Modellerin yarısı yeni testi geçemedi

Modellerin yarısı yeni testi geçemedi

1 Eylül 2018 itibariyle yürürlüğe giren yeni egzoz salım ve yakıt tüketimi ölçüm prosedürü WLTP, Avrupa'nın en büyük otomotiv üreticisi Volkswagen'in 14 model serisinden 7'sinin satışının geçici olarak durdurulmasına neden oldu.

1992 yılından beri yürürlükte olan NEDC ölçümlerinin kullanılmaya başlanmasından bu zamana otomobiller ve kişisel sürüş alışkanlıkları oldukça değişti. Yeni koşulları daha iyi yansıtmak adına, WLTP Worldwide Harmonized Light-Duty Vehicles Test Procedure (Küresel Uyumlu Hafif Araç Test Prosedürü) adı verilen yeni prosedürle testin kapsamı genişledi, sonuçlar gerçeğe yakın hale geldi. Ancak geçiş sürecinin ilk sancıları hissedilmeye başlandı.

Markalar, Avrupa Birliği Çevre Komisyonları'nın öncülüğünde dünya genelinde de kapsayıcı olacak şekilde tasarlanan WLTP adı verilen yeni prosedüre göre ölçümlerin 1 Eylül 2017'den itibaren başlayacağını, 1 Eylül 2018'den itibaren ise banttan inen tüm yeni araçların güncel test sonuçlarına göre tescil edilmesini gerektiğini bildiği halde takvime yetişemedi. Alman basınında yer alan haberlerde VW satış ve pazarlamadan sorumlu ismi Thomas Zahn'ın da doğruladığı duruma göre, Volkswagen'in 14 ana modelinin 7'si WLTP onayından henüz geçemedi. Testin her model türevi ve donanıma göre yapılması gerektiği için 14 ana model serisinin 100'den fazla alt modeli barındırması işleri daha da zorlaştırıyor.  

Yeni ölçümler ve gecikmelerin sonucunda Avrupa pazarında son durum


Bayiler yeni sipariş alamadığı gibi daha önceden siparişini verip ürettirdiği modelleri teslim edemiyor. Almanya'daki sıfır araç park alanlarındaki son duruma bakıldığında tıkanan WLTP süreci nedeniyle 250 bin adet aracın stok alanlarında tutulduğu tahmin ediliyor.

Bu krizi pazardaki satışların zirve yaptığı yılın son dönemi aralık ayına kadar aşmak için ilgili bölümlerin 3 vardiyalı mesai yaptığı Volkswagen, ekim ayına kadar sarkması beklenen süreç nedeniyle üretime da zaman zaman ara vermek durumunda kalıyor.

WLTP sürüş döngüsünün Türkiye'deki ilk etkisi ise Mercedes-Benz C200d modelinin haziran ayı başında satışının bir süre durdurulmasıyla görülmüştü. Makyajlı C-Sınıfı ile birlikte yeniden satışa sunulan C200d modelinde WLTP onayı alınmış yeni bir 1.6 litrelik dizel motor kullanılıyor.

Hürriyetoto

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.