Ortadoğu pazarının en hareketli ülkesi Irak ile ticaret sürüyor

Ortadoğu pazarının en hareketli ülkesi Irak ile ticaret sürüyor

Dohuk, Erbil, Kerkük ve Süleymaniye gibi kuzey Irak bölgesine yapılmakta olan sevkiyatlar genel itibarı ile komple tır taşımacılığı şeklinde ilerliyor olsa da parsiyel nakliye anlamında ki taleplerde de gözle görülür artışlar gözlenmekte.

Ortadoğu ülkeleri arasında yer alıp ülkemizin güney sınır komşularından olan Irak ile ihracat ağırlıklı ticari çalışmalarımız içinde bulunduğumuz dönem itibarı ile geçmiş dönemlere kıyasla önemli oranda artış göstermiştir. Özellikle Dohuk, Erbil, Kerkük ve Süleymaniye gibi kuzey Irak bölgesine yapılmakta olan sevkiyatlar genel itibarı ile komple tır taşımacılığı şeklinde ilerliyor olsa da parsiyel nakliye anlamında ki taleplerde de gözle görülür artışlar gözlenmektedir.

İhracat ve ithalat nakliye çalışmaları yaptığımız diğer ülkelerle ilgili işleyiş ile aynı işleyişe sahip olan Irak parsiyel taşımacılık ürünlerin İstanbul ilimizde bulunan depolarda toplanmalarının akabinde tırlara yüklenerek Irak şehirlerine dağıtımı yapılmak üzere yola çıkarılmaktadır. Açıklamamızdan da anlaşılacağı üzere parsiyel taşımacılık hizmetleri de 1360 dorseli tırlar ile yapılmakta olduğu gibi ebat ve ağırlık itibarı ile düşük boyutlarda bulunup acil olarak gönderilmesi gereken yük grupları için organize edilmiş ekspres tarzı araçlar ile sevkiyatlar yapılmaktadır.

Parsiyel yük gruplarının Irak teslimatları müşteri talepleri doğrultusunda gümrük noktalarına veya adrese kapı teslimi şeklinde ulaştırılmaktadır. Parsiyel yüklerin ihracat işlemleri komple tır yüklerinde olduğu gibi ihracat gümrük işlemleri ile birlikte yapılmakta olup Irak’ta da alıcı firma tarafından ithalat gümrük işlemlerinin yapılması gerekmektedir.

Uzunca bir süreden bu yana güvenlik önlemleri kapsamında Irak’ın güney kesimlerinde bulunan Arap illerine sevkiyatlar direkt servis şeklinde yapılamamakta olup taşınan ürünlerin Kuzey Irak şehirlerinde yükün aktarılması veya dorse gönderme şeklinde yapılmaktadır. Irak parsiyel nakliye taleplerinin artışına bağlı olarak komple tır taşıma yapmakta olan bir çok lojistik firmasının da parsiyel nakliye alanına yönelmesine bağlı olarak rekabet ortamı oldukça çekişmeli pozisyona gelmiştir.

Irak’a yapılmakta olan sevkiyatların büyük bölümü Türkiye’den ihraç edildiği gibi belli bir oranı da Avrupa ülkelerinden gönderilmektedir. Ülkemizde ki bir çok taşıma şirketi gibi Şah Lojistik’te Avrupa ülkelerinden Irak'ın kuzey ve güney olmak üzere tüm şehirlerine nakliye çalışmaları yapmakta olup üçüncü ülke yük taşımacılığı alanında ki tecrübeleri ışığında oldukça uygun taşıma navlunları sunduğu gibi kaliteli hizmet anlayışından da kati surette ödün vermemektedir.

Haber: Mehmet Ali BAL
Haber kaynağı: Mersin lojistik firmaları

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.