Marsilyalı denizcilik devi bir defada "12+10" dedi

Marsilyalı denizcilik devi bir defada "12+10" dedi

“CMA CGM,” Çin’in “CSSC Group” firmasına 22 yeni konteyner gemisinin inşası için yaklaşık 2.3 milyar dolarlık bir sipariş verdi. Taraflar arasında 30 Nisan’da imzalanan anlaşmaya göre yeni gemiler “CMA CGM” filosuna 2023 - 2024 yıllarında katılacak.

Merkezi Marsilya’da bulunan Fransız deniz taşımacılığı ve lojistik devi “CMA CGM / Compagnie Maritime d'Affrètement - Compagnie Générale Maritime,” 30 Nisan 2021 Cuma günü yaptığı açıklamada, 22 (12+10) yeni konteyner gemisinin inşası için Çin’in “CSSC [China State Shipbuilding Corporation] Group” firması ile yaklaşık 2.3 milyar “Amerikan Doları” değerinde bir anlaşma imzaladığını duyurdu. Söz konusu anlaşma, hem Çin’in sermayesinin tamamı devlete ait “CSSC Group” şirketi hem de tüm Çin gemi inşa sektörü için bir defada alınmış en büyük sipariş olma özelliği taşıyor.

Büyüklüğünden ötürü sipariş, “CSSC Group”un yan kuruluşlarından Jiangnan Tersanesi, Hudong Zhonghua Tersanesi ve Qingdao Beihai Tersanesi olmak üzere üç Çinli gemi yapımcısına yayılmış durumda. Sözleşme, Jiangnan Tersanesi tarafından inşa edilecek 6 adet LNG [Liquefied Natural Gas/Sıvılaştırılmış Doğal Gaz] ile çalışan, 15 000 TEU’luk konteyner kapasiteli geminin (“Neo-Panamax” tipi) ve ardından Hudong Zhonghua Tersanesi tarafından yapımı gerçekleştirilecek 6 adet yine LNG ile çalışan, 13 000 TEU konteyner taşıma kapasiteli geminin (“Neo-Panamax” tipi) inşasını kapsıyor. VLSFO [Very Low Sulfur Fuel Oil/Çok Düşük Miktarda Kükürt İçeren Akaryakıt] ile faaliyet gösterecek, kalan 10 adet 5500 TEU’luk konteyner kapasiteli gemi (“Panamax” tipi) ise Qingdao Beihai Tersanesi tarafından inşa edilecek.

cma-cgm-002.jpgİlgili yeni sipariş, Marsilyalı Fransız şirketin halihazırdaki 566 gemilik (12 tanesi LNG ile çalışan) filosunu doğallıkla büyüteceği gibi, konteyner taşıma gücüne de 223 000 TEU’luk ciddi boyutta bir ek kapasite katacak. “CMA CGM” yönetimi, söz konusu gemilerin 2023 ile 2024 yılları arasında grubun filosuna katılmasının beklendiğini açıkladı. Fransız gemicilik devi yetkilileri ayrıca verilen siparişin, dünya ticari denizcilik pazarındaki anlamlı büyümeyi karşılamayı ve şirketin mevcut planlı yeni gemi inşa programına da katkıda bulunmayı amaçladığını vurguladılar. “CMA CGM” böylece, 2020'nin sonunda ve 2021'in başlarında önemli konteyner gemisi siparişleri veren “Hapag-Lloyd”, “MSC” ve “Ocean Network Express” gibi yeryüzünün önde gelen gemicilik şirketleri arasına katılmış oldu. Bütün küresel gemi işletmeciliği devleri arasında, şu ana kadar yeni gemi siparişinde bulunmamış tek firma Maersk! Sektöre yakın uzmanların çoğu, bu yeni siparişlerle gelecekte global sıralamada birtakım radikal değişimlerin kaçınılmazlığına değinmekteler (“MSC”nin nihayet dünya liderliğini “Maersk”ten kapması ve “CMA CGM”nin “COSCO”ya ait ejderha soluğunu ensesinde hissetmekten bir derece kurtulması gibi).

cma-cgm3.jpgDünyanın gerek filo, gerek toplam konteyner taşıma kapasitesi, gerekse de pazar payı parametreleri açısından değerlendirildiğinde; 3’üncü büyük gemicilik operatörü konumundaki “CMA CGM,” geride bıraktığımız 27 Nisan günü daha önceden yine  “CSSC Group”a vermiş olduğu 9 gemilik siparişin 7’ncisi olan “CMA CGM CONCORDE”u törenle teslim almayı da unutmadı elbette. LNG ile çalışan, 23 000 TEU'luk konteyner kapasiteli, 236 583 grostonluk gemi; 400 metre boyunda, 61 metre genişliğinde ve saatte maksimum 22 deniz mili yapabilme yeteneğinde.

Haber Derlemesi: Dr. GÜNTÜRK ÜSTÜN - LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum