Otomotivde 3 rekor birden kırılacak!

Otomotivde 3 rekor birden kırılacak!

Otomotivde 2015 yılı, üretim, ihracat ve pazarda rekorların kırıldığı bir yıl olacak. OSD raporuna göre, yılsonu üretim miktarının 1 milyon 350 bin, ihracatın da 970 bin adet olması bekleniyor.

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Yönetim Kurulu Başkanı Kudret Önen, seçim sonucunun güven endeksine olumlu yansıması, otomobilde yeni projelerin devreye girmesi ve sektörel temponun artmasıyla üretim, ihracat ve pazarda 2015'in rekorlar yılı olarak gerçekleşeceğini söyledi. Önen, OSD tarafından hazırlanan "2015 Ocak-Ekim Dönemi Değerlendirme Raporu"nu düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı. Bu yıl iç pazarın 2014'ün aynı dönemine göre yüzde 33.4 ve ihracatın adet bazında yüzde 11.7 artış kaydettiğini belirten Önen, iç pazarda hızlı büyümenin eylül ve ekimde seçimler nedeniyle yavaşlasa da, yeni ürünler, yeni yatırımlar ve Avrupa pazarının toparlanmasının otomotiv sanayisinin kararlı büyümesine destek olduğunu söyledi. Önen, 2015 yılındaki ihracat artışına paralel olarak üretimin 1 milyon 350 bin adedin üzerine çıkmasının beklendiğini, bu rakamın 2011'deki 1 milyon 190 bin adetlik rekorun yaklaşık 150 bin adet üzerinde olduğunu hatırlattı. Önen, artan ihracat adetlerine rağmen, euro/dolar paritesi sebebiyle ihracat rakamlarında dolar bazlı göreceli gerilemeye karşın euro bazlı artış görüldüğünü belirtti.

ÜRETİM KAPASİTESİ 1 MİLYON 750 BİNE ULAŞTI
"2014 ve 2015'te yatırımlarla sanayimizin üretim kapasitesi 1 milyon 750 bin adede ulaştı, üretim ve ihracatta ciddi artışlar gerçekleşmeye başladı. 2015 üretim, ihracat ve pazar açısından rekorların gerçekleşeceği yıl olacak" diyen Önen, üretimde yeni bir rekor anlamına gelen 1 milyon 350 bin adede karşılık ihracatta 970 bin adetle rekor bir yıl beklediklerini kaydetti. Önen, 2016'da tamamlanacak yatırımların katkısıyla sanayinin daha da yüksek üretim ve ihracat adetlerini gerçekleştireceğine de inandıklarını söyledi.Önen, ekim itibarıyla Türk otomotiv sanayisinin, Türkiye genel ihracatının yüzde 15'ini tek başına gerçekleştirdiğini vurgulayarak, "Türkiye'nin lokomotif sektörü' söylemimizi Ar-Ge ve istihdam açısından da söyleyebiliriz. Artık komple araç tasarımı yanı sıra dizel motor ve güç aktarma organları tasarımı yeteneği ve yetkinliğiyle küresel tasarım becerisine ulaşıldı. Ülkelere göre otomotivin toplam Ar-Ge içerisindeki payına bakıldığında yüzde 18.9'luk payımızla yüzde 31.7'lik paya sahip Almanya ve yüzde 19.8'lik paya sahip Japonya'nın ardından üçüncü sırada yer alıyoruz" dedi.

SEKTÖR, 500 BİN KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLIYOR
Otomotiv sanayinin 50 bini ana sanayide olmak üzere değer zinciri içerisinde yaklaşık 500 bin kişiye istihdam sağladığını da dile getiren Önen, sektörde sağlanan her bir ek istihdamın çarpan faktörü ile toplamda yüzde 10'a varabilecek istihdam artışı oluşturma potansiyeline sahip olduğunu söyledi.

Önen, sektör için strateji oluşturmak ve sektöre verilen önemini daha iyi noktalara çekebilmek için Otomotiv Sanayi Müsteşarlığı kurulmasını arzu ettiklerini kaydetti.

Rapora göre; toplam pazar, 2014 yılı aynı dönemine göre yüzde 33,4 büyüme kaydederek 760 bin adet düzeyinde gerçekleşti. Toplam üretim, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 18.2 arttı ve 1 milyon 107 bin adede ulaştı. 2015 yılı Ocak-Ekim döneminde otomotiv sanayi ihracatı bir önceki yıla göre yüzde 11.7 oranında arttı ve 807 bin adet oldu. Rapora göre, geçen yıl aynı dönemde 722 bin adet araç ihraç edilmişti. Üretimin mevcut şekilde devam etmesi durumunda 2015 yılında 1 milyon 350 bin adede ulaşılması ve otomotiv sanayisinde rekor üretimin gerçekleştiği yıl olması bekleniyor.

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.