Kapt. Ünal Benlialper

Kapt. Ünal Benlialper

Özgür bilginin şifresi

Denizcilik sektöründe bilim ve iletişim yüksek teknolojisinden hangi şartlar altında, nasıl ve hangi boyutlarda yararlanılacağının sınırlarının çizilmesi gerekmektedir. Çünkü yüksek teknolojinin sektöre olan katkılarının insan, çevre, sağlık ve doğa gibi önemli unsurlara zarar verilmeden gerçekleştirilşmesinin, geleceğin sürdürülebilir yaşamı açısından büyük önem taşımaktadır.

Dünya'da bugün 7 milyar insan yaşamını sürdürmektedir. En iyimser rakamlarla her kişi yılda atmosfere 4 ton civarında CO2 gazı salınımını gerçekleştirmektedir. Kara, deniz, hava ulaşım araçları ile, evsel ve sanayi tipi ısınmada ve üretimde kullanılan petrol, kömür ve benzeri ürünlerinin  de katkılarıyla bu miktar  30 milyar tona ulaşmaktadır. Bu tehlikeli gelişme ani iklim değişikliklerinin, beklenmedik doğa felaketlerinin ve tahmin edilemeyen büyük afetlerin habercisi olma konumundadır. 

Bu gerçekler doğrultusunda sürdürülebilir bir gelecek için denizcilik sektörümüzün de sürdürülebilir bir teknolojik kalkınmayı benimsemiş olması, dengelerin sağlanmasında önemli rol oynayacaktır.  Eğer kullanımdaki mevcut teknoloji ile bu dengeler sağlanamıyorsa hiç zaman kaybedilmeden ciddi boyutlarda yapılacak ortak girişimlerle uygun teknolojinin planlaması kısa süre içinde hayata geçirilmelidir.

Denizcilik sektöründe özgür bilginin şifresini çözerek onu bilimsel formatlarda kodlama başarısını gösterenler tarihi değerlendirmeleri bir tarafa bırakarak denizciliğin yeni vizyonunu evrensel boyutlarda belirlerler. Ulusal çıkarlarını düşünerek rasyonel bir zeminde ve doğru bilgilerin ışığı altında tasarlanan özel projeleri, temiz ve dürüst politikaların tarafsızlık ilkelerinin yönlendirmesiyle denizcilik sektörünün hizmetine sunarlar. 

Ucuz üretime yapılan her türlü teknolojik yatırımın verimli olabilmesinde, bilimsel yüksek okul - sanayi işbirliği ve açık inavasyonun ne kadar önemli bir gerçek olduğunun farkına varılmıştır. Sosyo-politik, sosyo-ekonomik ve sosyo-kültürel algı kazanımları global bilimsel işbirliğinin çekirdeğini oluşturacak ve ona karakter kazandıracaktır.

Bu yazı toplam 2543 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.