Otomotivcinin test çilesi bitiyor

Otomotivcinin test çilesi bitiyor

Türk Standardları Enstitüsü (TSE), 80 milyon Euro'luk yatırımla 2 milyon metrekare alana laboratuar kuracak. İki yıl içinde faaliyete geçmesi planlanan...

Türk Standardları Enstitüsü (TSE), 80 milyon Euro'luk yatırımla 2 milyon metrekare alana laboratuar kuracak. İki yıl içinde faaliyete geçmesi planlanan merkez için Bursa, Kocaeli, Eskişehir, Adapazarı ve Antalya düşünülüyor.

Türkiye'nin ihracat rekortmeni otomotiv sektörüne Türk Standardları Enstitüsü'nden (TSE) müjdeli bir haber geldi. Otomotivcilerin sürüş emniyeti ve yol tutma kabiliyeti gibi bütün testleri Türkiye'de yapılacak. 80 milyon Euro'luk yatırıma hazırlanan TSE, üretici firmaları test için Fransa ve Almanya'ya gitme zahmetinden kurtarıyor. Türkiye'de araçların dikiz aynası, lastik, fren, sürüş emniyeti gibi özelliklerini test edecek laboratuvar bulunmadığını aktaran TSE Başkanı Hulusi Şentürk, sektörün Fransa ve Almanya'ya gitmek zorunda kaldığına dikkat çekti. İki yıl içerisinde faaliyete geçirilmesi planlanan test merkezinden ilk etapta yıllık 10 milyon liralık tahsilat hedefleniyor. Balkanlar, Ortadoğu ve Uzakdoğu ülkelerinden de müşteri bekleyen TSE, tahsilat rakamının kısa sürede iki katına çıkacağı görüşünde. Yatırım yeri konusunda son karar verilmiş değil. Laboratuvar için Antalya, Bursa, Kocaeli, Eskişehir ve Adapazarı'ndan birisi tercih edilecek. Yatırım için ilgili bakanlıktan arsa tahsis edileceğini kaydeden Şentürk, "Sonrasında yatırıma başlayacağız. Yatırım tamamlandıktan sonra otomotiv sektörü büyük nefes alacak. Örneğin geliştirilen bir fren sistemi için araba ve firmaların oluşturduğu ekip Fransa'ya gitmek zorunda kalmayacak. Hem test parası hem de ekibin masraflarını ödemekten kurtulacak" diye konuştu. Şentürk, yatırımın Türkiye'ye getirisinin iki ile çarpılması gerektiğini vurguladı.

İki ay önce TSE Başkanı olan Şentürk, ilk icraatlarının, var olan projeleri raftan indirmek olduğunu söyledi. Yüksek gerilim hattı direkleri için test merkezi kurulma projesinin 35 yıldır var olduğunu belirten Şentürk, bunun hayata geçirilemediğini ifade etti. Nakil hat direklerinin test için TIR'lara yüklenip Romanya'ya gittiğini aktaran Şentürk, yılda 4-5 milyon Euro'luk test ücreti ödendiğini kaydetti. Türkiye'de test merkezi kurulmasına ilişkin hazırlanan fizibiliteden olumlu sonuç çıktığını dile getiren Şentürk, iki yıl içerisinde laboratuarın kurulmasını planladıklarını sözlerine ekledi.


LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.