"Otomotive her ay zam gelir"

"Otomotive her ay zam gelir"

Bozkurt, sektörün kurdan oluşan fiyat farkını kapatmak zorunda kalacağını belirtti. Bozkurt'un verdiği bilgiye göre, son 1 yılda yüzde 30'un üzerinde...

Bozkurt, sektörün kurdan oluşan fiyat farkını kapatmak zorunda kalacağını belirtti. Bozkurt'un verdiği bilgiye göre, son 1 yılda yüzde 30'un üzerinde gerçekleşen kur artışına karşın otomotiv fiyatlarına yüzde 10 zam yapılmış durumda. Bozkurt, kurda artış baskısının otomotiv sektörü üzerinde ciddi şekilde hissedildiğini söylerken, "Bugün geldiğimiz 2,50 üzerindeki seviyeler devam ederse, sektör ortalama her ay yüzde 2-3 zam yaparak kur farkını giderek kapatmak zorunda kalacak. Aldığınız fiyatın altında satmaya ne kadar devam edebilirsiniz? Bu çok fazla sürdürülebilir değil." dedi.

Toyota'nın Türkiye'deki satış maliyetlerinde Japon Yeni ve Euro kurunun önemli etkisi bulunduğunu söyleyen Bozkurt, "Japon menşeli markaların daha fazla maliyet yükü var. Kur baskısı bizi hedeflerimize ulaşmamızda çok etkiliyor. Bu yıl sonuna kadar kesinlikle kârlılığı göz ardı ettik ve hedeflediğimiz 40.000 adetlik rakamlara ulaşacak şekilde kampanyalar anons ettik. Satışlar iyi gidiyor. Kurlar izin verdiği kadar götürmeye çalışacağız." şeklinde konuştu. Toyota Türkiye'de Auris ve Verso modellerinin üretimlerini gerçekleştirirken, 12 modelin satışını yapıyor. Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) verilerine göre, Toyota yılın ilk dokuz ayında toplam 25 bin 276 adet satış gerçekleştirdi. Toyota'nın 2011 yılına hızlı bir başlangıç yapmasına karşın Japonya'da mart ayında meydana gelen deprem sonrasında tedarik sorunu yaşadığını söyleyen Bozkurt, "Depremden sonra 6-6,5 ay zaman kaybettik. Ciddi anlamda satışlarımız düştü. Pazarın yüksek koştuğu bir dönemde araç bulamadık. Bu kayıptan dolayı hedefimizi revize etmek durumunda kaldık, 50 binlik hedefimizi 40 bin olarak belirledik. Şu hızla gidersek 40 bin adede ulaşabilecek gibi görünüyoruz." diye konuştu. Hükümetin geçen hafta açıkladığı otomotivde ÖTV artışının sektöre etkilerini de değerlendiren Bozkurt, "ÖTV artışının etkisi yönetilebilir bir etki. Çünkü 1.6'nın altındaki modeller etkilenmedi. Pazarın yüzde 90'ı bu uygulamadan etkilenmiyor, ölümcül görmüyoruz." dedi. Bozkurt, Türkiye'de otomotiv talebinin her dönem canlı olmasına karşın 2012'de pazarda daralma olacağını söyledi.

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.