Sinop Buzhanesi OPET’in desteğiyle restore ediliyor

Sinop Buzhanesi OPET’in desteğiyle restore ediliyor

Sinop Tarihi Buzhane binası, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile OPET’in desteğiyle ülkemizdeki kültürel miras alanlarının yönetim merkezi olarak kullanılmak...

Sinop Tarihi Buzhane binası, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile OPET’in desteğiyle ülkemizdeki kültürel miras alanlarının yönetim merkezi olarak kullanılmak üzere restore ediliyor.

Sinop Tarihi Buzhane Binası, 51 yıl sonra kültür hayatına hizmet vermek üzere kapılarını açıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sinop Belediyesi ve OPET Petrolcülük A.Ş. arasındaki bu örnek kurumsal birlikteliğin ilk adımı, 23 Aralık 2012 Pazar günü Sinop Belediyesi’nde gerçekleştirilen imza töreni ile atıldı. Törene Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özgür ÖZASLAN, Sinop Belediye Başkanı Baki ERGÜL, Sinop Valisi Dr. Ahmet CENGİZ, OPET Petrolcülük  Yönetim Kurulu Başkanı Fikret ÖZTÜRK ve OPET Petrolcülük Yönetim Kurulu Üyesi Nurten ÖZTÜRK katıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, kültürel miras alanlarının yerel kalkınmada itici güç olabilmesi ve bu alanların verimli kullanılabilmesi için dünya miras alanlarında çalışmalarını başlattı. “Ortak Kültürel Miras: Türkiye ve AB Arasında Koruma ve Diyalog-Sinop Modeli” projesi, Avrupa Birliği’nden sağlanan 9.2 milyon euro hibe ile gerçekleştirilecek. Proje, Sinop Tarihi Cezaevi’nin alan-yönetim planının hazırlanması ve restorasyonuna yönelik dünyadaki iyi uygulamalardan Londra’daki modern sanat müzesi TATE işbirliği ile hayata geçirilecek. Bakanlık ve toplum faydası odaklı sosyal sorumluluk projeleriyle dikkat çeken OPET ortaklığında yenilenecek Tarihi Buzhane Binası bu projenin tamamlayıcı unsuru niteliğine sahip.

Mülkiyeti Sinop Belediyesi’nde olan Buzhane Binası; 1951 yılında temelleri atılan, 1954 yılında tamamlanan bir balık buzhanesi. Buzhanedeki mevcut su soğutma alt yapısı ile döneminin özelliklerini yansıtan makineler korunarak yıllardır buz kalıbı olarak kullanılan ahşap kalıplar artık birer kütüphane rafı olacak.

[gallery ids="48422,48423"]

 LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.