Şoförler örgütlendi:Dünyayı taşıyoruz, altında kalmayacağız

Şoförler örgütlendi:Dünyayı taşıyoruz, altında kalmayacağız

Şoförler ‘Çalışırken ölmek istemiyoruz’ diyerek örgütlendi. Yolcu ve yük taşımacılığı yapanların kurduğu KARTAŞ-Sen, firmaların denetlenmesini; şoförlerin mola saati, haftalık izin, yıllık izin gibi haklarını kullanabilmesini istiyor

Karayoluyla yolcu ve yük taşımacılığında çalışan tüm şoförlerin çalışma şartlarının geliştirilmesi ve iyileştirilmesi amacıyla şoförler bir araya gelerek Karayolları Taşımacılık Emekçileri Sendikası’nı (KARTAŞ-Sen) kurdu. KARTAŞ-Sen dün İstanbul Karaköy’de İşkur önünde yaptıkları basın açıklamasında “Çalışırken ölmek istemiyoruz” diyerek hükümetten bazı yasal düzenlemeler talep etti.

KARTAŞ-Sen Genel Başkanı Tufan Erdem, son zamanlarda üst üste yaşanan ölümlü ve ağır yaralanmalı kazaların şoförlerin dikkatsizliği olarak yorumlanarak içinden çıkılacak bir durum olmadığını belirtti. Erdem, şunları kaydetti: “İşverenlerin ve patronların keyfiyetine bırakılmış bir çalışma düzeninde biz şoförlerin payına düşen işini kaybetmek kaygısıyla direksiyon başında günlerini geçirmektir. Patronların türlü hileleriyle 18-20 saatlere varan çalışma sürelerinde kaza yapılmaması mümkün değildir. Birçok meslektaşımız yeteri kadar dinlenemeden çalışmakta, aşırı yorgunluk ve uykusuzluk sebebiyle kazalar yaşanmaktadır.”

HATA ŞOFÖRE YAZILIYOR SORUMLULAR GÖZDEN KAÇIYOR

Yaşanan kazaların, yapılan denetimlerde kayıtlara, şoför hatası olarak geçtiğine dikkat çeken Erdem, bunun hem şoförleri hedef gösterdiğini hem de bu kazaların ve kazalarda yaşanan ölümlerin gerçek sorumlularının gözden kaçırılmasına neden olduğunu vurguladı.

Genel Başkan Tufan Erdem, taleplerini ise şöyle anlattı: “İş yasalarıyla belirlenen haftalık, aylık çalışma sürelerinin firmalara uygulatılmasını istiyoruz. Firmaların denetlenmesini, mola saati, haftalık izin, yıllık izin gibi haklarımızı kullanmak istiyoruz. Yalnızca otogarlarda değil, bir bütün olarak çalışma alanımız olan karayollarında da denetimlerin yoğunlaşmasını, bu denetim sonucu tespit edilen, takolarda yaşanan süre aşımı ihlallerinin cezalarını şoförlere değil, bizi bu koşullarda çalışmaya zorlayan, hile yapan firmalara kesilmesini istiyoruz. Mevcut yasalarda yapılan denetlemelerde son 24 saate ait kayıtlar incelenmekte ve trafikte bulunan araçların çok azı denetlenebilmektedir. Bu yasaların kapsamı genişletilerek yeniden düzenlenmesini istiyoruz. Bizi hıza ve performansa zorlayan sistemin kaldırılmasını ve aylık ücretlerin düzenlenmesini istiyoruz. SSK sorgulamalarımızın bizlere bırakılmadan yapılmasını ve denetlenmesini istiyoruz.

“Sendikamız KARTAŞ-Sen, karayoluyla yolcu ve yük taşımacılığında çalışan üyelerimizin çalışma şartlarının geliştirilmesi ve iyileştirilmesi için çaba sarf etmekte, karayolu trafiğinin güvenliğini artırmaya yönelik çözümler aramakta, ilgili kurum ve kuruluşları göreve çağırmaktadır.”

‘HER YERDE ÖRgÜtLENEREK HAKLARIMIZI ALACAĞIZ’

“Dünyayı biz taşıyoruz, altında kalmayacağız” diyen Erdem, şöyle devam etti: “Bizler son otobüs kaçırdığınızda sizleri güvenli şekilde evlerinize ulaştıran taksi şoförleri; bizler otobüste, metrobüste yer yokken sizleri alan halk otobüsü şoförleri, dolmuşçular; bizler bir şehirden bir şehire giderken sizleri sevdiklerinize kavuşturan otobüs şoförleri; bizler salgın döneminde kentten kente gönderdiğiniz malları taşıyan TIR şoförleri, kamyon şoförleri; bizler içinde oturduğunuz binaların hafriyatını, molozları çeken şoförleriz. Salgın döneminde herkes evine çekilirken sizin ihtiyaçlarınızı ulaştıranlarız.

“Nerede bir şoför varsa orada örgütleniyoruz, kamyon garajlarındayız, halk otobüslerindeyiz, taksilerdeyiz şoförün olduğu her yerdeyiz. Sendikal örgütlenmemizi yükseltecek, yasaların bize tanıdığı tüm hakları kullanacağız.”

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.