiyor. İleride elektrikli araçların şarjı olacak. Esasında ileride böyle olacak. Araçlar kablosuz, manyetik alanda, indeksin teknolojisiyle yerden dalga teknolojiyle şarj olabilecek. Siz aracı otoparka bıraktığınız zaman o alanın altında bir şarj cihazı olacak, araç beklerken kabloya ihtiyaç duymadan şarj olabilecek. Bosch, bunun üzerinde çalışıyor.”HER İKİ

AKILLI TELEFONUN BİRİNDE BOSCH SENSÖRÜ VAR

Gelişen teknolojiyle birlikte sensörlerin öneminin daha da arttığına işaret eden Young, “Sensörler her türlü değişimi fark edebilip sisteme uyarı verebiliyor. Bosch, geçen sene 1 milyar adet sensör üretti, akıllı telefonların içerisinde markadan bağımsız olarak her iki telefondan birinde Bosch sensörü var. Telefonu çevirdiğinizde devreye sensör giriyor. Isıyı, hava basıncını, nemi, hızı, yönü, ne isterseniz bu değişimi fark edebilecek ve sinyal gönderebilecek cihazlar sensörlerdir. Önümüzdeki süreçte ‘otonom sürüş’ olsun, ‘akıllı evler, bağlanabilir bir hayat’ olsun her şeyde sensörler ilk planda olacak.” şeklinde konuştu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.