
Sürmene’de tarihi tersaneler
Sürmene- Çamburnu?nda 7 ve Yeniay?da 1 işletme olmak üzere 2006 yılında 8 işletme gemi yapım faaliyetini sürdürüyor. Sürmene Liman Başkanı Sadık Köse...
Sürmene- Çamburnu?nda 7 ve Yeniay?da 1 işletme olmak üzere 2006 yılında 8 işletme gemi yapım faaliyetini sürdürüyor. Sürmene Liman Başkanı Sadık Köse tersanede tasarım ve projelendirme, yeni gemi inşası, gemilerin bakım, onarım ve tadilatı, motor ve mekanik ekipmanların montajı, torna ve tesviye işleri, mobilya ve dekorasyon işleri, boyama işleri ve elektrik donanımı işleri yapıldığını söyledi. Köse, ayrıca boyları 70 metreye kadar olan gemiler kızağa çekilebildiğini belirtti.
Halen Çamburnu Beldesinde Rıfkı Başaran Gemi Sanayi, Başaran Gemi Sanayi Limitet Şirketi, Ergünler Gemi Sanayi, Erhanlar Yat Sanayi, Ferhat Usta Gemi Sanayi, Aksoylar Gemi Sanayi, Şengün Gemi Sanayi faaliyette bulunuyor. Yeniay Beldesinde ise Memiş Usta Gemi Sanayinin gemi yapımını sürdürüyor.
Liman Başkanı Sadık Köse, Çamburnu ve Yeniay Tersanelerinde gemi yapımı Milattan önceki tarihlere dayandığını belirterek şunları anlattı:
?Ceneviz, Malta ve Venedik korsan gemileri Doğu Karadeniz Bölgesine kadar gelmiş, yöreye gelen korsanlar yeni gemi yapmak ya da bozulan gemilerini onarmak için en uygun yer ve geniş kumsala sahip "Saragona" denilen bu yöreyi seçmişlerdir. Bu yöre bu gün Çamburnu ve Yeniay Beldeleridir. Bu bölgede gemi yapımı işleri başlamış ve gittikçe gelişmiştir.
Türklerin bölgeye gelmesi ile birlikte gemi yapım işleri de Türklerin eline geçmiştir. Evliya Çelebi Seyahatname adlı eserinde bu bölge için "?altı rüzgâra kapalı, güzel demir tutan yataklı büyük limanı vardır" demektedir.?
Sadık Köse, bahsedilen limanın halen Liman Çamburnu ve Yeniay yöresinde hâlihazırda bu gün tersane olarak kullanılan limanlar olduğunu belirterek şöyle devam etti:
?Türklerden önce var olan gemi yapımcılığı ve denizcilik faaliyetleri Türklerin bölgeye yerleşmesinden sonra da devam etmiştir. 1906 yılında Trabzon Vilayet Salnamelerinde Sürmene'de irili ufaklı 262 adet geminin varlığının kaydedilmiş olması bu bölgede gemi yapımcılığının önemli ölçüde geliştiğinin bir göstergesidir.
Genellikle beyaz kestane ağacından ahşap gemi yapımcılığı ile uğraşan tersaneciler, 1974 yılından itibaren sac gemi yapımına geçmişlerdir. Her ne kadar 1977 yılında ahşap gemi yapımına son verildi ise de, az da olsa halen küçük boyutlu ahşap teknelerin yapımına devam edilmektedir.?
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.