"Mersin’e yeni araştırma gemisi lazım!"

"Mersin’e yeni araştırma gemisi lazım!"

ODTÜ Erdemli Müdürü Doç. Dr. Salihoğlu deniz araştırmalarına devam edebilmek için 40 yıldır denizlerde olan araştırma gemilerinin yenilenmesi gerektiğini belirtti.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Erdemli Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Barış Salihoğlu; Türkiye’nin ve Avrupa’nın standartları üzerinde araştırmalar yaptıklarını fakat 40 yıldır denizlerde olan araştırma gemilerinin artık ömrünü doldurduğunu, sürekli gözlem yapabilmek için gemilerinin yenilenmesi gerektiğini belirtti.

Katıldığı bir televizyon programında konuşan Doç. Dr. Salihoğlu, Kalkınma Bakanlığı’nın desteği ile “Deniz, İklim ve Ekosistem Araştırma Merkezi” (DEKOSİM) kurduklarını söyleyen Doç. Dr. Salihoğlu konuşmasının devamında; “Gerek denizleri sürekli gözlem cihazları gerekse laboratuar kapasitesi olarak Avrupa’da az görülen bir alt yapıyı oluşturuyoruz. Fakat en büyük eksiğimiz gemi. Gemimiz 40 yıldır denizlerimizde faaliyet gösteriyor, artık ömrünü doldurdu yeni bir gemiye acilen ihtiyacımız var. Bu bölgede bilimsel araştırma gemisinin sürekli denizde olması gerekiyor” dedi.

 

“BÜYÜK BİR EKONOMİK GELİR KAYNAĞI DENİZLER”

Devlet kurumu olarak bütçelerinin yeterli gelmediğini fakat ciddi bir öncelikte verildiğini belirten Doç. Dr. Salihoğlu, son yıllarda deniz bilimlerinin öneminin anlaşıldığını belirtti. Doç. Dr. Salihoğlu, “Bütçeyi projelerden elde etmeye çalışıyoruz ama bazı temel bütçelerinizin de karşılanması gerekiyor. Bu konuda devlet gerekli yatırımları zaman zaman yaptı ama en büyük dar boğazımız şu anda gemi” dedi. Denizin her alanla ilişkili olduğunu ve üstüne düşülmesi gerekildiğini belirten Doç. Dr. Salihoğlu, “Sağlık, eğitim, lojistik, turizm, gıdayı ve birçok alanı da içine kapsayan büyük bir ekonomik gelir kaynağı denizler. Topraklarımıza verdiğimiz değeri denizlerimize de vermemiz gerekir” dedi.

Gizem EKİCİ - MERSİN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.