Noterler haftasonu da açık olsun

Noterler haftasonu da açık olsun

İkinci el otomotiv piyasasından noterlerin haftasonu da açık olması gerektiği konusunda fikir birliği var.

2.  el otomotiv piyasası: “noterler hafta sonu da açık olsun” fikrinde mutabık. Otonomi Yönetim Kurulu Başkanı Erkoç: “Hem sektör hem ülke için hayati önemde” derken, Doğuş Oto: “Tam gün olmasa bile nöbetleşe sistemi yapılarak noterler açık tutulmalı” diyor. GGYD  Yönetim Kurulu Başkanı Allıoğlu: “Sadece 5 gün mesai, iş dünyası için handikap” ifadesini kullanırken AKOTA: “Hayata geçtiği takdirde vatandaşlar büyük rahatlık yaşayacaktır” diyor. OPAL: “Noterlerin hafta sonu açık olması bizim için de büyük avantaj olur” şeklinde görüş bildiriyor.

PAZAR GÜNLERİ HİZMET VERMELİ

Başkent’te kurulu Avrupa’nın en büyük otomotiv yaşam ve alışveriş merkezi Otonomi’nin, 2. el araç alım satımlarında resmi devir işlemlerinin yapılabildiği tek kurum olan noterlerin, piyasada iş hacminin en yoğun olduğu Cumartesi, Pazar günleri de hizmet vermesi yönünde başlattığı girişime, sektörden güçlü destek geldi. Araç almak ve satmak isteyen, ancak çalıştığı için rutin iş temposundan fırsat bulamayan vatandaşlar, genellikle bu işi hafta sonlarına bırakıyor. Hafta içi sönük kalan ikinci el araç piyasasında Cumartesi, Pazar günleri ise aşırı bir yığılma yaşanıyor. Hafta sonları ikinci el pazarlar, galeriler ve alışveriş merkezlerini dolaşan ya da internet üzerinden aradığı aracı bulup pazarlığını yaparak fiyatta anlaşan alıcı ve satıcıların, resmi işlemler için hafta içini beklemesi gerekiyor. Çünkü devir işlemlerinin yapıldığı noterler, sadece hafta içi 5 iş günü hizmet veriyor. Bu durum, araç devir işlemlerini yapmak için işyerinden izin almada sıkıntı yaşayan vatandaşlar için caydırıcı bir rol oynuyor.

Girişimi Otonomi başlattı

ikinci-el-oto-2.jpgOtonomi Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Erkoç, kendi bünyelerinde faaliyet gösteren ve diğer ikinci el satış noktalarına hizmet veren noterlerin, hafta sonu da açık olmasının hem sektör hem ülke ekonomisi için hayati önem taşıdığını belirterek, en azından “nöbetçi noterlik” uygulamasına gidilebileceğini vurguladı. Noterlerin Cumartesi ve Pazar günleri de açık olması için başlattıkları girişim kapsamında Adalet Bakanlığı ve Türkiye Noterler Birliği ile görüşmeler yaptıklarını bildiren Erkoç, “Sayın Bakanımızdan da bu konuda söz aldık. İnsanlar biliyorsunuz hafta içinde yoğun oluyor. Herkesin işi gücü var. Eşine, çocuğuna ya da kendisine araba almak istediği zaman işinden izin alması gerekiyor. Bu yüzden noterin Cumartesi, Pazar günleri de açık olmasını istiyoruz. Böylece, vatandaş boş yere de izin almamış olur, o işyerinin de işleri aksamamış, iş kaybı da gitmiş olur” diye konuştu. Erkoç, Esenboğa Havalimanı’na çok yakın ve ulaşımın kolay olduğu Otonomi’de de bu uygulamayı yapmak istediklerini belirterek, “Türkiye’nin her yerine 1 saat mesafedeyiz. Hafta sonu herhangi bir ilimizden gelen bir vatandaşımız, aracını Otonomi güvencesiyle alıp, noter de açık olursa aynı gün resmi devrini yaptırıp, memleketine dönebilecek” dedi.

“Hem alıcı, hem satıcılar için büyük kolaylık olacaktır”

Eskihisar Otomotiv İkinci El Satış Danışmanı Hasan Eymen Alioğlu da özellikle çalışan kesimin bu açıdan büyük sıkıntı yaşadığına işaret ederek, “Noterlerin hafta sonu açık olmasıyla ilgili muhakkak bir çalışma yapılması gerekiyor. Yıllardır bu sektördeyim ve özellikle memurlar, özel sektör çalışanları hafta için çalıştıkları kurumlardan izin alamıyorlar. Cumartesi tam gün olmasa bile nöbetleşe sistemi yapılarak noterler açık tutulmalı. Muhakkak faydası olacaktır” dedi. Alioğlu, “Özellikle şehir dışından gelen müşteriler Cumartesi günü araç bakmaya geliyorlar bize. Ancak noterler kapalı olduğu için işleri pazartesi gününe sarkıyor. Bu da alıcıya ekstra külfet demek oluyor. Bu yönetmelik çalışmasının şehir dışından gelen, araç almak isteyenlere büyük kolaylık sağlayacaktır. Bu çalışmanın yasallaşması çok iyi olur. Hafta sonları noterlerin açık olması hem alıcı hem de satıcılar için büyük kolaylık olacaktır” diye konuştu.

IVECO: “Büyük kolaylık sağlar”

IVECO Araç Sanayi ve Ticaret A.Ş. Pazarlama Sorumlusu Tülay Gürler de noterlerin Cumartesi günleri açık olmasının yoğunluğu azaltacağını, ayrıca Cumartesi ve Pazar günleri noter hizmeti verilmesinin büyük kolaylık sağlayacağını kaydetti.

GÖRAL: “Sadece 5 gün mesai büyük handikap”

Genç Girişim ve Yönetişim Derneği (GGYD) Başkanı da olan GÖRAL Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı M. Nezih Allıoğlu, kanunların verdiği yetkilerle pek çok belgeye ve işleme yasal geçerlilik kazandıran çok önemli kamu görevlileri olan, oldukça geniş bir alanda hizmet veren noterlerin, toplumun tüm kesimlerini yakından ilgilendiren kurumlar olduğunu, mahkemelerin dahi bazı görevlerini üstlenmiş bir pozisyonda bulunduklarına işaret etti. Böylesine hayati bir misyon üstlenen noterlerin, sadece 5 iş gününde hizmet vermesinin ise özellikle iş dünyası açısından “handikap” olduğunu vurgulayan Allıoğlu, “Özel sektörün cumartesi günleri de hizmet verdiği, sayısız işletmenin vazgeçilmez ihtiyaçlarından birinin noter olduğu gerçeğinden hareket edersek, noterlerin bugünlerde kapalı olması iş dünyasının hızını kesmektedir” dedi. Alllıoğlu, “Noterler gelişen ve değişen ülke koşullarına ayak uydurmak, Cumartesi günleri de faaliyet göstermek durumundadır. Bu konuyla ilgili yasal düzenlemenin biran evvel yapılması ortak beklentimizdir” diye konuştu.

AKOTA: “Vatandaşlar büyük rahatlık yaşar”

AKOTA Alfa Romeo ve Toyan Oto Yetkilisi ve Otonomi Yönetim Kurulu Üyesi Kamil Kayaş, hafta sonu noter hizmetinin 2. el için şart olduğunu belirterek, “En azından Cumartesi, Pazar insanlar hafta sonlarını değerlendirmiş olur. Satıcı da bunun satışını rahatça gerçekleştirir. Ayrıca diğer mesai günlerinde de insanlar yorulmamış olur. Bu konudaki çalışma araba piyasasındaki satışları olumlu yönde etkileyecektir” dedi. Kayaş, özellikle Otonomi gibi yerler için hafta sonu noter hizmetinin önemine işaret ederek, “Mesela Otonomi artık bir merkez konumunda. İnsanlar hafta sonu aileleriyle birlikte orada gezebilir ve alışverişlerini gerçekleştirebilirler. Bu çalışma hayata geçtiği takdirde vatandaşlar büyük rahatlık yaşayacaktır” diye konuştu.

OPAL: “Bizim için de büyük avantaj olur”

ikinci-el-oto-3.jpgOPAL Plaza Genel Müdürü Yücel Köksal, noterlerin hafta sonu da hizmet vermesi yönünde Otonomi’nin başlattığı girişime destek vererek, şunları söyledi: “İnsanlar hızlı bir alışveriş gerçekleştirmek istiyor. Arabamı alayım işim bitsin görüşündeler. Dolayısıyla noterlerin hafta sonu açık olması bizim için de büyük avantaj olur. Özellikle ikinci el araç satışlarını olumlu yönde etkileyecektir. İnsanlar ailesiyle hafta sonu vakit geçirebiliyor ve özellikle Otonomi’ye geldiğinde hafta sonu gezerken arabasını rahatça alabilecek. Hafta içi işinden izin alması gerekiyor. Bu konuda bu çalışma herkese büyük kolaylık sağlar. İnsanlar artık araba alacakları zaman internetten baktıktan sonra başka ilde olsa bile hafta sonu uçakla gelip aracını alabilir. Hafta sonu bu işini de rahatça halledebilecek. Örneğin Otonomi, bölge olarak da havalimanına yakın bir mevkide. Cumartesi ve Pazar oraya gelen alıcı noterin de açık olmasıyla aracını alıp memleketine dönebilecek.

7/24 online noterlik dönemi

Öte yandan 1512 sayılı Noterlik Kanunu’nun 198/A maddesine dayanılarak hazırlanan ve 1 Mart 2016’da yürürlüğe giren Noterlik İşlemlerinin Elektronik Ortamda Yapılması Hakkında Yönetmelik uyarınca noterlik işlemlerinin tümü, her gün 24 saat çalışan bir sistemle, e-arşive kaydedilecek ve yasal sınırlar çerçevesinde elektronik ortamda paylaşılabilir hale gelecek. Düzenleme, esas olarak sosyal medyayı takip amacıyla “Elektronik Ortamda Tespit” uygulaması getiriyor. Türkiye Noterler Birliği (TNB) iki yıllık yatırım ve hazırlıktan sonra, düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle birlikte kendi uygulamasını da faaliyete geçirdi. Bu düzenleme, noterlerin araç devir işlemleri için hafta sonu da çalışması taleplerinde bir emsal oluşturuyor.

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum