Sonunda antrepo kuyruklarımız da oldu..!

Sonunda antrepo kuyruklarımız da oldu..!

Gümrük Bakanlığı’nın kaçakçılığı önlemek amacıyla transit ticarete konu 13 malın antrepolara girmeden limanda bekletilip gönderilmesi uygulamasında...

Gümrük Bakanlığı’nın kaçakçılığı önlemek amacıyla transit ticarete konu 13 malın antrepolara girmeden limanda bekletilip gönderilmesi uygulamasında korkulan oldu. Limanın kapasitesi yetmeyince kapıda uzun kuyruklar oluştu.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, artan kaçakçılık olaylarını bahane ederek transit ticarete konu olan 13 kalem malın gümrük antrepolara girmeden, limanda bekletilip geri gönderilmesi uygulaması transit ticarete darbe vurdu. Uygulamanın yeni yıl itibariyle yürürlüğe girmesi ile Mersin Limanı’nda büyük sıkışıklık yaşanmaya başlandı. Yaşanan sıkışıklık nedeniyle karayolu ile gelen malların limana girişinde sıkıntılar yaşanırken, limana giremeyen araçlar uzun kuyruklar oluşturdu. Uzun bekleme sürelerine isyan eden lojistikçiler ve ihracatçılar duruma tepki gösterdi.

“BU YANLIŞTAN DÖNÜN”

Mersin Gümrüklü Antrepocular Derneği (MEGAD) Mustafa Açıkgöz, “Korktuğumuz başımıza geldi” diyerek, bakanlığın seslerini duymasını istediklerin söyledi. Yeni yıl itibariyle limanın mevcut uygulamaya hazır olmaması nedeniyle büyük bir sıkışıklık yaşadığını belirten Açıkgöz, “Bu durum böyle devam edemez, bu yanlıştan dönün” uyarısı yaptı.

Sektörün ve limanın bir gecede alınan kararlar ile yeni uygulamalara tabi kalmasının yarattığı sıkıntıların ülkeye bedelinin ağır olacağının altını çizen Açıkgöz, “Limanın bu uygulamaya hazır olmadığını ve depolama alanlarının yeterli gelmeyeceğini söylemiştik. Transit ticarete konu olan 13 kalemdeki malın gümrüklü antrepolara girişinin yeniden sağlanması gerekiyor aksi takdirde transit ticarette çok büyük darbe yeriz” dedi.

“HESABINI VEREMEZSİNİZ”

Mersin Lojistik Platformu Başkanı Jozef Atat da, uygulamanın transit ticarete vuracağı darbenin hesabının kimsenin veremeyeceğini ifade etti. “Limanda depolama yeri sıkıntısı yaşanmasını bekliyorduk ve yaşanmaya başladı” diyen Atat, “Antrepolarda transit malların kabul edilmesi gerekmekte çünkü antrepolar bu işe çok güzel bir çözüm. Yasakların bir an kaldırılması gerekiyor. Aksi takdirde hem transit ticaret açısından hem de yurda getirilecek döviz açısından büyük kayıplar yaşarız. Bırakın transit ticaret üssü olmayı, böyle giderse lojistik merkez olma şansımızı bile kaybedebiliriz. Transit yükler tüm lojistikçiler ve nakliyeciler için çok büyük bir ek gelir. Bu uygulaman vazgeçilmeli” diye konuştu.

Hediye EROĞLU - MERSİN / LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.