Otobüste müziğe 'kulaklık' şartı

Otobüste müziğe 'kulaklık' şartı

Bakanlık, yolcular arasında tartışma çıkmasını da dikkate alarak, şehirlerarası otobüs seyahatlerinde genel müzik ve video yayınlarının yasaklanmasını...

Bakanlık, yolcular arasında tartışma çıkmasını da dikkate alarak, şehirlerarası otobüs seyahatlerinde genel müzik ve video yayınlarının yasaklanmasını kararlaştırdı. Genel yayın yerine her yolcuya kulaklık ile şahsi olarak müzik ya da film izleme imkânı sunulacak. 1 Ocak 2008'den itibaren geçerli olacak genelgeye uymayan firmalara 15 gün kapatma cezası verilecek.

Otobüste çalan müzikle ilgili çok sayıda şikâyet aldıklarını belirten yetkililer, "Müzik ve sesinin yüksekliği bazı yolcuların hoşuna gidiyor, bazılarının gitmiyor. Şiddet ve cinsellik içerikli video CD'ler de yolcular arasında tartışmalara sebep oluyor. Yeni uygulama seyahatlerde gerginliklere de son verecek." diyor. Bakanlık, her koltuğa CD ya da DVD seyretmeye imkân tanıyan ekranlar konulması için otobüs üreticileriyle de görüşüyor. Otobüsçüler ise kulaklık sistemine, her taşıt için 5 bin Euro'luk ek maliyet getireceği gerekçesiyle karşı çıkıyor. Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) Genel Sekreteri Mevlit İlgin, "Ulaştırma Bakanlığı'na dilekçe yazarak uygulamanın mevcut otobüsler için geçerli olmamasını isteyeceğiz. Sanayi Bakanlığı'nın bundan sonra üretilecek otobüslerde her koltuğa kulaklık ve ekran konulmasını mecburi kılmasını istiyoruz. O zaman biz de mağdur olmayız." diyor.

Türkiye'de tarifeli ve tarifesiz yolcu taşımacılığı yapan 417 firmaya ait 18 bin otobüs şehirlerarası yollarda seyrediyor. Ulaştırma Bakanlığı, denetim eksikliğinden dolayı uzun yıllar kayıt dışı çalışan eşya ve yolcu taşımacılığına çekidüzen vermek için yeniliklere gidiyor. Üç yıl önce Karayolu Taşıma Yönetmeliği'nin yayınlanmasıyla başlayan süreçte önemli mesafe kat edildi. Eşya ve yolcu taşımak için yola çıkan her araca yetki belgesi şartı getirildi. Bugüne kadar 271 bin belge verildi. Ayrıca mesleki yeterlilik belgesi ve psikoteknik muayene ile belirli şartları taşıyan kişilerin araç kullanmasına izin verildi. Otobüslerin kargo eşyası taşımaları yasaklanırken, engelli ve 12 yaşından küçüklerin otobüslere yüzde 50 indirimle binmesi sağlandı. Otobüs firmalarına internet sitesi kurma mecburiyeti getirildi. Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğü şimdi de yolcuların daha rahat ve konforlu seyahat etmeleri için düzenlemelere gidiyor. B ve D türü yetki belgesine sahip şehirlerarası otobüslerde canlı ya da önceden kayda alınmış görüntülü ve sesli yayınların yaygınlaşması üzerine yolcuların güvenli ve rahat seyahat edebilmesi için müzik ve video yayınına sınırlamalar getirildi. Karayolu Taşıma Yönetmeliği ile daha önce şoförlerin seyahat esnasında ses ve görüntü cihazlarını kontol etmesi yasaklanmıştı. Şimdi de otobüste gösterilen film ile çalan müziklerin seslerinin yolcuları rahatsız etmemesi için kulaklık sistemi mecburi hale getiriliyor. Bazı firmaların yolcu çekebilmek için uyguladığı her yolcu koltuğunda bireysel müzik dinleme ve film seyretme sisteminin tüm firmalara yaygınlaştırılması hedefleniyor. Böylece müzik ve videonun yaydığı seslerden rahatsız olan yolcular rahat bir nefes alacak.

Bu arada TOFED, firmalara yaptığı duyuruda, otobüste seyrettirilen filmlerin seçimi konusunda özen gösterilmesini, şiddet ve müstehcenlik içeren video filmlerinden kaçınılması gerektiğini belirtti. Duyuruda otobüs içinde ikram edilen yiyecek ve içeceklerin kaliteli, sağlıklı ve farklı zevklere hitap edecek tarzda olmasına dikkat edilmesi istendi.

Otobüs firmalarına radyoaktif madde uyarısı

Yabancı ülkelerden getirilen tehlikeli radyoaktif maddelerin otobüslerde taşındığına dair ihbar alan Ulaştırma Bakanlığı, bir genelgeyle otobüsçüleri uyardı. Tıp alanında kullanılan tehlikeli radyoaktif maddelerin, ambalajlı ya da ambalajsız şekilde karayolu taşıtlarıyla varış yerlerine teslim edildiğinin belirlendiği vurgulanan genelgede şu görüşlere yer verildi: "Tehlikeli maddenin bir yerden bir yere nakli gerekli güvenlik tedbirleri alınarak sadece bu işe elverişli eşya taşımacılığına mahsus araçlarla yapılmaktadır. Yolcu taşımacılığında kullanılan araçlarla bu maddenin taşındığının tespiti halinde ilgili firma sahiplerinin taşımacılık faaliyetleri, Karayolu Taşıma Yönetmeliği gereğince 15 gün süreyle durdurulacaktır."

BUS&TRUCK

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.