Mercedes'ten yan sanayimize her yıl 1 milyar Euro

Mercedes'ten yan sanayimize her yıl 1 milyar Euro

Otomotiv editörleri ile biraraya gelen Mercedes-Benz Türk’ün ağustosta göreve gelen yeni Direktörler Kurulu Başkanı Britta Seeger, 2014’te Türk otomotiv yan sanayicisinden 1 milyar avroluk alım yaptıklarını söyledi.

Otomotiv sektöründe net ihracatçı konumda olan Türkiye, yan sanayide de satışlarını her geçen gün artırıyor.

Otomotiv editörleri ile biraraya gelen Mercedes-Benz Türk’ün ağustosta göreve gelen yeni Direktörler Kurulu Başkanı Britta Seeger, 2014’te Türk otomotiv yan sanayicisinden 1 milyar avroluk alım yaptıklarını söyledi. Bunun 320 milyon avrosunu Mercedes-Benz Türk gerçekleştirirken, Almanya’daki üretim için de 700 milyon avroluk satın alma yapıldı. Bu rakamlar 2010’da sırasıyla 160 milyon ve 270 milyon avro düzeyindeydi. Alımların ilerleyen yıllarda daha da artacağına dikkat çeken Seeger, "Çünkü Türkiye’deki varlığımız ve imalatımız büyümeye devam ediyor" dedi.

AR-GE'YE YATIRIM

Mercedes, Türkiye’de var olduğu 47 yıl içinde yaklaşık 885 milyon avro yatırım yaptı. 1995’te Hoşdere Otobüs Fabrikası kurulumuna harcanan 403 milyon avrodan sonra, 2014’te yenileme kapsamında 100 milyon avroluk yatırım yapıldı. Kısa vadede mevcut fabrikalardaki gelişim için yatırım planları olmadığından bahseden Britta Seeger, "Stuttgart’ta yakın zamanda gerçekleştirdiğimiz bir toplantıda, Türkiye’de Ar-Ge’ye yapılacak yatırımın artması gerektiğini ve artacağını konuştuk.  Bir de bilişim (IT) alanında gelişmek ve büyük bir merkez olmak istiyoruz" diye konuştu. Mercedes, Türkiye’de dayanıklılık testlerini yapıyor. Seeger, “Aynı zamanda başka hangi Ar-Ge fonksiyonlarını Türkiye’ye taşıyabileceğimizi araştırıyoruz” dedi. Ayrıca, buradaki yetkin yetenek havuzunu iyi kullanmak istediklerini kaydetti.

TÜRKİYE’DE PLAN ŞART

Yeni üst yöneticinin daha önce görev yaptığı Güney Kore’den sonra Türkiye oldukça yoğun gündeme sahip. Türkiye’ye geldiğinde 2 şey öğrendiğini anlatan Seeger, “Birincisi, meseleleri günden güne ele almak gerekli. Ağustos’taki gelişimden beri seçim oldu, TL değer kaybetti vs... İkinci olarak da Türkiye’nin gücüne inanıyorum. Tek yapmamız gereken, gelişmeleri her gün yeniden ele alarak yönetmek" ifadelerini kullandı.

ÖZEL HACİMLİ MOTOR

Mercedes, C serisini 1.6 litre hacimli motor ile piyasaya çıkardıktan sonra kısa sürede pazar payını artırdı. Otomobilde yıllık 30 bin adete yaklaştıklarını hatırlatan üst yönetici, “Binek araçlar bizim için önemli bir güç. Geçmişte merkezden özel hacimli motorlar talep edemiyorduk. Artık bunu yapabiliyoruz. Başlı başına bu bile, Türkiye’nin Daimler dünyasında ne kadar önemli hale geldiğini gösteriyor" değerlendirmesinde bulundu.

Otobüs ve kamyon sektörünü sürükledi

¥ Mercedes-Benz Türk’ün Türkiye’de bugüne kadarki toplam yatırım rakamı 885 milyon avroya ulaştı.

¥ 1986 yılında üretime başlayan Aksaray Kamyon Fabrikası’na bugüne kadar 311 milyon avro, 1995 yılında üretime başlayan Hoşdere Otobüs Fabrikası’na ise 403 milyon avro yatırım yapıldı.

¥ Mercedes-Benz Türk, 2014 yılında kurumlar vergisi sıralamasında otomotiv sektörü birincisi oldu.

¥ İstanbul Sanayi Odası’nın “Türkiye’nin En Büyük 500 Sanayi Kuruluşu” listesinde 12’nci sırada yer alıyor.

¥ 13 yıldır Türkiye kamyon pazarının; 47 yıldır otobüs pazarının aralıksız lideri. Her iki sektörün de Türkiye’de yerleşmesinde önemli rol oynadı.

'Emisyon' bizi de etkiledi

Amerika’da Volkswagen’e açılan davanın bu ülkede dizel konusunda güvensizlik oluşturduğunu aktaran Britta Seeger, bazı noktalarda kendilerinin de bundan etkilendiğini kaydetti. Amerika’nın tipik bir dizel pazarı olmadığına vurgu yapan üst yönetici, o yüzden hem devletin hem de müşterilerin konu hakkında çok sorgulama yaptığını belirtti. Ancak Türkiye’de benzer bir durumun oluşmadığını da sözlerine ekledi. Diğer taraftan VW’in kendilerinin rakibi olmasına rağmen hiçbir üreticiyi böyle bir pozisyonda görmek istemediklerinin altını çizen Seeger, “Bizim için bundan bir avantaj elde etmek söz konusu değil” dedi.

Mercedes-Benz Türk’ün üretimde önemli bir yeri olduğunu hatırlatan Britta Seeger, hedeflerinden ilkinin üretimdeki varlıklarını artırmak olduğunu söyledi. Otobüs ve kamyon alanında pazar liderliklerini korumanın da önemli olduğunu aktaran Seeger, otomobilde doğru motor büyüklüğüne sahip araçları sunarak pazarda daha güçlü pozisyona gelmek istediklerini vurguladı.

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.