Otokar'dan 'hibrit' otobüs

Otokar'dan 'hibrit' otobüs

Otokar, 9 metrelik otobüs serisi Doruk'un hibrit prototipini tasarladı. Yeni nesil otobüsün fiyatı konusunda henüz bilgi verilmezken, testlerin tamamlanmasının...

Otokar, 9 metrelik otobüs serisi Doruk'un hibrit prototipini tasarladı. Yeni nesil otobüsün fiyatı konusunda henüz bilgi verilmezken, testlerin tamamlanmasının ardından otobüs 1 yıl içinde satışa hazır hale getirilecek.

Otokar Genel Müdürü Serdar Görgüç, Otokar'ın otobüs serisi Doruk'un yeni modellerinin tanıtıldığı basın toplantısında yaptığı konuşmada, Otokar'ın milli bir şirket olduğunu ve Türkiye'de bir çok ilke imzasını attığını anlattı.

Otokar'ın cirosunun yüzde 80'lik bölümünün araştırma-geliştirme (Ar-Ge) faaliyetleri sonucunda geliştirilen ürünlerin satışından geldiğini bildiren Görgüç, bunun kendileri için önemli bir gösterge olduğunu, Ar-Ge harcamalarının sürekli artığını, dünya devlerinde bulunan teknolojilerin Otokar'da da bulunduğunu söyledi.

Türkiye pazarında kısa sürede önemli bir başarı yakalayan Doruk serisi üzerindeki Ar-Ge çalışmalarına da hızla devam ettiklerini belirten Görgüç, Doruk'un şehir içi ve belediye kullanımı için tasarlanan otobüsleri hakkında bilgi verdi.

Otokar'ın alçak taban girişli modeli olan Doruk 190 LE'nin 2008 yılında üretime başlanacağını bildiren Görgüç, bu model üzerinde geliştirilen ve aynı zamanda Türkiye'nin ilk hibrit otobüs prototipi olan Doruk 160 LE Hibra'yı da sunmaktan gurur duyduklarını ifade etti.

Fosil kaynaklı enerjilerin küresel ısınma ve çevre kirliliğine olan etkisine değinen Görgüç, tasarladıkları Doruk 160 LE Hibra'nın çevreci özelliklerini ve yakıt ekonomisinde sunduğu avantajları anlattı.

160 LE Hibra'nın testlerine başlayacaklarını ifade eden Görgüç, üzerinde çalıştıkları bu teknolojiyi Otokar'ın diğer araçlarına da uygulayabileceklerini bildirdi.

Hibrit otobüsün, Türkiye coğrafi koşulları düşünülerek tasarlandığını anlatan Görgüç, otobüs her fren yaptığında elektrik enerjisi üretebildiğini, Euro 4 emisyonlarını sahip araçla yüzde 20'ler düzeyinde yakıt tasarrufu sağlanabildiğini kaydetti.

Görgüç, aracın, sıfır emisyona giden yolda kilometre taşı olabileceğini söyledi.

Teknoloji maliyeti 900 bin dolar

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Görgüç, otobüsün fiyatı konusunda henüz bir bilgi veremeyeceklerini, testlerin tamamlanmasının ardından otobüsü 1 yıl içinde mükemmelleştirip satışa hazır hale getirmek istediklerini söyledi.

Otobüsün, sağa yanaştığında hafif yana yatabildiğini ve saatte 90 kilometre hıza göre geliştirildiğini belirten Görgüç, yapacakları testlerin ardından aracın en uygun hangi parametrelerde programlanacağını tespit edeceklerini kaydetti.

Aracın teknoloji geliştirme maliyetinin 900 bin dolar civarında olduğunu bildiren Görgüç, üretim adetlerinin ise oluşacak talebe bağlı olduğunu söyledi.

Doruk 160 LE Hibra, İstanbul Ticari Araç Fuarı'nda sergilenecek

Dünyada giderek yaygınlaşan hibrit teknolojilerinin kullanıldığı otobüs, hem dizel hem elektrik ile çalışıyor.

Hibra, sadece fosil yakıtlarla çalışan otobüslere kıyasla düşük emisyon seviyesi, daha düşük seviyelerde NOx, CO2 gibi gaz atıkları ve düşük yakıt tüketimi sunuyor.

Bu yönüyle doğa ile barışık otobüs, doğal kaynakları koruyarak daha az çevre kirliliğine neden olurken, ayrıca kullanıcıya yakıt tasarrufu, düşük işletme maliyetleri gibi avantajlar da sunuyor.

Doruk 160 LE Hibra, ilk kez İstanbul Ticari Araç Fuarı'nda sergilenecek.

Otokar'ın 2008 yılı başından itibaren üretime başlayacağı ve satışa sunacağı Doruk 190 LE ise alçak tabanlı girişi, engelli ve bebek arabası iniş-binişleri için özel uygulamaları, otomatik şanzımanı ve bağımsız ön aksı ile Türkiye şartlarına uygun olarak tasarlandı.

BUS&TRUCK

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.