Murat Selek Otoyol'u bıraktı

Murat Selek Otoyol'u bıraktı

Koç Holding, Iveco’yla Türkiye’de ortak iştiraki olan Otoyol’un Adapazarı’nda yıllık 18 bin araç kapasiteli midibüs ve kamyon üreten fabrikasını...

Koç Holding, Iveco’yla Türkiye’de ortak iştiraki olan Otoyol’un Adapazarı’nda yıllık 18 bin araç kapasiteli midibüs ve kamyon üreten fabrikasını verimsiz olduğu için kapattı.

20 yıldır Koç Grubu’nda çalışan ve 2003’ten bu yana Otoyol’un Genel Müdürü olan Murat Selek de istifa etti.

KOÇ Holding, Fiat Grubu’na bağlı ticari araç şirketi Iveco’yla Türkiye’de ortak iştiraki olan 40 yıllık Otoyol şirketinin endüstriyel faaliyetlerinin durdurdu. Koç Holding, Otoyol’un Adapazarı’nda yıllık 18 bin araç kapasiteli midibüs ve kamyon üreten fabrikasını verimsiz olduğu için kapatırken, Iveco’nun Türkiye distribütörlüğünü ise değerlendirmeye aldı. Koç Holding’in bu kararının ardından Otoyol Genel Müdürü Murat Selek de istifa etti. 20 yıldır Koç Grubu bünyesinde çalışan ve 2003’ten bu yana Otoyol’un Genel Müdürlüğünü yapan Murat Selek, "Koç Grubu ve Iveco, Otoyol’un endüstriyel faaliyetlerini durduruyor. Ben de bunun üzerine istifa ettim" dedi.

Murat Selek, 20 yıldır Koç Grubu bünyesinde çalışıyordu.

ARTIK KOÇ’A GERİ DÖNMEM: Selek, 1 yıl önce iki ortağın Otoyol’u büyütmeyi planladıklarını ve bu yönde açıklamalar yaptıklarını hatırlatarak, "Bir yıl içinde bu karardan vazgeçilip küçülmeye yönelik çalışmalar yapılmaya başlandı. Ben de yapım gereği küçülmeye dönük bir şirkette yer almak istemedim. Bu yüzden 20 yıldır çalıştığım Koç Grubu’ndan istifa ettim. Koç Holding yönetimiyle ilişkilerim gayet iyi ama büyük ihtimalle bir daha geri dönmem" diye konuştu. Otoyol’un endüstriyel faaliyetlerinin durdurulduğunu ama Koç Holding’in Iveco’nun distribütörlüğü ile ilgili değerlendirmeyi yaptığını söyleyen Selek, "Açıkçası son iki haftadır şirketle ilgili gelişmeleri net olarak bilmiyorum. Tek bildiğim iki ortak değerlendirmeye devam ediyor" diye konuştu.

SABRA VE ZAMANA İHTİYAÇ VARDI: 1 yıl önce Otoyol’un yeni Iveco modellerinin üretimiyle Türkiye’de büyüyeceğini ve en önemli üretim merkezlerinden biri olacağını açıkladığını hatırlatan Selek, şöyle devam etti: "1 yıl önce büyümeyi düşünen bir şirketin ortakları daha sonra bu kararlarından vazgeçip küçülmeye karar verdi. Otoyol’un üretim kapasitesi 18 bin adet civarında ve biz yaklaşık 5 bin adet civarında bir üretim yapıyorduk. Kapasitenin dolması için biraz sabra ve zamana ihtiyaç vardı. İki ortak bu sabrı göstermedi. Ben de bunun üzerine ayrıldım."

DİNLENMEK İSTİYORUM: Koç Grubu’nun istifa sonrasında kendisine bünyede aktif bir pozisyon bulamadığını kaydeden Selek, "Ben aktif bir pozisyon olmazsa çalışmak istemedim. Bu yüzden gruptan tamamen ayrıldım. Koç’a artık geri dönmem çok küçük bir ihtimal. Şimdi biraz dinlenmek istiyorum" dedi.

Cirosu 200 milyon Euro

FIAT’ın ticari araç işinde faaliyet gösteren şirketi Iveco ile Koç Topluluğu’nun ortak iştiraki olan Otoyol, Iveco markasıyla Türkiye’de hafif, orta ve ağır sınıf kamyon ve otobüs üretimi ve ithalatı yapıyordu. Türkiye’de Otoyol’un yüzde 27’si Iveco’nun yüzde 73’ü ise Koç Grubu’na ait. Şirketin 18 bin araç kapasiteli fabrikasının 2006 yılı toplam üretimi 4 bin 165, ihracatı ise 925 adet olarak gerçekleşti. 40’tan fazla ülkeye ihracat gerçekleştiren Otoyol’un cirosu ise 200 milyon Euro. Şirketin yurtiçi satış ve dağıtım faaliyetlerini üstlenmiş olan Otoyol Pazarlama ile Otoyol Sanayi iştirakleri, operasyonel verimliliği artırmak amacıyla 2005 yılında birleştirilmişti.

Üretilen her 100 araçtan 44’üne ’Koç’ damgası

Koç Holding bugün Türkiye’nin en büyük otomotiv üreticisi grup konumunu koruyor.

Amerikan Ford’la ortak olduğu Ford Otosan, İtalyan Fiat’la ortak olduğu Tofaş, Türkiye’nin toplam otomotiv üretiminin yüzde 42’sine sahip.

Buna Iveco’yla ortak olduğu Otoyol, Otokar ve Türk Traktör’ün üretimi eklenince bu oran yüzde 44’e çıkıyor.

2006 yılında toplam 1 milyon 24 bin adetlik otomotiv üretiminin gerçekleştiği Türkiye’de Koç Holding’in şirketleri 460 bin 757 adet üretim yaparken, 706 bin adetlik ihracıtında 314 bin adedi yine Koç şirketlerine ait.

Koç Holding, özellikle Ford Otosan ve Tofaş’la bu rakamı 2008-2009’da 700 bin adede çıkarmayı hedefliyor.

Emre ÖZPEYNİRCİ - HÜRRİYET

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.