Mersin'e lojistik şok

Mersin'e lojistik şok

Uzun zamandan bu yana "Mersin, Sanayi Bakanlığı'ndan lojistik köy için onay bekliyor" şeklinde yapılan açıklamaların, gelinen süreçte tam tersi olduğu...

Uzun zamandan bu yana "Mersin, Sanayi Bakanlığı'ndan lojistik köy için onay bekliyor" şeklinde yapılan açıklamaların, gelinen süreçte tam tersi olduğu ortaya çıktı. Haberci Gazetesi Haber Müdürü Meltem Ahatoğlu'nun Sanayi Bakanlığı ile yaptığı görüşmelerde ulaştığı bilgiler, sürecin çok farklı bir şekilde olduğunu ortaya koydu. Şimdi sıkı durun (!) Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, bundan 3 ay önce Mersin'e bir yazı gönderiyor. Bu yazıda yer alan bilgiler ise Mersin'de bugüne kadar "hiç açıklanmayan" gelişmelerin yaşandığını ortaya koyuyor.

Seçilen yerler tarım arazisi

4 Aralık 2010 tarihinde "mahallinde etüt çalışması yapan" Sanayi ve Ticaret Bakanlığı yetkilileri, yapılan çalışma sonucunda incelenen 4 adet alternatif alanın DSİ'nin sulama sahası içerisinde kalması, mutlak tarım arazisi olması ve 3 no.'lu alternatif alanın bir kısmının işletme ruhsatlı maden sahası içerisinde kalması nedenleriyle, OSB Yer Seçimi Yönetmeliğinin 11'inci maddesinin 1'inci fıkrası gereğince OSB kurulması için alternatif alan olarak değerlendirilemediği kararına varıyor. Mersin Lojistik İhtisas Sanayi Bölgesi yapılması için seçilen 4 alternatif alanın da DSİ'nin sulama sahası içerisinde kalması ve mutlak tarım arazisi olması nedeniyle bu yerlerde OSB kurulmayacağı Mersin'e bildiriliyor (!)
Fakat 4 no.'lu alternatif alan için DSİ Genel Müdürlüğü'nün ve Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın olumlu görüşleri alınırsa; Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nca ilgili projenin yürütülmesine devam edilebileceğini açıklayan bakanlık, bu gelişmeleri 28 Aralık 2010 tarihinde Mersin Valiliği'ne bildiriyor. İşte o tarihten sonra Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Mersin'den 'yanıt' beklemeye başlıyor.

Bilgi Edinme yasası kapsamında gelen yanıt

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na bilgi edinme yasası kapsamında başvuran Mersin Haberci Gazetesi Haber Müdürü Meltem Ahatoğlu şu soruları yönetmişti: "Mersin lojistik köyü/ bir diğer deyişle Mersin İhtisas Lojistik Organize Sanayi Bölgesi projesi bakanlığınıza 1 yıl önce sunulmuştu. Projenin geldiği son aşama nedir? Mersin lojistik köy ile ilgili bundan sonraki süreç nasıl işleyecektir? Proje hakkında bir değerlendirme yapılmış mıdır veya yapılacak mıdır?"
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı bu soruları şöyle yanıtladı: "Sayın Meltem AHATOĞLU;Bilgi Edinme Birimine yapmış olduğunuz başvuru incelenmiş olup 04.12.2010 tarihinde mahallinde etüt çalışması yapılmış olup, yapılan çalışma sonucunda incelenen 4 adet alternatif alanın DSİ'nin sulama sahası içerisinde kalması, mutlak tarım arazisi olması ve 3 no.'lu alternatif alanın bir kısmının işletme ruhsatlı maden sahası içerisinde kalması nedenleriyle, OSB Yer Seçimi Yönetmeliğinin 11'inci maddesinin 1'inci fıkrası gereğince OSB kurulması için alternatif alan olarak değerlendirilemediği, ancak 4 no.'lu alternatif alan için DSİ Genel Müdürlüğünün ve Tarım ve Köyişleri Bakanlığının olumlu görüşlerinin alınmasını müteakip Bakanlığımızca projenin yürütülmesine devam edilebileceği 28.12.2010/10877 sayılı yazımızla Mersin Valiliğine bildirilmiştir."

Kim kimden yanıt bekliyor?

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'ndan gelen resmi yazıyla Mersin Lojistik İhtisas Sanayi Bölgesi için seçilen yerlerin 'tarım alanı' olduğu böylece açıklanmış oldu. Diğer yandan Sanayi ve Ticaret Bakanlığı yetkilileri, gelinen süreçte Mersin'den yanıt beklediklerini, DSİ ve Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın 'olur' demesiyle projenin devam edebileceğini, ancak şu an 'işleyen bir süreç' olmadığını açıkladı. Tüm bu gelişmelerden sonra Mersin'in Lojistik İhtisas Organize Sanayi bölgesi yer seçimi ile ilgili bir plan değişikliğine gittiği ve çalışmaların 'yeniden' değiştirilen planın Sanayi Bakanlığı'na sunulmasıyla tekrar başlayacağı öğrenildi.
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şerafettin Aşut "Bürokratik işlemler devam ediyor" derken, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı yetkilileri projenin devam etmediğini, Mersin'den 'sonuç' beklediklerini bildirdi.
Peki Mersin lojistik köyüne 46 parsel için başvuran 120 firma ne olacak? Süreç nasıl işleyecek? Detaylar yarınki Haberci Gazetesi'nde... 

Meltem AHATOĞLU - HABERCİ GAZETESİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.