Sektörün devleri, dev limanı pas geçmek niyetinde

Sektörün devleri, dev limanı pas geçmek niyetinde

Limanın rıhtımlarında ortaya çıkan ürkütücü boyuttaki konteyner birikimi ve gemi trafiğindeki düşündürücü sıkışıklık, ticari denizcilik sektörünün dev şirketlerini söz konusu limanı bir süreliğine pas geçme kararı almaya yöneltti bile. Hangi liman mı?

Şu sıralar “iyi şans” rüzgârı, Çin’den yana pek kuvvetli esmiyor denilebilir. Çalışkan ve üretken süper dünya gücü tam da 2 dozluk COVID-19 aşısının küresel boyuttaki haklı başarısından yola çıkarak, tek dozluk bir başka etkili (?) aşı geliştirip, riskli bölgelerdeki nakliyat ve lojistik personeli üzerinde uygulama hazırlıkları içerisindeyken olanlar oldu. Melun hastalık çirkin yüzünü ülkenin, az sayıda da olsa, kimi liman bölgesinde yeniden gösterdi. Hem de COVID-19 pandemisinin esas kökeninin 2019 yılı sonbahar bitiminde bir Çin araştırma laboratuvarından kaza sonucu sızma nedeniyle olabileceği söylentilerinin gündemi sarsttığı bir dönemde. COVID-19’un çirkin olduğu kadar da tehlikeli suratını Çin sınırları içerisinde gösterdiği son yörelerden birisi de, ülkenin Shenzhen bölgesinde bulunan ve dünyanın en büyük ve en işlek konteyner limanlarından biri kabul edilen Yantian limanı.

Yantian limanı (ve yakındaki tersane bölgesinde) baş gösteren yeni COVID-19 vakalarına bağlı olarak, yerel yetkililerin doğallıkla yürürlüğe koyduğu son derece ciddi güvenlik kontrollerinin sonuçları da hayli ciddi olacağa benziyor. Zira limanın rıhtımlarında ortaya çıkan ürkütücü boyuttaki konteyner birikimi ve gemi trafiğindeki düşündürücü sıkışıklık, ticari denizcilik sektörünün dev şirketlerini söz konusu limanı bir süreliğine pas geçme kararı almaya yöneltti bile. Nitekim Maersk, MSC, ONE, Hapag-Lloyd, Yang Ming ve HMM'nin başını çektiği sektör devleri şu sıralar, gemilerinin tarifeli seferlerinde dev limanı atlayarak, harıl harıl alternatif liman arayışındalar. Sektöre yakın çevreler, Yantian rıhtımlarındaki verimliliğin normal seviyelerin yaklaşık %30'una indiğini bildirerek, bu durumun dev konteyner gemiciliği şirketleri için kabulünün imkânsız olduğunu belirtiyorlar. Öte yandan Maersk’in diğer firmalardan farklı olarak, gemilerini sadece Yantian değil yakındaki Shekou limanına da yanaştırmaktan şimdilik vazgeçmesi dikkati çekti.

yantian-limani3.jpgKonteyner elleçlemesinin anormal derecede yavaşladığı Yantian terminalindeki gemilerde, COVID-19’lu olduğu saptanan mürettebat 14 günlük karantinaya alnırken, söz konusu krizin kesin olarak ne zaman sonlanacağı elbette merak konusu. Yantian limanı aslında Chiwan, Dachan Körfezi ve Shekou limanlarıyla beraber devasa Shenzhen Liman Kompleksi’ni meydana getirmekte. Bu liman kompleksi, 131 uluslararası konteyner nakli rotasının başlangıç noktasının yaratıcısı ve sürdürücüsü konumundaki 39 deniz taşımacılığı ve lojistik şirketine ev sahipliği yapıyor.

Haber derlemesi: Dr. GÜNTÜRK ÜSTÜN - LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.