Peugeot Avrupa krizini 208'le aşacak

Peugeot Avrupa krizini 208'le aşacak

Bir süre önce hisselerinin yüzde 7'sini General Motors'a satmak zorunda kalan Fransız PSA (Peugeot Citroen) 'diyet' yaptırdığı yeni modeli ile çıkış...

Bir süre önce hisselerinin yüzde 7'sini General Motors'a satmak zorunda kalan Fransız PSA (Peugeot Citroen) 'diyet' yaptırdığı yeni modeli ile çıkış arıyor. Önceki modele göre tam 110 kilogram hafifletilen ve ağırlığı bir tonun altına çekilen Peugeot 208'in dünyada yılda 550 binlik satış rakamına ulaşması hedefleniyor. Şirket, B hatchback sınıfında liderliği geri almak istiyor.

Avrupa'da devam eden kriz birçok üreticinin yeni stratejiler geliştirmesini sağlıyor. Kısa bir süre önce General Motors'a hisselerinin yüzde 7'sini devreden PSA, B sınıfındaki yeni modeli 208'le çıkış yolu arıyor. Yılda 550 bin adet satılması beklenen Peugeot 208'in markanın global satışlarını artırması bekleniyor. Peugeot Türkiye Genel Müdürü Marc Bergeretti, VW Polo ve Ford Fiesta gibi rakiplere kaptırılan B hatchback sınıfı liderliğini yeniden almayı hedeflediklerini belirterek, "Marka daha önce de zor zamanlar geçirdi, 2 serisi Peugeot'ya her zaman büyük şans getirdi. Tarihte 206 ile bunu yaşamıştık. Şimdi 208 ve ardından gelecek sedan model 301 ile atak yapacağız. 208 fetih aracımız olacak" dedi.

Bergeretti, Avrupa'da ilkbahardan itibaren haziran sonuna kadar 72 bin adet 208 satıldığını, bunun da planlara uygun olduğunu kaydetti. Türkiye'de bugüne kadar 2 serisi modellerinden 206, 206+ ve 207'nin satış rakamlarının 80 bine ulaştığını belirten Bergeretti, "Bu da bazı yıllarda 9 bini aşan bir rakam anlamına geliyor. 2013 yılında 8-10 bin adetlik satış hedefimiz var. Böylece B sınıfı HB modeller arasında ilk 5 model arasında yer almak istiyoruz. Uzun vadede kendi sınıfında 208 ilk üç modelden biri olacak" diye konuştu.

Peugeot'nun 205'le birlikte 30 yılda 15 milyon satış rakamına ulaşan 2 serisi yola 208'le devam ediyor. Türkiye'de eylül ayından itibaren satışa sunulacak olan 208'in dış boyutları miraçsısı olduğu 207'ye göre biraz küçüldü. Kullanılan malzemelerin etkisiyle dizel motorda 110, benzinli de 173 kg daha hafif hale getirilerek ağırlığı 975 kg'dan başlayan bir otomobil haline geldi. Maliyetleri aşağı çekilen 208'in fiyatı 29 bin 900 TL'den başlıyor. Otomobilde direksiyon üzerinden takip edilen gösterge alanı önemli bir yenilik olarak dikkat çekerken 7 inçlik dokunmatik ekran akıllı telefonlarla doğrudan bağlantı kurabilen teknolojisiyle öne çıkıyor.

Peugeot 208, motor hacmi 68 ve 92 beygir gücünde dizel, 82, 120 ve 156 beygir gücünde benzinli motor seçenekleri ile alınabiliyor. 3 farklı donanımı bulunan otomobilde 3 ayrı otomatik şanzıman alternatifi yer alıyor. PSA'nın yeni geliştirdiği 100 km'de ortalama 4,5 litre yakıt tüketen 3 silindirli 1,2 litrelik benzinli motorun satışlarda yüzde 15 pay alması hedefleniyor.

Sedan satmaz diyorduk, yanıldık

Marc Bergeretti, farklı ülkelerin pazarlarının birbirinden farklı özellikler sergilediğini, sedan araçların Avrupa'da Türkiye'ye göre daha az tercih edildiğini söyledi. 2000'li yıllarda Peugeot gibi bazı Avrupalı üreticilerin Türkiye'de sedan talebinin azalacağına yönelik projeksiyon çizdiğini kaydeden Bergeretti, "Ne yazık ki bu konuda yanıldık. Üstelik sedan modeller Avrupa pazarlarında da tercih edilmeye başladı. Renault, Dacia Logan'ı üretmeye başladığında Fransa'da ne işi olacak bu modelin diyorduk, şimdi satılıyor. Biz de yeni sedanımız 301'i iki ay içinde ilk olarak Türkiye pazarında tanıtacağız." dedi. 2012 yılı toplam pazarı için öngörülerini biraz daha yukarı çektiklerini kaydeden Bergeretti, yıl sonu toplam pazarının 800 bin adetler seviyesinde olacağını ve Peugeot olarak 35 binler düzeyinde satışa ulaşacaklarını ifade etti.

Sarp kapısından araç üstünde tampon ithal ediliyor

Gürcistan'da vergi farkı nedeniyle Türkiye'nin üçte biri fiyatına satılan otomobiller aynı zamanda Türkiye'nin sınıra yakın şehirleri için de ucuz yedek parça kaynağı haline geldi. Bu yüzden özellikle Batum'da tamponsuz ya da bazı koltukları eksik otomobiller görmek mümkün. Sarp sınır kapısından otomobili ile Türkiye'ye geçen Batumlular, aracının tamponu ya da başka parçalarını Türkiye'de satarak geri dönüyor. Çünkü Gürcü plakalı bir araçtan 100 dolara alınan ikinci el bir yedek parçanın Türkiye'deki fiyatı 300-500 doları buluyor.

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.