Otomotivde fren tutmadı!

Otomotivde fren tutmadı!

Merkez Bankası'nın piyasaların soğuması için mart ayında aldığı önlemlere rağmen geçen ay yılın en yüksek satış rakamı yakalandı. Toplam satışlarda...

Merkez Bankası'nın piyasaların soğuması için mart ayında aldığı önlemlere rağmen geçen ay yılın en yüksek satış rakamı yakalandı. Toplam satışlarda Fiat, uzun bir süredir lider konumda olan Ford'u tahtından ederek ilk sıraya yerleşti. Yerli modellerin oranı ise yüzde 38,4'te kaldı.

Seçimlere birkaç gün kala otomotivde satışlar hız kesmeden devam ediyor. Merkez Bankası'nın mart ayında açıkladığı kararlar büyüme hızını yavaşlatmasına rağmen mayıs ayında yılın en yüksek pazarı ortaya çıktı. 59 bin 377 binek otomobilin müşteriye ulaştığı geçen ay toplamda 80 bin bandı da kırılmış oldu. Yılın ilk 5 ayında araç sahibi olan sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 56 arttı. Markalar bazında bakıldığında ilk 4 ay lider konumda olan Ford, bu ay koltuğu Fiat'a bırakırken bu iki markayı Renault, Volkswagen, Hyundai, Opel, Peugeot, Toyota ve Citroen takip etti. Satışlarda yerli oranı yüzde 38,4'te kaldı.

Otomotiv Distribütörleri Der- neği'nin verilerine göre, ocak-mayıs döneminde toplam pazar 339 bin 650 adet olarak gerçekleşti. Geçen yılın ilk 5 ayında pazar yaklaşık 217,4 bin olarak gerçekleşmişti. Otomotiv sektör uzmanları, Euro ve doların TL karşısında değer kazanmasıyla araç fiyatlarında artış yaşandığını, buna rağmen satışların hız kesmediğini belirtiyor. Seçim ekonomisi uygulanmamasının bu hareketlilikte etkili olduğunu kaydeden uzmanlar, "Merkez'in kararı kredi kullanımını azaltmayı hedefliyor. Ancak tüketici küçük artışlar yüzünden otomobil talebini ertelemek istemiyor. Nisan ayında da bu görüldü. Tatil öncesi dönemin yaşanıyor olması da satışların yüksek çıkmasında etkili." değerlendirmesinde bulundu.

Bu yılın ilk ayında otomobil ve hafif ticari araç pazarı geçen yılın ilk ayına göre yüzde 123 büyürken, şubatta büyüme yüzde 88, martta yüzde 51, nisanda yüzde 41 oranlarında gerçekleşti. Geçen yılın ilk aylarındaki düşük pazar nedeniyle bu yılın ilk aylarındaki büyüme daha fazla gibi algılansa da aylık bazda istikrarlı pazar ortamı sergilenmeye başlandı. Ocakta toplam pazar 44,8 bin, şubatta 58,6 bin, martta 78,2 bin, nisanda 77,5 bin oldu. Yılın 5 aylık döneminde otomobil satışları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 61,58 artarak 233 bin 32 adet seviyesinde gerçekleşti. Otomobil pazarında büyüme, 2011 yılında Ocak'ta yüzde 137,16, Şubat'ta yüzde 88,87, Mart'ta yüzde 59,09, Nisan'da yüzde 47,30 oranlarında meydana geldi.

Ocak-mayıs döneminde toplam hafif ticari araç pazarı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 45,77 artarak 106 bin 618 adet seviyesine çıktı. Hafif ticari araç pazarı, ocakta yüzde 98,92, şubatta yüzde 86,20, martta yüzde 36,01, nisanda yüzde 28,91 oranlarında büyüdü. 5 aylık dönem ele alındığında Türkiye'deki bugüne kadarki en yüksek satış değerine ulaşıldı.

Kadınlar trafiğe alıştı, küçük otomobil sayısı hızla artıyor

Türkiye otomobil pazarında daha çok kadın sürücülere hitap eden modellerin sayısı artıyor. Kadınlar ağırlıklı olarak küçük motor hacimli, otomatik şanzımana sahip, tasarım olarak eğlenceli modelleri tercih ediyor. Nissan Micra, Juke, Citroen C1, C3, Peugeot 107, 207, Fiat 500, Kia Picanto, Mini Cooper, Audi A1, BMW X1, Hyundai i10, Ford Fiesta, VW Polo gibi modellerin müşteri profilinde kadın sayısı erkek sayısından daha yüksek çıkıyor. Kadınların trafikteki yükselişi ehliyet sahipliği oranlarına da yansıyor. Türkiye'de 2001 yılında 14 milyon 435 bin ehliyet sahibi içinde kadınlar yüzde 14,2 paya sahipken 2010 verilerine göre ehliyet sahibi olan 21 milyon 548 bin kişi içinde 4 milyondan fazla kadın sürücü yüzde 19 paya ulaştı.

Kadınların otomobil tercihleri ODD verilerine de yansıdı. İlk 5 aylık toplam otomobil satış verileri segmentlere göre değerlendirildiğinde, en yüksek satış yüzde 45 pay ile C segmenti ve hemen ardından yüzde 38 pay ile B segmentinde gerçekleşti. Satışlar motor türlerine göre ele alındığında dizel otomobil satışları geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 89 oranında artış gösterdi. Otomobil satışlarının yüzde 61'ini dizel araçlar oluşturdu. Motor hacmine göre incelendiğinde en yüksek paya yüzde 89 oranıyla 1600 cc altındaki otomobiller sahip oldu. 2011'in ilk 5 ayında otomatik şanzımanlı otomobil satış adetleri 2010'un aynı dönemine oranla yüzde 69 arttı. Bu yıl 5 ayda toplam otomobil satışının yüzde 33'ünü oluşturan 77 bin 183 adedini otomatik şanzımanlı araçlar oluşturdu. 

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.