Mersin Limanı’nda taklit rulmanlar imha edildi

Mersin Limanı’nda taklit rulmanlar imha edildi

Mersin Gümrük Müdürlüğü Çin'den Türkiye’ye ithal edilmeye çalışılan yarım konteyner FAG markalı taklit rulmanın gümrük işlemlerini durdurdu. Sahte oldukları tespit edilen rulmanlar imha edildi.

Mersin Gümrük Müdürlüğü en son olarak Çin'den Türkiye’ye ithal edilmeye çalışılan ve orijinal olması durumunda piyasa değeri 250.000 Euro’yu aşacak olan yarım konteyner FAG markalı rulmanın gümrük işlemlerini durdurdu ve ürünleri incelemesi için Schaeffler’e bildirimde bulundu. Mersin Gümrüğü’ne giden Schaeffler uzmanları yaptıkları incelemede rulmanların taklit olduğunu tespit etti.

Schaeffler tarafından derhal Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı nezdinde yasal işlem başlatıldı, taklit ürünlere el konuldu. Açılan ceza davası sonucunda taklit rulmanları ithal eden firma yetkilisinin 10 ay hapis cezasına mahkumiyetine ve taklit rulmanların müsaderesine karar verildi. Kararın kesinleşmesini müteakiben taklit ürünler İskenderun’daki bir demir-çelik tesisinde gümrük memuru gözetiminde eritilerek imha edildi.

Mersin'in ardından farklı illerde de polis nezaretindeki baskınlar sürdürülüyor. Adana'da yapılan baskında da taklit rulmanlar ele geçirildi. Konuyla ilgili yasal süreç devam ediyor.

Schaeffler, distribütörlerinin böyle bir durumla karşılaşmaması için çeşitli önlemler sunuyor. Schaeffler Türkiye Genel Müdürü Mehmet Safaltın, konuyla ilgili önlemleri şöyle sıralıyor: “ Biz "Ürün korsanlığına Hayır" broşürü gibi basılı materyallerimizle ürün korsanlığıyla mücadele için bayilerimizi ve kullanıcıları uyarıyoruz. 1505285934_scahaeffler__mehmet_safalt__n-(1).jpgSatın aldığınız Schaeffler ürünlerinin orijinal olup olmadığına dair en ufak bir şüpheniz bile varsa lütfen [email protected] adresine bu ürünün fotoğrafını bir e-posta ekinde gönderin, uzman mühendislerimiz gerekli kontrolleri yapsın ve size ücretsiz raporlarını iletsin. Bunun yanı sıra doğrudan Schaeffler’den orijinal ürün alan ve ek olarak uzman tavsiyesi ve kapsamlı hizmet sunan yetkili distribütörlerimizden ürünlerimizi tedarik etmenizi tavsiye ediyoruz. Aksi takdirde Schaeffler bu ürünlerin kaç el değiştirdikleri, kullanım ömrü boyunca teknik gereksinimlere uygun olarak depolanıp depolanmadığı hakkında herhangi bir açıklama yapamaz. Doğru kaynaktan ürün aldığınızı kontrol etmeniz için tüm yetkili Schaeffler distribütörleri (endüstri) web sitemizde listelenmiştir: www.schaeffler.com.tr/Satış/Satış Noktaları.”

Taklitçilik küresel bir sorun

Schaeffler internet veri tabanını kullanarak ürünle ilgili sertifikaların kontrol edilebileceğini de belirten Safaltın, "Daha rekabetçi koşullar ve basitleştirilmiş satın alma söz konusu olduğunda, küreselleşme anahtar kelimedir. Ancak küreselleşme taklit malların üretimini ve satışını daha kolay bir hale getirmiştir. Taklitçilerin ağı tüm dünyayı kaplamakta ve taklitçiliği küresel bir problem haline getirmektedir. Schaeffler’in ürün ve marka korsanlığıyla mücadele etmek için 2004 yılından beri merkezi bir departmanı bulunuyor. Bugüne kadar incelenen binlerce vakadan edinilen deneyimler doğrultusunda şirket marka hakkı ihlali izleme stratejisi geliştirmiştir. Örneğin, tüm yeni etiketlerde ürüne özel karekod kullanmaktayız. Bu kodlar www.schaeffler.com/apps adresinden ücretsiz olarak kolayca indirilebilen Schaeffler OriginCheck App ile sorgulanabiliyor” dedi.

Schaeffler Marka Koruma Ekibi, müşterilerin güvenilir kaynaklardan orijinal ürün alabilmelerini destekleyerek, tüm taklitçilik şüphelerinin [email protected] adresine bildirilmesini talep ediyor.

Taklitçiliğin sadece saat, kozmetik, çanta gibi lüks markaları etkileyen bir sorun olduğu düşünülse de bugün piyasada neredeyse her şeyin özellikle de rulman gibi önemli güvenlik unsuru olan endüstriyel ürünlerin de taklitleri bulunuyor. Ürünü güvenilir kaynaklardan aldığına inanan distribütörler bile maalesef Avrupa ve ABD’de büyük çapta taklitçilik vakalarına yakalanabiliyor.

Gerçekten risk almaya değer mi?

Taklit ürünlerin bir hastanenin acil bölümüne güç sağlayan sisteminde, her gün kullandığımız özel otomobilimizde, mühim kargoları taşıyan kamyonlarda ya da bir trenin tekerlek setlerinde kullanıldığını düşündüğümüzde özellikle güvenlik unsuru olan rulmanların hiçbir şekilde risk almaya değmeyeceği açıkça görülmektedir.

Distribütör açısından taklitçiliğin sonuçları :

▸ Taklit ürünlerin, original ürün üreticileri yanı sıra son kullanıcıya olan satışından kaynaklanan tüm zararlardan da sorumlu olma

▸ Zarar görmüş tarafın hukuk davaları

▸ Orijinal üreticiden herhangi bir tazminat talep edilememesi

▸ İmaj zedelenmesi

▸ Satış kaybı

▸ Mali çöküntüye bile sebep olabilecek zarar

▸ Hapis cezasını bile içerebilen cezai sonuçlar

Son müşteri açısından riskler:

▸ Can ve mal kaybı riski

▸ Müteakip yüksek maliyetler

▸ Üretimin durması

▸ Taklit parça monte etmek şirketin kendi ürününün kalitesini düşürdüğü için imaj zedelenmesi

LOJİPORT

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum