Otoda daralma fren tutmuyor

Otoda daralma fren tutmuyor

Avrupa’da otomotiv satışlarının bir miktar artış göstermesiyle birlikte ihracatta olumlu haberler alan Türkiye otomotiv sektörü, aynı ışığı iç...

Avrupa’da otomotiv satışlarının bir miktar artış göstermesiyle birlikte ihracatta olumlu haberler alan Türkiye otomotiv sektörü, aynı ışığı iç pazarda göremiyor. Nitekim Türkiye yüksek ÖTV, oynak kurlar ve BDDK’nın kredi işlemlerine yönelik kısıtlamalarının da etkisiyle Otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı haziran ayında yaklaşık yüzde 19, yılın ilk 6 ayında da yüzde 25 daralma yaşadı.

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) verilerine göre, Türkiye’de haziran ayında toplam 60 bin 163 adet otomobil ve hafif ticari araç satılırken, bu, 2013 yılının haziran ayına göre yüzde 18.8’lik düşüş anlamına geliyor. Otomobil satışları haziran ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 19 düşüşle 47 bin 278, hafif ticari pazarıysa geçen yılın aynı ayına göre ayına yüzde 18.5 azalarak 12 bin 885 adet oldu.

Lüksün de tadı kaçtı

Bu yılın ilk yarısında ise toplam otomobil ve hafif ticari satışları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 24.85 daralmayla 286 bin 861 adet oldu.

Birek otomobil satışları ilk 6 aylık dönemde bir önceki yılın ilk 6 ayına oranla yüzde 22.7 azalarak 225 bin 773 adet oldu. Hafif ticari araç pazarıysa bu yılın Ocak-Haziran ayları arasında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 32’ye yakın düştü ve 61 bin 88 adet olarak gerçekleşti.

Haziran ayında Bentley sadece 1 adet satarken, Ferrari ve Lamborghini geçen ayı siftahsız kapattı. Porsche ise 41 adetlik satış gerçekleştirdi. Bununla birlikte Mercedes geçen ay 2 bin 512, BMW 2 bin 76, Audi 1.255, Volvo da 501 adet otomobil sattı. Lüks SUV sınıfında da Land Rover’ın haziran satışı 94 adet olurken, Jeep 63 araç sattı.

 LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.