Otomotiv devi duyurdu! İlki Türkiye'de yapılacak

Otomotiv devi duyurdu! İlki Türkiye'de yapılacak

Dünya genelinde 15 milyar euro’luk yatırım yapacağını açıklayan Renault, Türkiye’nin ilk alüminyum motor bloğu fabrikasını kurmak üzere düğmeye bastı. 2020 yılında tamamlanması beklenen tesiste dünyanın ilk hibrit Clio’ların üretimi sağlanacak.

Türkiye’ye gerçekleştirilen ekonomik operasyonların en çok hissedildiği sektörlerden birisi olan otomotiv sektörü, yılın son çeyreğine daralmayla girse de Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın duyurduğu  ÖTV indirimi sektörde sevinçle karşılandı. Otomotivin Türkiye’nin lokomotif sektörü olduğunu belirten Renault Mais’in Genel Müdürü Berk Çağdaş, zor günleri geride bıraktıklarını belirtirken özellikle yıl sonuna doğru yapılan bu indirimin hem sektöre hem de firmaların yapacağı kampanyalarla tüketiciye rahat nefes aldıracağını açıkladı. Ayrıca Çağdaş Türkiye’nin yatırım için uygun ülke pozisyonunu koruduğunu ve bunun en iyi örneğinin geçtiğimiz günlerde Türkiye’nin ilk alüminyum motor bloğu fabrikasını kurmak üzere attıkları adım ile gösterdiklerini dile getirdi. Kendileri için geleceğin otomobili olacak ilk hibrit Cilo’nun bu fabrikadan çıkıp dünyaya açılacağını belirten Çağdaş, Türkiye yatırımlarından, 2019 otomotiv pazarından ve gelecekte bizi neler beklediğine dair kritik açıklamalarda bulundu.

15 MİLYAR EURO’LUK YATIRIM PLANI!

Türkiye’nin Renault için önemine değinen çağdaş gelecek dönemde de yatırımların giderek artmasını umduklarını belirterek yaptığı açıklamada “Tabi ki bizim Renault markası olarak fabrika tarafından da Renault Global olarak da duyurduğumuz ciddi bir strateji var. Önümüzdeki 5 yıl boyunca 15 milyar Euro’dan fazla bir yatırım, özellikle elektrikli araçlar üzerinde yapılacağı bizzat Renault Grubu Başkanı Carlos Ghosn tarafından açıklanmıştı. Bununla alakalı uluslararası fuarlarda da Renault’un araştırma geliştirme öncülüğü sunduğu protatip araçlarla, konsept araçlarla sergilendi.

EZ-GO, EZ-PRO ve en son Paris Otomobil Fuarı’nda da sergilenen EZ-ULTIMO bu alandaki Renault’un kalite standartları anlamında, üretim standartları anlamında geldiği yeri göstermek açısından çok önemlidir. Türkiye’de Oyak Grubu ülkemizin çok önemli sanayi ve ticaret gruplarından bir tanesi, bu anlamda aynı perspektif yatırım yapma iştahına sahip. Renault ve Oyak’ın ortak oldukları Oyak Renault otomobil fabrikaları yine bu  perspektif paralelinde. Hibrit motorlarda ilk defa Renault Türkiye’de bu yatırımı yapmaya karar verdi ve geçtiğimiz günlerde alüminyum gövdeli motor fabrikasının temelini attı. Bunlar tabi ki  gerek Oyak’ın konuya bakış açısı gerek Renault’un yaklaşımıyla oldu. Önümüzdeki yıllarda da devam etmesi en büyük dileğimiz ve beklentimiz” ifadelerini kullandı

TAMAMEN YERLİ ÜRETİM CLİO GELİYOR!

2020 yılından sonra Clio hibritin kalbinin Bursa’da üretileceğini belirten Berk Çağdaş “Esas önümüzdeki yıl itibari ile Renault markası olarak yeni yerde yeni Clio devreye girecek, bunun lansmanını yapacağız. Sanıyorum Haziran ayında yeni Kadjar devreye girecek ve yeni şase, yeni kasa Captur devreye girecek. Yani önümüzdeki yıl çok önemli üç tane lansmanımız olacak. Bunların en önemlisi Türkiye’de en fazla satılan araçlardan biri olan yeni yerli olarak üretilecek Clio olacak” açıklamasını yaptı.

DİZEL ARAÇLAR TAMAMEN ORTADAN KALKACAK

Gelişen teknoloji ve doğanın bizden istediği değişimi yapma zorunluluğunun olduğunu belirten Çağdaş “Şüphesiz ki teknoloji ve gereksinimler, doğa faktörünün önümüze koyduğu kısıtlar, bizi elektrikli araçlara, temiz yakıtlara yönlendiriyor. Otomotiv sektöründeki bu geçiş içten yanmalı motorlar, hibrit motorlar ve tamamen yüzde 100 elektrikli motorlar olarak karşımıza gelecek. Türkiye’de tabi ki bundan nasibini alacak. Yani bütün dünyada Uzak Doğu’da, Kuzey Avrupa ülkelerinde Orta ve Batı Avrupa’da, Amerika’da bunları daha hızlı şekilde hayata geçtiğini göreceğiz. Dizel araçlar yavaş yavaş tedavülden kalkacak. Hibrit motorlar onların yerini alacak. Saydığımız bu pazarlarda çok kısa vadede dizel araçların yasaklandığını göreceğiz ki bazı Kuzey Avrupa ülkeleri 2020’den sonra yasakladı bile. Bunun giderek tüm dünyaya yayıldığını göreceğiz. Gelişmekte olan ülkelerde içten yanmalı motorların hakimiyeti bir miktar daha devam edecek. Çünkü bu ülkelerde araç sahipliği az. Örneğin Türkiye’de bin kişiye 165 tane araç düşüyor. En yakın komşunuzda bile 350-400 iken biz halen 165’teyiz ve Türkiye’deki şehirleşme hızı bu ülkelere göre çok daha yüksek. Dolayısı ile potansiyel hala var. Bu nedenle araçlar burada satılacak. Ama zaman içerisinde bizde de hibrit araçlar Uzak Doğu, Kuzey Avrupa, Amerika kadar hızlı olmasa da zaman içinde gelişecektir” dedi.

TÜRKİYE’NİN ÇOK BÜYÜK POTANSİYELİ VAR

Türkiye’nin ekonomik gücünün ve potansiyelinin olduğunu, buna istinaden pazar liderliğini kaptırmadan markalarının yeni dönemde de yerini koruyacağını belirten Berk Çağdaş “2019 daha konservatif bütçelerin yapıldığı bir yıl. Doğal olarak 2018 yılında gerçekleşen gelişmelerden sektör olarak etkilendik. Ve otomatikman 2018 başlangıcına göre daha temkinli planlamaların olacağı bir yıl olacak. Benim şahsi beklentim 450-500 bin civarında satış olacağını düşünüyorum. Çünkü Türkiye’nin potansiyeli var. Dolayısı ile bu pazarda biz sektör liderliğimizi, Pazar liderliğimizi Renault ve Dacia markaları olarak koruyacağız. Bu sene yüzde 19.2-19.3 civarında pazar payımız var şuanda bu pazar payımızı koruyarak bu seneyi bitirmeyi hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

YIL SONU KAMPANYALARIYLA BİRLİKTE FİYATLAR ÇOK DÜŞECEK

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın duyurduğu vergi indirimine firmaların da ekleyeceği kampanyalarla tüketici için büyük fırsatlar oluşturacağını aktaran Çağdaş “Otomotiv sektörünün Türkiye için anlatmaya gerek yok. Otomotiv sektörü Türkiye için lokomotif bir sektör. O yüzden yapılan bu indirim Türkiye için çok değerli, önemli bir indirim. Malum daralan pazardan oluşan stokları eritmek için önemli bir fırsat. Yapılan ÖTV indirimine istinaden firmaların da yıl sonu kampanyalarıyla destekleyeceğini düşünüyorum. Sanıyorum ki fiyat listelerinin tüketiciler için çok rahat ulaşılabilecek fiyatlar haline gelecektir. En az yıl sonuna kadar 150 bin adet civarında bir satış olabileceğini düşünüyorum” açıklamasında bulundu.

Haber7

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.