2002 yılında lojistik faaliyetlerde bulunmak üzere kurulan Sigma, konteyner işine kurucusu Şenol İbiş’in tabiriyle “Kötü ev sahibi, kiracıyı mal sahibi yapar” sözüne uygun bir şekilde girmiş. Kısa sürede oldukça hızlı yol alan firma, 15 yılda 3 kıtaya yayılarak yılda 4-6 bin konteyner satışı gerçekleştirir hale gelmiş.
Sigma Container, 2002 yılında kurulmuş yüzde 100 Türk sermayeli bir şirket. Kurucusu Şenol İbiş, İzmir 9 Eylül Denizcilik Fakültesi mezunu. Genel merkezi İstanbul Beylikdüzü’nde. Hollanda Rotterdam, ABD Houston ve Avustralya’nın Melbourne kentlerinde ofisleri bulunuyor; şu sıralarda Gürcistan’ın Batum şehrinde bir ofis açmak için görüşmeler sürüyor.
Şenol İbiş, Sigma Container’in hikayesini şu sözlerle aktarıyor: “Okuldan mezun olduktan sonra çeşitli yerlerde çalışıp, İngiltere’ye gidip dönmemin ardından da 2002 yılında Sigma’yı kurdum. LOGNET denilen uluslararası bir ağa üye oldum. Bu ağ içinde acente bazında kara, deniz, hava nakliyesi yapmaya çalışıyorduk. Konteynere ağırlık vermemizin nedeni de, tam bir kötü ev sahibi, kiracıyı mülk sahibi yapar durumu gibi başladı. Konteyner işini çok sevdim ve tamamen konteynere odaklandık.”
Şenol Bey, işlerini İstanbul Beylikdüzü’nde görece küçük bir ofisten idare ediyor. Ofisin dekorasyonundan oradaki denizci kimliğini çok kuvvetli hissediyorsunuz.
İzlenimimizi aktardığımız Şenol İbiş, bizi şöyle yanıtlıyor: “Bulunduğumuz yer 110 metrekareden ibarettir. Ama biz bu 110 metrekareden dünyayı görürüz. Bunun da meyvelerini toplamaya başladık. Yılda 4-6 bin arasında konteyner satışı gerçekleştiriyoruz. Uluslararası bir iş yapıyoruz, bu nedenle dünyadaki alanımızı ilgilendiren tüm fuarları takip etmeye çalışıyoruz. Geçen yıl Rotterdam’daki intermodal fuarındaki tek Türk firması bizdik. Çok güzel bir şov ve epey bir ilgi oldu. İki hafta önce de Şanghay’daydık. İlerleyen süreçte betonlaşmadan herkes şikayet edecek. Çözüm adımı olarak da konteyner öne çıkıyor. Konteyner evler, dükkanların sayısı artacaktır. Biz de bunu görerek, pozisyonumuzu aldık.”
“400 konteynere kadar talebinizi anında karşılarız”
“Bizim iki ana işimiz var” diye sözlerine başlayan Sigma Container Departman Müdürü Barış İbiş, “En başından beri lojistik amaçlı kurulan bir firmayız ama sonradan konteynere daha çok ağırlık verdik. Konteyner alım, satım, kiralama ve müşteri talepleri doğrultusunda konteyner üzerinde modifikasyonlar yapıyoruz. Standart konteynerleri open top haline dönüştürebiliyoruz. Türkiye’nin herhangi bir bölgesinden konteyner talep etmeniz halinde ihtiyacınız anında yanıt bulur. Depolarımız İstanbul, İzmir, Mersin, Gemlik, Derince gibi liman bölgelerindedir. Limanların dışında yalnızca Ankara’da bir depomuz var. Çünkü, hepsi yurtdışından deniz yoluyla geldiği için bunun başka türlü olması fizibl değil. Belirttiğim bölgelerde şu anda 400 konteynerimiz alıcısını bekliyor. Bu 400’ün tamamını bir lotta satabildiğimiz gibi, peyder pey de satabiliyoruz. Haftalık 80-90 konteynerlik bir giriş-çıkış olduğunu söyleyebilirim” açıklamasıyla firmalarını özetliyor.
Kendi prefix’ine sahip tek konteyner firması
Genelde satış ağırlıklı bir yapıları olduğunun altını çizen Barış İbiş, “Satış ağırlıklıyız ama kiralama yoluyla da verebiliyoruz. Hem kiralama, hem de satış için tüm konteyner tipleri elimizde mevcut. Kiralamada adedin fazla olması önemli bir faktör. Toplu taleplerde fiyatlar da kiralayan için daha cazip bir noktada oluşuyor. Kiralamada en az 6 aylık bir süre şartımız var. İşimiz konteyner. Dünyanın her yerinde acente ve ofislerimizle hizmet vermeyi amaçlıyoruz. Dünyanın her yerinden gelen konteyner taleplerini yanıtlayabiliriz. Kendi prefix’ine sahip olan Türkiye’deki tek firmayız. Yani konteynerin üzerine SDMU ile başlayan kendi numaralarımızı koyabiliyoruz. Konteynerlerimizi Çin’de anlaşmalı olduğumuz bir firmaya ürettiriyoruz” açıklamasıyla tamamlıyor sözlerini.
Tank operatörlerine duyurulur: 15 tank konteyner geliyor
“Müşteri hayalini kurar, biz konteyner üzerinde modifiye ederiz”
Sigma Container, bir başka farklılıkla daha öne çıkıyor. Yurtdışında sıklıkla yapıldığını bildiğimiz konteyner modifikasyonlarını şu an Türkiye’de genellikle yapılan kesme, biçme ve doğrama seviyelerinin üzerine taşımışlar.
“Biz, modifikasyon işine estetik kattık” diyen konteyner departmanı teknik sorumlusu Burak Karagözoğlu, “Müşterinin her türlü butik talebini konteyner üzerinde yaptığımız modifikasyonlarla yerine getirebiliyoruz” açıklamasının ardından yaptıkları iki çalışmayı da bizimle paylaşıyor:
- “Bir firmamız 40’lık bir konteynerin içine ağır bir malzeme yükleyecekti. Talep ettiği rafların kesinlikle düşmemesini ve içindeki malzemenin de, ısıdan etkilenmemesi için çok sıkı bir izolasyon istiyordu. İstenilen gibi bir raf sistemi yaptık, çok iyi bir izolasyona rağmen, içine bir de klima yerleştirdik ve adresine teslim ettik.
- Bir başka talep ise fuar standı için geldi. Müşterimiz, 20’lik bir konteyneri fuarda kullanmak istediğini belirtti. Gelen talep doğrultusunda, 3 boyutlu çizimlerle farklı opsiyonlar sundum, müşteri talebiyle buluştuğumuz noktada ise doğru ürüne ulaşıp, projeyi gerçekleştirdik. Müşterimiz, konteynerin yan paneline cam yapılmasını, altına tekerlek konulmasını ve izolasyonunun da tamamlanıp, dizayn edilmesini istemişti. Özetle, müşteri işin hayalini kurar, biz de o hayali gerçekleştiririz.”
Selçuk ONUR - LOJİSTİK EKİPMANLAR