“MB, faizi indirirse ekonomik krize gireriz!”

“MB, faizi indirirse ekonomik krize gireriz!”

Mercedes-Benz’in Yeni Sprinter 10+1 modelinin lansman toplantısına konuk olan Ekonomist Dr. Mahfi Eğilmez, gündeme ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu....

Mercedes-Benz’in Yeni Sprinter 10+1 modelinin lansman toplantısına konuk olan Ekonomist Dr. Mahfi Eğilmez, gündeme ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Merkez Bankası’na yapılan “faizi indir” baskısını eleştiren Eğilmez, Merkez’in faizi 1-2 puan daha indirmesi durumunda ekonomik krizin kaçınılmaz olduğunu söyledi.

Mercedes-Benz Türk’ün Yeni Sprinter 10+1 turizm modelinin tanıtım toplantısında konuşan ünlü ekonomist Dr. Mahfi Eğilmez, Türkiye ve dünya ekonomisine ilişkin çarpıcı tespitlerde bulundu. Ekonomimizdeki 34,3 milyar dolarlık payıyla turizm gelirlerinin, cari açıktaki uçurumun kapatılması için anahtar noktalardan biri olduğunu söyleyen Dr. Eğilmez, 2015 yılının turizm açısından biraz sıkıntılı geçebileceği uyarısında bulundu. Rusya’da yaşanan ekonomik ve toplumsal sorunlar nedeniyle bu yıl Rus turist sayısında düşüş yaşanabileceğini dile getiren Eğilmez, özellikle de Antalya’nın bu durumdan kötü etkileneceğini söyledi. 3. havalimanı, 3. Köprü, yeni yapılan liman ve otoyolların turizm adına son derece olumlu hamleler olduğunu ifade eden Mahfi Eğilmez, Rusya’daki problemlerin yanı sıra Ortadoğu’daki gelişmeler, Avrupa’da yaşanan ekonomik durgunluk ve TL’nin değer kaybetmesi gibi unsurların ise turizm sektöründe kan kaybına neden olacağını aktardı.

“PAKET TURLARA 8,3 MİLYAR DOLAR HARCANDI”

Geçtiğimiz yıl 41,4 milyon turistin ülkemizi ziyaret ettiğini hatırlatan Eğilmez, harcanan 34,3 milyar doların 26 milyarlık bölümünün, kişisel harcamalara, 8,3 milyarlık bölümünün ise paket turlara harcandığını kaydetti. Eğilmez, sözlerini şöyle sürdürdü: “Turizmdeki temel sorun, ülkemize gelen turistlerin harcadığı paradır. Bir turist ülkemize geldiğinde ortalama 828 dolar harcıyor. Bu rakamın, 1200-1300 dolar seviyesine gelmesiyle turizmden aldığımız pay turist sayısı aynı kalsa bile artacaktır. Gelen turistlere para harcatmamız lazım.”

“MB, faizi indirirse ekonomik krize gireriz!”“MB FAİZİ DAHA DA İNDİRİRSE KRİZE GİRERİZ!”

Türk ekonomisinde hem iyi hem de kötü gelişmeler yaşandığını söyleyen Mahfi Eğilmez, politikanın ekonomi üzerindeki etkisine değindi. Siyasi arenada birbiri ardına yapılan açıklamaların TL’nin değer kaybetmesinde büyük etkisi olduğunu belirten Eğilmez, Merkez Bankası’na yapılan faiz indirimi baskısını hatırlattı. (Merkez Bankası'nın politika faizini yarım puan düşürüp yüzde 8,25'ten yüzde 7,75'e çektiği Para Politikası Kurulu toplantısı sonrasında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu indirimin yeterli olmadığını ifade etmişti.) Eğilmez, Merkez Bankası’nın hükümeti dinleyip 1-2 puan daha faiz indirimine gitmesi halinde ülke ekonomisinin derin bir krize yuvarlanabileceğinin altını çizdi.

Burak GÜNER - LOJİPORT

 

 

 

 

 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.