DEHUKAM tarafından her yıl düzenlenmekte olan Deniz Hukuku Zirvesi, deniz hukuku ve denizcilik politikalarına ilişkin güncel konuların ele alındığı; akademi, kamu kurumları ve sektör temsilcilerini bir araya getiren kapsamlı bir organizasyon niteliği taşımaktadır. Zirve programı; açılış konuşmaları, anahtar konuşmacı sunumları ve tematik oturumlar aracılığıyla deniz hukukunun farklı boyutlarını bütüncül bir yaklaşımla değerlendirmeyi amaçlamakta olup katılımcılar arasında bilgi ve tecrübe paylaşımına imkân sağlamaktadır.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürü Ünal Baylan, “Dünyada ve Türkiye’de Denizcilikte Güncel Gelişmeler” başlıklı sunumunda küresel denizcilik sektöründeki son gelişmeleri değerlendirdi. Baylan, Türk sahipli ticaret gemisi filosunun dünya sıralamasında 10. sıraya yükseldiğini ifade etti.
Ardından Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Turgay Türkyılmaz “Türkiye'nin Balıkçılık Politikaları” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Türkyılmaz, Türkiye’nin denizlerdeki faaliyetlerini artırdığını belirterek, Türkiye’nin Hint Okyanusu Ton Balığı Komisyonu’nda gözlemci üye statüsü kazandığını ifade etti.
Zirvenin ikinci günü, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Ermenek ile DEHUKAM Müdürü Dr. Mustafa Başkara’nın açılış konuşmalarıyla başladı. Konuşmalarda, köklü bir geçmişe sahip olan Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nin böyle önemli bir etkinliğe ev sahipliği yapmasından duyulan memnuniyet dile getirilirken, DEHUKAM’ın deniz hukuku alanındaki faaliyetlerinin önemi vurgulandı. DEHUKAM Müdürü Dr. Mustafa Başkara ise kamu ile akademiyi bir araya getiren ve deniz hukukuna değer katan önemli bir etkinliği gerçekleştirmekten büyük mutluluk duyduğunu ifade etti. Türkiye’nin dünya denizlerinde varlık gösteren bir devlet pozisyonuna geldiğini ve bu nedenle deniz hukukunun değerinin günden güne arttığını vurguladı.
Program, Anahtar Konuşmacı Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Harekât Başkanı Tümamiral Mehmet Emre Sezenler tarafından gerçekleştirilen kapsamlı bir sunum ile devam etti. Tüma. Sezenler sunumunda Türk Deniz Kuvvetlerinin faaliyetlerinden bahsederek denizciliğin ve deniz hukukunun Türkiye için olan önemini vurguladı. Türk Deniz Kuvvetlerinin 1081 yılından itibaren faal olduğunu ve Türklerin denizci millet geçmişinin öneminden bahsetti.
Zirvenin kapanış konuşmasını gerçekleştiren DEHUKAM Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Önel iki gün boyunca gerçekleştirilen tartışma ve panellerin verimli bir platform oluşturduğunu ifade ederek deniz hukukuna yönelik yetişmiş insan gücü kapasitesinin gün geçtikçe arttığını ifade etti.
Akademi, kamu ve sektör temsilcilerini bir araya getiren zirve, deniz hukuku alanındaki güncel gelişmelerin çok boyutlu şekilde ele alındığı önemli bir platform oldu. Zirve boyunca gerçekleştirilen sunumlar ve tartışmalar, deniz hukuku alanında güncel gelişmelerin çok boyutlu şekilde ele alınmasına imkân sağlamış; akademi, kamu ve sektör temsilcileri arasında önemli bir bilgi ve görüş alışverişi ortamı oluşturdu.