Sızıntı BP’ye 1.4 milyar $'a patladı

Sızıntı BP’ye 1.4 milyar $'a patladı

İngiltere Başbakanı David Cameron, Meksika Körfezi’ndeki petrol sızıntısıyla ilgili çalışmalarda BP’ye yardım etmeye hazır olduklarını söyledi....

İngiltere Başbakanı David Cameron, Meksika Körfezi’ndeki petrol sızıntısıyla ilgili çalışmalarda BP’ye yardım etmeye hazır olduklarını söyledi. Afganistan’da bulunan Cameron, bu çevre felaketini önleyememe konusunda ABD’nin hayal kırıklığını çok iyi anladığını, BP’nin elinden geleni yapması gerektiğini belirtti. İngiltere hükümetinin yardıma hazır olduğunu ifade eden Cameron, en  önemlisinin felaketin etkilerini hafifletmeye çalışmak olduğunu kaydetti. ABD’nin Meksika Körfezi’nde, BP’nin anlaşmalı olduğu petrol platformunun 20 Nisan’da patlamasıyla deniz dibinden sızmaya başlayan petrolü durdurma  çalışmaları sürüyor. Meksika Körfezi’nde halen günde 1.8 ila 3.9 bin ton petrol denize karışıyor.

 

15 bin varili önledi

 

BP ise Meksika Körfezi’ndeki petrol platformunda oluşan delikten 15 bin 800 varillik sızıntıyı topladıklarını söyledi. Geçen haftadan beri BP’nin kurduğu sistemle sızıntıya yönelik önlemler kapsamında topladığı petrol oranı 73 bin varile çıktı. Diğer yandan BP’nin sızıntıyla ilgili endişeler nedeniyle hisseleri de düşüyor. Krizin potansiyel zararı, BP’nin kar paylarını ödeyip ödeyemeyeceği konusunda korkular, Londra’da borsanın açılışında hisselerin yüzde 11 oranında düşmesine neden oldu. Daha sonra hisseler toparlandı. Obama yönetimi ise sızıntının olası temizleme ve hasarına karşı gerekli adımları atacaklarını söyledi. Başsavcı Eric Holder, BP’nin sızıntının maliyetine katlanacağını belirterek, “Meksika Körfezi’nin temizlenmesinin maliyetinin Amerikan halkına çıkmayacağını temin ederim” dedi.

 

Sızıntı iflasa sürükleyebilir

 

Meksika Körfezi’ndeki petrol sızıntısı uzun sürünce İngiliz petrol devi BP’in iflası da konuşulmaya başlandı. Fortune dergisinin internet sitesinin manşetinde şirketin içine düştüğü zor durumla ilgili bir haber yer aldı. Fortune’a konuşan petrol uzmanı Matt Simmons, BP’nin iflas edebileceğini iddia etti. Simmons, şu iddiaları dile getirdi: “Meksika Körfezi’ndeki petrol sızıntısı tahminlerin üzerinde bir maliyet ortaya çıkardı. Tüm dikkatlerin yoğunlaştığı sızıntı noktasının birkaç deniz mili uzağında bir başka sızıntı riski daha mevcut. Bu koşullarda yapılabilecek tek şey Sovyetlerin daha önce uyguladığı çok da hoş olmayan bir operasyon olabilir. Denizin altında bir bomba patlatarak, sızıntının oluştuğu bölgedeki kayaları eritmek ve çatlağı kapatmak. Ancak BP daha önce denenmemiş girişimlerde bulunarak sürekli başarısızlığa uğrarsa iş iflasa kadar gidecektir.”

 

 

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.