Otogaz dağıtımında fatura vurgunu

Otogaz dağıtımında fatura vurgunu

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), otogazda açığa fatura kesilerek, satışı yapılmış gibi gösterilen binlerce tonluk ürün üzerinden gerçekleştirilen...

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), otogazda açığa fatura kesilerek, satışı yapılmış gibi gösterilen binlerce tonluk ürün üzerinden gerçekleştirilen vurgunu, evrak üzerinden sahaya uzanan titiz bir operasyonla tüm boyutlarıyla ortaya çıkardı. Kurum, ‘sahtecilik’ yaptıkları belirlenen iki otogaz dağıtım şirketine para cezası yağdırdı. Milyarlarca doların döndüğü enerji sektörü yeni bir vurgunla çalkalanıyor. Vurgun bu kez Likit Petrol Gazı (LPG) sektöründe yaşandı. EPDK’nın adım adım takip ederek, ortaya çıkardığı vurgunun ayrıntılarına ulaştı.

KUŞKULU FATURADAN TESPİT EDİLDİ

LPG, başta sanayi olmak üzere değişik sektörlerde temel enerji kaynağıdır. EPDK, bazı LPG (otogaz dahil) dağıtım şirketleri ile bu alanda kaçak faaliyet gösteren bayileri yakın markaja aldı. Kurum denetimlerde, kuşku uyandıran faturaları, satışları ve stok hareketleri nedeniyle orta ölçekli 4 kadar otogaz dağıtım şirketine yoğunlaştı. Söz konusu dağıtım şirketlerinin, dökme gaz (endüstride, bazı otellerde doğalgaz yerine kullanılan) satışıyla ilgili kestiği faturalar ve faturalarda yer alan (alıcı) şirketlere ilişkin adresler tek tek çıkarıldı.

BOŞ BİNALAR ADRES GÖSTERİLMİŞ

EPDK, Gümrük Müsteşarlığı ile temasa geçerek, söz konusu adreslerde ‘yerinde inceleme’ yapılması talebinde bulundu. Gümrük Müsteşarlığı ekipleri, adreslere gittiklerinde ‘şoke’ oldu. Dağıtım şirketlerinin, fatura üzerinde binlerce ton dökme gaz satışı yapmış gibi gösterdiği adreslerde, ne bir şirkete ne de herhangi bir alıcıya ulaşılabildi. Faturalarda gösterilen, alıcıya ait adreslerin, konut ve boş binalar olduğu kayda geçirildi.

CEZA YAĞDIRDI

EPDK, operasyonda 4 LPG dağıtım şirketinden 2’si hakkında yürütülen soruşturmayı tamamladı. Dağıtım şirketlerine, mevzuata aykırı hareketleri nedeniyle ağır para cezaları yağdırdı. EPDK kaynakları, “Biri, yalnızca bir kaçak bayiye tedarik yapmış. Diğeri iki bayiye mal satmış. Gereken cezalar verildi” dedi.

HABERTÜRK

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.