MHP ve Ak Parti arasında Mercedes krizi

MHP ve Ak Parti arasında Mercedes krizi

MHP ile Ak Parti arasında kamyonet gösterilerek Türkiye’ye ithal edilen Mercedes araçlar konusunda “kriz” çıktı. MHP Milletvekili Ahrazoğlu, sorusuna "ticari sır" yanıtını aldı.

Anayasa referandumu sürecinde ittifak yapan MHP ile AKP arasında kamyonet gösterilerek Türkiye'ye ithal edilen Mercedes marka araçlar konusunda “kriz” yaşandı. MHP Hatay Milletvekili Mehmet Ahrazoğlu, ticari tanımlı Vito, Viano ve Sprinter marka 46 bin 540 araca vergi cezası kesilip-kesilmediğini sordu. Ahrazoğlu, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı müfettişi Mehmet Usta tarafından düzenlenen 11 Haziran 2014 tarih ve 2004/1 sayılı inceleme raporuna atıfta bulunarak şöyle dedi: “Müfettiş raporunda, Mercedes-Benz marka ‘Vito, Viano ve Sprinter' ticari tanımlı 46 bin 540 adet araç Avrupa tip onay belgesinde araç kategorisi (binek otomobil) ‘M1' olarak gözükmesine karşın, bakanlığa gerçeğe aykırı beyan ve belgeler sunulduğu anlaşılmaktadır.

19 farklı ulusal tip onay belgesinde araçların kategorisi (kamyonet) ‘N1' gösterilerek ithal edilmiştir. Mercedes-Benz Türk A.Ş. tarafından bu araçların trafikteki tescilleri sırasında Maliye Bakanlığı'na ödemesi gereken ÖTV, KDV, MTV ile diğer vergileri eksik/ düşük ödemek suretiyle ülkenin milyarlarca dolar ve Euro karşılığında Türk Lirası olarak vergi ziyanına uğratılması sonucunda yüklü miktarda kamu zararı oluştuğu görülmektedir. Adı geçen firma hakkında vergi kaybının giderilmesi için gönderilen raporun akıbeti ne oldu?”

CEZA KESİLDİ Mİ?

MHP Milletvekili Ahrazoğlu, Maliye Bakanı Naci Ağbal'a yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

“Raporun vergi yönünden gereği yapılmak üzere bakanlığınız tarafından, bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı'nca ya da Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı'nca, Mercedes-Benz Türk. A.Ş. firmasına kanunlar gereği herhangi bir vergi ziyanı cezası tahakkuk ettirilerek vergi/ceza tebliğ edilmiş midir? Ceza tahakkuk ettirilmiş ise tebliğ edilen vergi/ceza miktarı ne kadardır? Tahakkuk ettirilen bu vergi/ceza miktarı tahsil edilmiş midir? Tahsil edilmişse, miktarı ne kadardır? Şayet edilmediyse tahsil edilme cihetine gidilmiş midir?”

TİCARİ SIR KAPSAMINDA

Maliye Bakanı Naci Ağbal Ahrazoğlu'na verdiği cevapta, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun “Vergi Mahremiyeti” başlıklı 5. maddesini hatırlattı. Ağbal şöyle dedi: “Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunda vazifeli kişilerin amme borçlusunun ve onunla ilgili kimselerin şahıslarına, mesleklerine, işlerine, muamele ve hesap durumlarına ait öğrendikleri sırlarla, gizli kalması lazım gelen diğer hususları ifşa ettikleri takdirde TCK'nın 239. maddesine göre cezalandırılacakları hüküm altına alınmıştır. Bu çerçevede, önergeye konu edilen hususlara ilişkin bilgi paylaşımına yasal olarak imkan bulunmamaktadır.”

Kamil ELİBOL - SÖZCÜ

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.