Mersin şokta: Liman farklı bir ile mi yapılacak?

Mersin şokta: Liman farklı bir ile mi yapılacak?

Mersin’in devletten 10 yılı aşkın süredir beklediği Konteyner Limanı Projesi farklı bir ile mi yapılacak? Çünkü, planda söz konusu liman yapımı için ‘Doğu Akdeniz’ ibaresinin korunduğu görüldü!

Mersin’e yapılacak Konteyner Limanı için ‘Mersin’ yerine, ‘Doğu Akdeniz’ ibaresinin yer aldığı 2019-2023 dönemini kapsayan 11. Kalkınma Planı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Ancak planda söz konusu liman yapımı için ‘Doğu Akdeniz’ ibaresinin korunduğu görüldü!

Mersin’in devletten 10 yılı aşkın süredir beklediği Konteyner Limanı Projesi farklı bir ile mi yapılacak?

Türkiye'nin dünyaya açılan önemli deniz kapılarından biri olan Mersin'e, yeni bir konteyner limanı yapılması noktasında yaklaşık 10 yıl önce başlatılan çalışmalar şok edici bir noktaya geldi.

konteyner-limani-(2).jpg

Özelleştirilen Mersin Limanı'nın gelecekte bölgedeki hareketlilik karşısında yetersiz kalacağı düşüncesinden yola çıkılarak hazırlanan ‘Mersin Konteyner Limanı Projesi' kapsamında ihtiyaç duyulan yaklaşık 271 hektarlık alanın, denize yapılacak dolguyla elde edilmesi noktasında çalışmalar yapılması beklenirken, proje Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunulan 11’inci Kalkınma Planı’nda yer aldı ancak Mersin bir sürpriz ile karşılaştı. Daha önceki Kalkınma Planı’nda Mersin’e yapılacağı açıklanan hub limanın son kalkınma planında “Doğu Akdeniz bölgesinde, Ortadoğu ve Orta Asya coğrafyasına çıkış kapısı olacak transit yük odaklı bir ana konteyner limanı inşa edilecektir” ifadesiyle yer bulması kamuoyunda geniş yankı uyandırırdı.

Kaygılanan Mersin kamuoyu, 12 milyon TEU kapasiteyle çalışması ve 3 bin kişiye istihdam sağlaması planlanan konteyner limanın, yerinin planda Mersin adıyla yer alması için adeta seferberlik ilan edildi.

ELVAN EL ATMIŞTI!

lutfi-elvan-640x358.jpgLimanın Mersin’e yapılması gerektiğine dair ilk açıklama Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz’dan gelirken, daha sonra kent dinamikleri de bu çağrıya destek verdi.

Konuyu TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda gündeme getiren Komisyon Başkanı Lütfi Elvan, Konteyner Liman’ının Mersin'de yapılacağını hükümetten teyit ettiğini açıkladı.

Elvan adına yayınlanan basın bülteninde, “…İşte tüm bu iddialar üzerine TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı ve Mersin Milletvekili Lütfi Elvan devreye girdi. Elvan, 11. Kalkınma Planı’nın görüşmeleri sırasında konuyu gündeme getirdi ve hükümet adına Plan’ı sunan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a “Doğu Akdeniz’de yapılacak bir liman ifadeniz var, buradaki kastınız nedir?” sorusunu yöneltti. Oktay’ın soruya cevabı “Mersin’de yapılacak limanı kastediyoruz.” oldu. Böylece limanın başka bir ile yapılacağı iddiaları en yetkili ağızdan yalanlanmış oldu” ifadelerine yer verildi!

NEREYE YAPILACAK?

Meclisteki görüşmelerin tamamlanmasının ardından resmi gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren planda, “Lojistik ve Enerji Altyapısı” başlığı altında yer verilen plan yatırımı için, “Doğu Akdeniz bölgesinde, Ortadoğu ve Orta Asya coğrafyasına çıkış kapısı olacak transit yük odaklı bir ana konteyner limanı inşa edilecektir” ifadesine yer verildi.

Etüd projesinin hazır olduğu bilenen limanın tam olarak nereye yapılacağı ise merak konusu oldu.

Hediye EROĞLU / MERSİN - LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.